mrs secretary

Selasa, 2 Ogos 2011

kawal sikit nafsu mata tu...

Assalamualaikum...(^ ^)

Glass of Water by Gabatinie on deviantArt
apa anda rasa kalau nampak segelas air ni di waktu panas terik... dahlah masa tu tengah berpuasa! pasti air tu nampak sedap kan?

tapi semua tu sebenarnya nafsu mata je... kalau kita bukan berpuasa pasti segelas air kosong tu dipandang sebelah mata je! sebab tulah bila kita berpuasa nafsu mata tu kena kawal sikit... janganlah nampak semua makanan semuanya kita nak beli... yang tak sedap pun kita nampak sedap!

seeloknya sebelum membeli tu kita rancang dulu apa yang kita nak makan... jangan main beli je! mentang2 lah perut tengah lapar... nanti bila dah berbuka, semuanya tak habis dimakan kerana dah terlalu kenyang... nanti terus dibuang, esok beli banyak2 lagi... kan itu pembaziran namanya! 

ingatlah saudara2 kita yang kebuluran di Afrika sana... nak dapat sebutir nasi dan segelas air pun susah!

9 ulasan:

  1. betul la kak mas..kalau ari biasa..tgk air masak tu sgt tak berselera.. ;p

    kalau sempat masak..mari kite masak..dapat berjimat skit kak mas ;)
    simple2 pun ok..

    BalasPadam
  2. hehhe.. btol tu.. mjur edi tak g bazar.. mak msak sikit2 jer..

    BalasPadam
  3. @PinKy MoMMa
    tulah...nafsu mata tu memang susah nak dikawal!

    akak kalau sempat memang hari2 nak masak...jimat sikit!

    BalasPadam
  4. @trigyy
    akak pun tak suka sgt pi bazar ramadhan ni... ramai orang! kalau pergi pun, separuh jalan je...

    BalasPadam
  5. Mas..sbb zla susah nak kawal nafsu mata, tu yg cuba elakkan ke bazar lg, kalo x..sure xcukup tgn beli brg...heheh

    BalasPadam
  6. @azila
    hehehehe...betul tu, kalau takleh kawal baik jangan pergi!

    BalasPadam
  7. air masak pun jadi sebab time bulan puasa.. ;)

    kena lebihkan minum air masak.. bulan puasa ni banyak sangat yang jual air..

    BalasPadam
  8. @aizamia3
    kalau nafsu mata dah menguasai..tak kisah air masak ke atau air mentah! hehehehehee...

    BalasPadam
  9. Kawal nafsu kak.. Anggap itu adalah air yang di selaputi lumut.. Hehe :)

    BalasPadam

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com