terkini dan sensasi

Rabu, 3 Ogos 2011

malaslah sahur... mengantuk!

Assalamualaikum...(^ ^)

malas bangun sahur?

jangan... banyak kelebihan sahur ni kepada kita! takdelah siang nanti kita tak larat nak berpuasa kan? walaupun hanya segelas air kosong, sunat bersahur tu harus kita ambil... jangan asyik fikir mata yang mengantuk je... fikir juga perut tu untuk berpuasa siang hari nanti! yang paling penting pahala sunat tu kita dapat kan?

sumber gambar dari google
kalau malas sekali pun nak panaskan lauk atau tak selera nak makan nasi, cukuplah sekadar ambil segelas air kosong dan kurma 3 biji... insyAllah, kita mampu bertahan sehingga waktu berbuka!

itulah yang Mas selalu amalkan... first day dan second day puasa je Mas makan nasi ketika bersahur... masuk hari ketiga hanya segelas air dan kurma 3 biji! 

alhamdulillah, perut memang tak lapar... malah rasa lebih bertenaga!

jangan malas sahur ye kawan2!

8 ulasan:

  1. emm... gd sharing.... selamat berbuka, bersahur juga...

    BalasPadam
  2. saya selalu amalkan 3 kurma setiap kali sahur dan berbuka..walaupun dah makan nasi. tu pun sebab tak nak bagi kenyang sangat, nanti tak boleh nak solat terawih :)

    BalasPadam
  3. sahur makan kek kurma boeh?

    BalasPadam
  4. betul tue kak mas..
    saya pown sama..
    minum air putih dan 3 kurma jew..
    then tido pown jangan berlebih..
    nanti penat.. (^^)
    hehe..amalkan yew..
    insyallah bertahan semasa puasa..

    BalasPadam
  5. abg eq suka sahur..makan heavy2 sket biar siang ada tenaga. hehe

    BalasPadam
  6. sahur tu yang membezakan puasa org islam dengan puasa bukan islam

    BalasPadam
  7. saye liat nk bgun sahur..,
    kehkehkeh..
    dh dkat2 nk raye lg la malas nk sahur..
    burok perangai betol..
    huhu

    BalasPadam
  8. betul tu kak mas..walaupun ngantuks..ku gigihkan jua :)

    BalasPadam

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com