terkini dan sensasi

Sabtu, 20 Ogos 2011

jangan ingat shopping je, zakat bayar tau!

Assalamualaikum...(^ ^)

tanpa disedari, dah 20 hari kita berpuasa... tinggal lagi 10 hari je lagi! 

alhamdulillah... zakat kami dah selesai!
Mas percaya sudah pasti ramai dah berkira2 untuk shopping raya kan? tapi walaupun dah sibuk siapkan peruntukan untuk shopping, jangan lupa sediakan juga untuk bayar zakat fitrah... sekali setahun je!

bagi wanita yang dah berkahwin sudah pastinya tak perlu fikir pasal nak bayar2 ni... dah jadi tanggungjawab suami untuk bayar kan? bagi yang belum berkahwin samada sudah bekerja atau belum berkerja masih menjadi tanggungjawab ayah untuk bayar kan? tapi ada juga nak bayar sendiri sebab tak mahu bebankan ayah mereka!

tapi semasa arwah abah Mas ada dulu dia memang tak bagi Mas bayar sendiri walaupun dah bekerja... bagi dia Mas masih tanggungjawab dia selagi belum kahwin! kalau Mas berkeras nak bayar pasti kena marah! kecualilah adik beradik lelaki... bila dah bekerja memang kena bayar sendiri!

tapi walau apa keadaan sekali, jangan lupa bayar sudahlah ye!

9 ulasan:

  1. alhamdulillah dah bayar.. x suka tangguh lama.. nanti lupa

    BalasPadam
  2. syukur dah bayar dah :) terima kasih ingatkan . eh tapi mmg lah saya dah bayar sbb ayah saya yg bayar. kalau saya mungkin dah terlupa kot. heheh :) tu untung jd anak dara ni :P

    selamat berpuasa Mas :)

    BalasPadam
  3. tahun lepas 5 mnit sblm smbahyang raya bayar..hehe..kejar sunat,,tapi tak berani dah tahun ni..takut tak sempat

    BalasPadam
  4. sama lah sis ..ayah yg bayar ..selagi tak kawen

    BalasPadam
  5. @Freaky
    bagus2...
    kalau tangguh memang akan lupa!

    BalasPadam
  6. @Namee Roslan
    terima kasih datang komen..
    jadi anak dara untung, jadi isteri pun untung! heheheee

    BalasPadam
  7. @mykhalis
    sama macam arwah ayah akak memang suka bayar sebelum sembahyang raya!

    BalasPadam
  8. @Qaseh dalia adelia
    betul tu...dah kawen nanti tanggungjawab suami pulak!

    BalasPadam
  9. suami kak zu dah bayar 15 ramadan, syukur dah selesai satu tanggungjawab

    BalasPadam

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com