terkini dan sensasi

Selasa, 26 Julai 2011

jaga pahala puasa kita

Assalamualaikum...(^ ^)

kita semua tahu bila masuk bulan Ramadhan semua syaitan telah dirantai... jadi sebarang perbuatan jahat adalah kerana kita tidak mampu mengawal hawa nafsu kita sendiri!  perbuatan jahat ni bukan sahaja seperti mencuri tetapi perbuatan seperti mengumpat dan mengata orang lain pun dikira jahat kan?

ready for fasting month by albirru on deviantArt
kadang2 kita tak sedar atau tak ingat yang kita berpuasa... tapi mulut kita tak henti mengata tentang hal orang lain! mulanya niat nak menegur saja tapi niat dah terpesong... akhirnya cerita orang tersebut jadi bahan umpatan!

walaupun kita pelik seseorang itu berubah bila tiba bulan puasa, misalnya dari tak solat kepada rajin solat! janganlah kita bercakap tak elok tentang dia seperti ini... "dia tu bila puasa rajinlah solat tapi habis puasa nanti terus tak solat dah!"

kenapa nak cakap begitu? sepatutnya kita bersangka baik... mungkin dia nak belajar untuk berubah! jadi terjaga kah pahala puasa kita bila berprasangka sebegitu? fikir semula...

10 ulasan:

  1. betul tu kak mas..kalau boleh bukan bulan puasa je..tapi bulan2 yg lain pun nak buat hal sendiri je..

    tak suka masuk cmpur hal org huhu ;p

    BalasPadam
  2. mana tahu kot solat tahun ni kekal sampai bila2. bab syaitan kena rantai ni tak larat nak jawap dgn anak2..he..he..

    BalasPadam
  3. dah jadi satu kebiasaan ngumpat ni..haih..saya sendiri mngaku saya tak perfect dan mungkin buat kesalahan ni jugak

    BalasPadam
  4. @PinKy MoMMa
    akak pun tak suka... kecuali hal2 yg memang patut kita masuk campur!

    BalasPadam
  5. @Adzriel @ Liza AB
    tulah...harap begitulah kan? kita kena berprasangka baik!

    BalasPadam
  6. @Finaz Jaafar
    tulah...mmg dah biasa! Mas pun tak perfect gak tapi tetap cuba sedaya upaya untuk elakkan dari bab umpat mengumpat ni!

    BalasPadam
  7. SELAMAT BERPUASA!

    pasni kt kena jaga tangan elakkan menaip benda2 yg boleh kurang kan puasa...huuuu...insyallah..

    BalasPadam
  8. @Cik Aish
    betul tu..sama2lah kita elakkan ye!

    BalasPadam
  9. @Anum
    hehehehe...thanks!
    harap kita sama2 jaga pahala puasa kita nanti..

    BalasPadam

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com