terkini dan sensasi

Selasa, 8 Mac 2011

bila kakak mengajar adiknya

Assalamualaikum...(^ ^)


masih terasa dan teringat saat mengandungkan mereka berdua selama 9 bulan sepuluh hari dan saat melahirkan mereka... sedar tak sedar dari hari ke hari mereka semakin meningkat dewasa, semakin nakal, semakin petah berkata-kata, semakin lincah bermain, semakin suka bergaduh bila bermain dan macam-macam lagi... tapi yang paling membuat sejuk je perut Mas bila tengok si kakak mengajar adiknya belajar... Mas memang bangga dengan Atikah ni sebab dia memang rajin ajar Arfan ni belajar dan Arfan pulak memang suka kalau belajar membaca dengan kakak dia ni...

hari ni kakak ajar huruf-huruf vokal... mula-mula huruf A

pastu huruf E dan I

seterusnya huruf O dan U
alhamdullilah, arfan memang cepat faham!

moral of the story...
kita sebagai seorang ibu kenalah galakkan anak-anak kita bantu membantu di antara satu sama lain... kita kena galakkan si kakak yang dah pandai untuk tunjuk ajar adiknya supaya jadi pandai seperti dia... takdelah adiknya rasa ketinggalan pula kan? di samping tu kita bimbinglah mereka dari belakang agar apa yang mereka pelajari betul-betul berkesan!

18 ulasan:

  1. dulu2,my mom yg always teach me when i x fhm bila buat homeworks not my brothers or my sisters.when my mom x tau baru my brothers or my sisters ajar me..miss that times...old skol stories,long times ago.

    BalasPadam
  2. :) comel..ade bakat jadi cikgu..

    BalasPadam
  3. eyrique;

    mas dulu belajar dgn abg dan kakak sbb mak dan abah tak sekolah so diaorg tak pandai sgt nk ajar anak2..
    so..skrg mas galakkan kakak ajar adik dia!

    BalasPadam
  4. dda ly;

    hehehe...sweet kan?
    harap2 begitulah

    BalasPadam
  5. Bagusnya kakak rajin ajar adik. Anak mama yang sulung tu, rajin juga nak coach adiknya buat homework tapi si adik tu je yang tak tahu nak concentrate. Hangin juga si kakak! Hahaha...

    BalasPadam
  6. mamaFami;

    hehehe...biasalh anak2 ni kan
    tapi itulah penyeri hidup kita

    BalasPadam
  7. siti;
    terima kasih!
    sekadar berkongsi..

    BalasPadam
  8. wah tahniah ye...kite pun tengah mengajar si kecil 4 tahun...,ulut becok tapi time nk belajar,masyaallah...kena gunakan power rangers.dah dia fanatik power rangers.contoh nk mengira,gunakan pelakon patung2 power rangers macam lagu 10 budak hitam tu...he3...

    BalasPadam
  9. bagusnya anak2 mas...ein pun tgh ajar ank2 membaca jugak..hehehe

    BalasPadam
  10. aleasara;

    teruskan usaha tu..
    mengajar anak2 ni kena guna mcm2 cara janji mereka faham kan?

    BalasPadam
  11. eina;

    terima kasih..
    teruskan usaha eina tu, insyAllah anak2 eina akan pandai..

    BalasPadam
  12. apa yg penting...kerjasama :D

    BalasPadam
  13. mas.saari...
    kunjungan balas dr saya...
    bagusnya kakak tapi anak sy ajar adik dia merangkak je laa...heheheh

    BalasPadam
  14. rajinnye anak-anak akak..hehehe...

    BalasPadam
  15. azian;
    hehehe...sweetnya kakak ajar adik merangkak!

    BalasPadam

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com