terkini dan sensasi

Ahad, 14 Ogos 2011

kuih raya tradisional semakin dilupakan?

Assalamualaikum...(^ ^)

mungkin sekarang ni ramai yang dah sibuk menempah kuih raya... bagi yang ada kemahiran tu, mestilah buat sendiri kan? baru puas hati... cuma orang sekarang lebih suka tempah biskut2 raya moden! bagi mereka tak meriah raya tu tanpa almond london, samperit, conflakes madu dan macam2 lagilah... 

gambar pinjam google
nampak gayanya kuih tradisional semakin dilupakan... kalau zaman dulu2 tidak sempurna raya tu tanpa kuih bahulu, kuih siput, kuih buah rotan dan putu kacang! semua kuih2 ni dah semakin kurang dijual dan kurang dijumpai masa kita beraya kat rumah orang...

kalau arwah mak Mas dulu cukup tak berkenan dengan kuih2 moden ni... setiap kali raya mesti dia akan buat kuih2 tradisional ni! masa tu Mas dan adik beradik lah jadi mangsa untuk siapkan kuih2 tersebut... tapi kuih2 tulah yang paling laku dan paling disukai...

tahun ni Mas nak buatlah sikit kuih2 tradisional ni... yang simple je, macam kuih siput dan kuih buah rotan!

12 ulasan:

  1. betul betul. tak sabar nak raya T.T

    BalasPadam
  2. edi nk wt kueh-mueh.. hahha..


    #takretibuatkuih.. lallalla

    BalasPadam
  3. kuih siput?owh teringat memori dgn atok masa kat kg,kena paksa buat huhu ngantuk...dahlah kena buat kecil2 tak suka tak suka...

    kite msh suka kuih/biskut tradisional.biskut moden zaman la ni nama canggih tapi rasa..uwekkkk...masih suka kuih bijan yg bulat2 kat atas tu

    BalasPadam
  4. saya tak suka sangat biskut moden moden nie.
    semua sama je rasa..

    BalasPadam
  5. sy suka kuih batang buruk...


    p/s : kad raya sy dah poskan td...

    BalasPadam
  6. kuih raya tradisional memang best gak. yang sekarang ni pun kureng makan

    BalasPadam
  7. yg best kuih siput la..slalu makan..:)

    BalasPadam
  8. eh, topik kita sama la ari ni..

    kuih buah rotan tu dah susah nak jumpa..

    BalasPadam
  9. kuih tradisional mmg terbaek!

    BalasPadam
  10. taklah..saya tak lupa..saya suka kuih bahulu tu!

    BalasPadam
  11. kuih lama lagi bestttt! tak loya..
    lebih prefer beli kerepek hehehe

    BalasPadam

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com