terkini dan sensasi

Selasa, 19 Julai 2011

halalkan hutang lama

Assalamualaikum...(^ ^)

bila sebut pasal hutang ni Mas jadi takut...

In debt... still. by uknownprincess in deviantart
teringat lagi sebuah kisah benar semasa arwah ayah sahabat sakit nak meninggal... masa tu arwah ayah dia dah nazak tapi masih belum hembuskan nafas yang terakhir! anaknya terfikir, mungkin ada sesuatu yang merunsingkan fikiran ayahnya... tiba2 dia teringat tentang hutang ayahnya pada seorang kawan yang tidak sempat dijelaskan! tanpa berfikir panjang dia terus bisikkan ke telinga ayahnya yang dia akan selesaikan hutang tersebut... jadi ayahnya pergi dengan aman tanpa beban!

jadi kalau ada kawan lama kita yang masih belum jelaskan hutang pada kita, tak salah kalau kita halalkan... mungkin dia terlupa atau kita yang telupa! jika jumlah hutang itu sedikit halalkan saja... anggap itu rezeki dia!

bukannya apa, dikhuatiri matinya nanti tidak tenang gara2 hutang lama... bila kita menghalalkan sedikit sebanyak kita membantu dia untuk pergi dengan aman!

ingatlah beban hutang itu sesuatu yang berat untuk ditanggung!

13 ulasan:

  1. a'ah betoi2..gk slalu juga buat mcm 2..tambah lagi bila kes gk sendiri dah lupa kawan2 yang hutang ngan gk...

    BalasPadam
  2. betui2.. tp kalau yg wat2 lupe tu cmner?
    kalau yg betui2 lupe tu bley ler kite maap kan .. tp hok buat2 tu ...emm

    BalasPadam
  3. setakat ni memang freaky halalkan kalau ada yang berhutang. tapi bimbang juga kalau ada yang x halalkan hutang freaky.. huhu

    BalasPadam
  4. salam kenal,

    lompat2 blog..

    betullah kalau hutang skit2 tu baik kita halalkan je ..

    BalasPadam
  5. betul tu sis .. hutang di bawa ke mati ... so halalkan lah agar umat nabi muhammad tenang di sana .. kita pun dpt pahala

    BalasPadam
  6. betul tu kak mas..

    lupa takpe.. jgn ada yg buat2 lupa sudah la.. hutang byk pun leh lupe.. pelik kan hohohoho

    BalasPadam
  7. nice entry, insyaallah mudah2an kita semua mendapat sedikit ajaran dari peringatan ini...moga hidup kita dirahmati ALLAH.

    BalasPadam
  8. Kak Maz,
    Teringat pada sorang kawan time sekolah dulu. Boleh dikatakan setiap bulan dia akan tanya saya, "aku ade utang kau x?"....selalu tanye. Sampai saya tanye, "knp ko tanye? alah, setakat seposen doposen tu xpelah..."
    Tapi dia tetap bayar sebab dia kata takut "x sempat nk bayar utang"

    BalasPadam
  9. erm... ramai org yg nk berhutang, tpi xreti nk bayar..klau dh arwah tu kna halalkan jer la.. erm.. tpi lau mampu bayar sila la bayar..

    BalasPadam
  10. oh.. edi ada hutang kak mas? keychain kan? tggu edi blik dlu yea.. huhu

    BalasPadam
  11. Salam. Benar. Hutang memang bahaya ... hutang sesama manusia ni bukan mudah.

    BalasPadam

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com