terkini dan sensasi

Ahad, 10 Julai 2011

Beli atau masak sendiri

Assalamualaikum...(^ ^)


Hari ini ambik keputusan untuk masak sendiri, dah lama pulak rasanya tak masak. Beli bayam seikat, sotong 16 ekor dan ikan 2 ekor kena bayar RM13.00. Rasanya berpatutanlah kan? Kalau beli kat luar lauk camni yang dah siap pasti lebih mahal.

Beli atau masak sendiri tak banyak sangat perbezaannya, memandangkan sekarang harga bahan mentah dah semakin mahal. Cuma terpulang pada kita bagaimana nak kawal perbelanjaan tu. Kalau kita beli bahan mentah di pasar mungkin lebih murah berbanding di pasaraya. 

Tapi kalau masak sendiri tu lebih puashati kan daripada makan lauk yang dibeli. Ia lebih memenuhi citarasa kita walaupun lauk yang dimasak tu biasa² je. Ini menu tengahari Mas untuk hari ini, Sup Sayur Bayam, Ikan Goreng dan Sambal Sotong. Jemput makan!


14 ulasan:

  1. sedapnye sotong..
    pehh terliur..

    BalasPadam
  2. wndu masakan mak kt uma tuh.. dok ostel ni ary2 mkn lauk kdai.. jemu..

    BalasPadam
  3. sedapnya sotong tuu..menu tu sedaplah! kalau saya lah, walaupun masih hidup berdua, saya tetap masak sendiri..

    BalasPadam
  4. erk npe td

    da komen tp tak dpt


    ermmm y penting mskn sndiri jgk kene selera

    BalasPadam
  5. sedap nye smbal sotong tu.
    nk jgk....

    BalasPadam
  6. waaahhh sotong.. my fevrett :D

    BalasPadam
  7. sedapnyer..lapar pulak rasa nyer..

    BalasPadam
  8. sedap nye.. lama dh tak makan masakan kt umah.. rindu je rasa :/

    BalasPadam
  9. alhamdulillah rezeki tuh, samalah ngan saya hari ni masak je, masak ikan bawal sweet sour..simple janji kenyang..

    BalasPadam
  10. kecur tgk sotong
    da lama xmkn otong.hehe

    nikmat masak sendiri,suami makan air tangan kita
    boleh ikat dia kan kak?
    eh btul ke?hehe

    BalasPadam
  11. kalau masak sendiri, lebih yakin dengan isinya kan.. :)

    BalasPadam
  12. hermm bru terfikir nak masak bayam masak air esok...tp xtau nk lawan ngn ape...tpi bila tgk blog akk ni esk decide nk beli ikan dan sotong jugaklaaaa...hihihi =D

    BalasPadam

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com