terkini dan sensasi

Isnin, 18 April 2011

pupuk anak minat membaca... bagaimana?

Assalamualaikum...(^ ^)

bertemu kembali kita di hari Isnin... sungguh cepat dan pantas masa berlalu, dah nak hampir ke pertengahan tahun 2011! moga segala azam yang kita sematkan hampir tercapai... mudah-mudahan!

Mas bersyukur sangat kerana kedua2 anak Mas memang minat membaca... si kakak memang pandai membaca seawal umur 5 tahun tapi si adik masih belum boleh membaca dengan lancar walaupun dah berusia 5 tahun... budak lelaki biasanya lambat sikit... yelah banyak main kan? mereka akan membaca buku di mana sahaja jika ada kesempatan... walaupun di dalam kereta!
kakak memang minat membaca dari usia 5 tahun... pergi ke mana2 mesti bawa buku!

arfan pun semakin hari semakin berminat untuk membaca... semuanya pengaruh kakak!

sebenarnya bagaimana nak pupuk anak2 kita minat membaca? banyak cara tapi terpulang kepada kita nak manfaatkannya... kalau ikut cara Mas begini je!
  • banyakkan beli bahan bacaan untuk anak2 kita... sebulan sekali lagi bagus!
  • ajak anak2 membaca bersama setiap kali kita nak baca buku ataupun suratkhabar
  • galakkan mereka membawa buku jika mahu keluar beriadah di luar
  • sediakan bahan bacaan yang mudah dibaca dan difahami oleh mereka
  • sediakan bahan bacaan seperti buku cerita di dalam kereta
  • selalu bawa mereka ke kedai2 buku dan biarkan mereka membaca di sana sehingga puas
  • ajar anak2 membaca seawal umur mereka 1 atau 2 tahun... insyAllah berkesan!
"membaca itu jambatan ilmu"

6 ulasan:

  1. ha.. igt lagi, time kecik2 dulu, jangan harap mak nak belikan mainan. puas minta melalak-lalak. tapi bila minta buku, laju je belikan. banyak pula tu :p

    BalasPadam
  2. @farah
    hehehee...bagus mak awak!
    dia nak suruh awak baca buku byk2 tu..

    BalasPadam
  3. @Akmal Ezzah Alias
    hehehehe...biasa je!
    kena ajar anak2 ni membaca kalau tak susah nanti..

    BalasPadam
  4. waaa bgsnya...
    tahniah kat anak2 kak mas n kak mas juga...
    org link entri ni dlm blog org taw..
    heh...

    BalasPadam
  5. @lylaROCKprincess
    hehehehe...terima kasih sudi link kan entri ni dalam blog awak..sgt terharu

    BalasPadam

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com