terkini dan sensasi

Rabu, 27 April 2011

kenangan ditimpa kemalangan semasa kanak2

Assalamualaikum...(^ ^)

zaman kanak2 adalah waktu yang paling seronok... bila dikenang kembali mesti boleh tersenyum dan tergelak keseorangan! saat inilah teserlah kenakalan masing2... dan disebabkan kenakalan itulah kita sering ditimpa kemalangan kecil! seperti kawan2 Mas juga ada kenangan ditimpa kemalangan semasa kanak2... ada 2 kemalangan yang menimpa Mas yang memang Mas ingat sampai sekarang... kesan parut pun masih ada lagi! jom kita imbau kembali peristiwa itu...

kemalangan pertama masa Mas berusia 6 tahun... kaki Mas luka terpijak pisau sampai kena 20 jahitan! masa tu mak Mas sedang potong2 daun pisang di pelantar rumah untuk dijual di pekan sehari... mak dah pesan jangan datang main berdekatan dengan dia! tapi Mas tak dengar kata, terus Mas lari dari dalam rumah dan terjun di atas pelantar... tiba2 Mas rasa kaki terpijak sesuatu! 

bila Mas tengok rupanya terpijak pisau yang terselit di celah lantai papan pelantar! masa tu mak memang paniklah sebab pisau tu melekat kat tapak kaki Mas... tapi budak2 kan mana tau erti sakit, Mas boleh selamba je cabut pisau tu! muka rilek je, memang tak rasa sakit langsung... tapi di klinik, masa dijahit tu memang meraung habislah... waktu tu baru terasa sakit! tak pasal2 kena 20 jahitan dan 2 bulan jugaklah Mas tak boleh berjalan...

kemalangan kedua masa Mas darjah 2... jatuh tersembam dekat tepi longkang sampai kena 2 jahitan! seingat Mas masa tu waktu rehat, Mas dan kawan2 main kejar2... tengah syok main sambil terjerit dan lari lintang pukang tiba2 Mas ditolak oleh seorang kawan... apa lagi jatuh tersembamlah! 

mula2 ingat takde apa2, maintain cool je walaupun rasa sakit... pastu ada kawan jerit "Mas muka kau berdarah!"  Mas pun raba2 kat muka, rupanya memang ada luka kat tepi mata! terus cikgu bawa ke klinik dan doktor terpaksa jahit sebab luka tu besar! kenalah 2 jahitan, mengalir jugalah airmata menahan sakit kena jahit... itu sajalah kenangan Mas... walaupun sakit tapi itulah pengalaman yang mematangkan kita!

16 ulasan:

  1. wah.... ngeri2 sampai berjahit.. haha... Yana paling terok pon cuma bengkak2 je.. luka2 kecik.. haha..

    BalasPadam
  2. seriau betOi bab2 benda tajam ni...errr...

    BalasPadam
  3. @mOon jOhari
    hehehehe...betul tu!
    Mas pun seriau jugak

    BalasPadam
  4. huhu..memang ko antara yg ternakal dlm adik beradik..

    BalasPadam
  5. @Sal Saari
    ternakal dan terpandai...kan? kan?

    BalasPadam
  6. betul laa.. waktu kecik dulu mcm takde deria sakit jekkk kan.

    kite akan sakit ngn benda yg kite takut jer..
    hahaha aka sakit ngade2 kan.

    BalasPadam
  7. @Qamarul
    hehehehehe...betul tu!
    kalau kena rotan taulah sakit..

    BalasPadam
  8. aku ada gak kak.. main bakar2 plastik lilit kt btg kayu.. lambung mcm bunge api.. sudahnyer plastik yg tbako tu cair tcalit kt kaki.. hah, sampai skrg ade tanda.. tu klu laki aku nmpk sok, kene potong 50% !!! argghhhh..

    BalasPadam
  9. @BbSH~
    ish...lagi dahsyat, main api tu!
    nasib baik tercalit kat kaki, kalau terbako rambut camne?

    hehehehe...konpem kena potong tu!

    BalasPadam
  10. hihiihih... nakal rupenyer kak mas ni dulu2x.. hihi...

    pnulisan nice, ada wane, ada bold, kemas.. thumb up~

    BalasPadam
  11. @TrigYy
    hehehehehe...nakal sikit je!

    terima kasih atas pujian itu..terharu akak!

    BalasPadam
  12. Erk ngerinya terbenam pisau kat kaki sampai kena 20 jahitan. Aaaarghhh, Tira dah terbayang dah ni. T_T

    BalasPadam
  13. amboi semua kena jahitan haha nakal akak ni nakal!

    BalasPadam
  14. @Miss Tira
    huhuhuhu...mmg ngeri!
    bila ingat balik rasa dan pengsan pun ada..

    BalasPadam
  15. @naz
    alahhhh...nakal sikit je! hehehee

    BalasPadam

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com