mrs secretary

Rabu, 1 Jun 2011

permainan yang mencabar minda

Assalamualaikum...(^ ^)

Selamat tengahari pembaca blog ini...

pasti ramai yang sukakan permainan yang mencabar minda dan daya pemikiran kita... melalui permainan ini kita boleh merangsang minda kita untuk berfikir dengan lebih kreatif! apabila kita berjaya menyelesaikannya pasti kita akan berasa puas... Mas pernah cuba beberapa permainan mencabar minda ni, tapi macam dah give up je... sebab sampai sekarang masih tak pandai lagi cara nak selesaikannya! kawan2 camne... pandai tak main permainan ni?

sumber gambar dari google...
  • sudoku... dah banyak kali Mas cuba tapi mesti tak dapat betul 100%, selalu je ada yang salah! tapi Mas respeklah anak Mas yang berusia 8 tahun tu, dia memang teror main sudoku ni! sekejap je dia boleh selesaikan dan betul semua pulak tu... jeles2!
  • cubic rubic... Mas hanya boleh dapat susun satu warna je! lagi 3 memang tak dapat, dah puas cuba banyak kali... tapi sebenarnya memang banyak cara boleh digunakan untuk susun semua warna, cuma Mas je yang tak pandai! ada tak kawan2 yang pandai selesaikan? jom ajar Mas!
  • catur... kalau Mas main memang tak pernah menang! memang minat main catur tapi tak tahu macam cara nak susun strategi supaya boleh menang... tapi untuk bermain catur ni memerlukan ketelitian dan daya pemikiran yang tajam! kalau tengok perlawanan catur dan TV sampai memakan masa berjam2!
     
sumber gambar dari google...

... apa lagi permainan yang mencabar minda ni!

15 ulasan:

  1. fiqa paling suka main sudoku....
    bila mse lapang je main benda ni..sronok...main puzzles pun best jugakk...mencabar minda...bagi otak tu berjalan sikit..hihihih :D

    BalasPadam
  2. sudoku memang tak pandai..sebab ida benci bermain ngan angka.. but cubic rubic and catur tu boleh la.. nak challenge?? hahahaha..

    BalasPadam
  3. suke main sudoku...kakak kte bru aja tips senang nak betul sume dlm sudoku...hehehe...

    BalasPadam
  4. sudoku???sy sgt expert!!haha...memang kepuasan la kalo btol sume.. pastu, kalo da setel 1, rasa mcm nak abeh kan 1 buku je...huhuh

    cube rubic tu, memang impian nak abeh kan...tp, x bli pon lg mende alah tu..hehe

    catur???takat pandai maen gitu2 je la...hihihi

    :)

    BalasPadam
  5. semua best!..esp sudoku..bila daa setel semua..pergh!..rasa nk jerit je..hihi..rubic cube pnah setel kn 2 kali je..tu pon sambung mmbe pnye..skunk ni bila try..err..susah nye nk setel..huhu

    BalasPadam
  6. sudoku tak pandai main langsung. huhuhu dulu tgk kawan je main tapi sendiri x pernah cuba main. cubic tu lagi la x tau cena nak solve.

    Mengenali Cara Pasangan Anda Makan

    BalasPadam
  7. sume permainan di atas cik ezy xreti maen..
    haha..
    kalo maen je msti sakit hati..
    ekeke

    BalasPadam
  8. nad suka sudoku dan catur ja..:)
    teman setia pergi kemana-mana ialah sudoku..:)

    BalasPadam
  9. nombor?????????? ayarkkkkk
    sakit kepala

    BalasPadam
  10. dulu rajin gak men sudoku kt hp..makin lama cam mls dh nk pk..haha =)

    BalasPadam
  11. wahhhhhhhhh~ sama macam si solomolo tadi... maen sudoku gak~

    BalasPadam
  12. sy suka rubik.
    senang nk main:)

    BalasPadam
  13. saye suke chess. chess hidup saye! kalau sekali main , menang, fuh, rasa berbaloi hidup di dunia ni. hehe

    BalasPadam
  14. hari2 dok hadap sudoku je...kdg tu smpi xbuat bende lain...bgun pepagi da hadap sudoku...ahad lepas smpi 45 puzzles sy buat..ketagih punye pasal...hehehe

    chess tu main time skola dulu je..msuk btanding pai daerah je..tu pon kena pakse ngan pak lang...huhuhuhu

    BalasPadam

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com