mrs secretary

Ahad, 7 Ogos 2011

dam dam dum bunyi mercun!

Assalamualaikum...(^ ^)

selepas je waktu berbuka dah kedengaran kanak2 di kawasan perumahan Mas ni bermain mercun... dari mana mereka dapat bekalan mercun pun tak diketahui!

gambar dari sini
tapi bila mengimbas kembali zaman kanak2 Mas dulu, mercun memang wajib ada setiap kali nak raya... lagi seminggu nak raya adalah masa yang paling seronok untuk main mercun... memang sangat meriah! Mas dan adik beradik siap main perang2 lagi dengan budak kampung sebelah... antara mercun yang Mas main ialah mercun bola, mercun papan, mercun roket dan mercun katak! 

walaupun mercun senang diperolehi masa tu tapi memang jarang dengar ada kanak2 yang cedera akibat bermain mercun! Mas dan budak2 kampung memang ganaslah main mercun ni... siap baling2 kat orang lagi! tapi tak pernah ada yang cedera... mungkin kami dulu lebih profesional kot? 

cuma bila tengok budak2 zaman sekarang, ada saja yang cedera hingga putus jari akibat main mercun! mungkin mereka ni main tanpa minta kebenaran ibu bapa kot? main curi2, pastu tak berhati2 masa nak main tu! pastu budak2 ni terlebih pandai, suka cipta mercun buatan sendiri... itu yang bahaya tu!

10 ulasan:

  1. edi baek. edi ta baek mrcun. maen tanglung jer.. kih kih kih

    BalasPadam
  2. sungguh haih.. dulu mercun bola tuh siap sepak2 lagi,, meletup kat sapa tuh nasib lah... tak paham btull... mcm mna la diorang main smpai cedera2 uh..

    btw,, try tgk SALE ni XD

    BalasPadam
  3. jiran aku jual mercun, sila tangkap =P HAHA

    BalasPadam
  4. syok kak main mercun. hehe :D

    BalasPadam
  5. org dulu men ok je..skang ni cerdik sgt g wt bkn2

    BalasPadam
  6. tapi kalau takda mercun tak meriah kan..hehehe
    yien ngn family suka main bunga api kelawar, buat dari berus pinggan mangkuk..huhu

    BalasPadam
  7. betul lah kak mas kite dulu main oke je kan tadenye mercun ni diharamkan..

    skrg ni je tah hape2 mungkin sbb bahan2 mercun skrg ni lebih bahaye kot..

    *rindunye zmn kecik2..T_T

    BalasPadam
  8. hanginn dengan bebudak yg suka main mercun! bunga api sudah la kan..
    kerajaan kena ketatkan lagi undang2..

    kang ada yg beraya di spital kang..

    BalasPadam

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com