mrs secretary

Isnin, 11 Julai 2011

salah ke Mas tegur dia

Assalamualaikum...(^ ^)

kadang2 kebaikan kita orang lain suka salah ertikan... kita berniat baik bukan ada apa2 pun! tapi bagi orang yang bodoh sombong ni, macam satu kesalahan besar pulak teguran Mas tu...

sumber gambar dari SINI
begini ceritanya... pagi tadi masa nak park kereta, Mas nampak seorang kakak ni parking kat tempat yang dilarang! mula2 Mas tengok jelah gelagat kakak ni dan Mas fikir mungkin dia pelawat yang baru datang ke kompleks E kot?

pastu bila keluar dari kereta Mas beranikan diri untuk tegur dia... Mas pun cakaplah kat dia dengan penuh sopan santun dan lemah lembut gitu! "kak... kat sini tak boleh parking sebab menghalang pintu masuk! lagi pun dah ada ditampal notis dilarang parking kat pintu tu... saya bimbang akak dimarah oleh pak guard nanti!"

sekali kakak tu jawap dengan sombongnya... "suka hati sayalah, awak sibuk kenapa? kasarnya bahasa dia! tapi Mas tetap maintain cun dan senyum... Mas cuma jawap dengan sinis kat dia... "yelah kak, suka hati akaklah!

dan bila Mas beredar terus datang seorang pak guard dekat kakak tu... pak guard tu minta dia alihkan kereta sebab kat situ memang dilarang parking! kelam kabut Mas tengok dia alihkan kereta... Mas pun cuma pandang dia dan senyum je!

jadi salah ke Mas tegur dia... untuk kebaikan dia juga kan?

22 ulasan:

  1. memang tak salah... selain dia nak kena marah,,,
    yang satu lagi dia menyusahkan org dan pentingkan diri..ok ..keep on senyum!!!!

    BalasPadam
  2. :D bagus kak mas tegur dia,bla org wt salah kte kna tegur.. dia tu yg bodoh sombong takmo dgr nasihat org..

    BalasPadam
  3. memang betul tindakan mas tu...elok lah bila dah kena tegor dgn pak guard baru dia tahu kan. hmmmmmm orang tu jenis tak boleh ditegur kot.

    BalasPadam
  4. akak kn jd guard, br dia takot..

    kerek btl la..grrr

    BalasPadam
  5. termalu sudahhhh hahahaha ;p
    kalau sy..buat tanda very good dpn lobang idong dia hahahaha..

    ish ish jgn ikut kak mas...cari gaduh pulak namanyer kan ;p

    BalasPadam
  6. muka akak kurang garang kot. cuba nanti akak angkat2 kening sikit masa tegur tu. baru dia gerun tengok akak, hehe :p

    BalasPadam
  7. hehehe...akak da usaha, dia tak dengar...kan pak gad lak tegur direct... sama macam kita dengan Allah... hamba2 Dia tegur kita bila buat salah, tapi kalo kita degil, tunggulah sampai Allah tegur kita tanpa tapis2 dah...

    BalasPadam
  8. sepatutnya dia ucapkan terima kasih. tak ke malu bila pak guard sendiri yg halau.

    ehmm.. apa pun akak dah dapat pahala. menegur benda yg salah.

    BalasPadam
  9. haha kan dah menggelabah. orang ckp x nak dgr kan ?

    BalasPadam
  10. org bodoh sombong mmg mcm tu ..sis tak salah pun ..

    BalasPadam
  11. Berlagak pulak dia kan!
    ingat kita ni saje je nak tegur.
    haa.kan dah kene sound dgn pak guard
    ape-ape pun keep on smile,
    sbb sifat menegur & membantu tu amalan mulia
    kan kak mas :)

    BalasPadam
  12. itu sombong bodoh namanya...
    hehehehe...padan muke takmo dengor org cakap

    BalasPadam
  13. Kak Mas...adekah beliau butu huruf x nampak tulisan "No Parking" tu? Cukup bengang tol kalau kite cakap elok2 dia boleh marah kite balik.....huh

    BalasPadam
  14. salam singgah dari blog niena:

    sebenanrnya setiap tempat yg ditanda no parking tu ada lah sebabnya kenapa ak boleh parking. org yg degil parking kat situ biasanya tak berfikir pasal circulation dan takde common sense. :)

    BalasPadam
  15. biasalah manusia ni, degil xbertempat. huhu.

    BalasPadam
  16. dier ingat mas jeles ngan dier kot sebab dier dapat parking VIP...hehehe...

    BalasPadam
  17. eee sombong,seb baik tak sound kat die padan muka..grr

    BalasPadam
  18. ala, knapa akk lari awal sgt. klu dia kne mrah dpan2 akk baru besh.. hahha.

    BalasPadam
  19. orang bodoh sombong memang perangai camtu!

    BalasPadam

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com