terkini dan sensasi

Isnin, 8 Ogos 2011

puasa kerana duit

Assalamualaikum...(^ ^)

kawan kakak cakap kalau dia penuh puasa satu hari mak dia kasi RM5... bestnya mama!

gambar dari google
nasib baiklah Mas tak sogokkan anak dengan duit untuk mereka berpuasa... sejak dari umur anak Mas 6 tahun dia dah belajar berpuasa... tapi Mas tak pernah janjikan ganjaran kalau dia puasa penuh! Mas mahu dia rasa keseronokan berpuasa tu daripada dia berpuasa kerana duit...

ingat lagi masa zaman Mas kanak2 dulu... mak dan abah tak pernah menjanjikan ganjaran untuk anaknya berpuasa! Mas diajar untuk berpuasa kerana nak rasa kenikmatan berpuasa tu dan nak dapatkan pahala... dari pengalaman itulah Mas ajar anak2 berpuasa kerana kewajipan bukan kerana duit semata2!

tapi bila mereka dah berpuasa penuh kita berilah ganjaran duit raya... biar mereka rasa gembira dah dihargai!

10 ulasan:

  1. dulu masa awal puasa memang mak bagi duit. haha gila dasat.. kalau mak x bagi, x mao puasa :P

    BalasPadam
  2. umie pun camtu dulu..xde ganjaran time posa .

    BalasPadam
  3. duit just untuk beri dorang semngat.. p bagi time raya pun okay jgk.. dak kecik biasalah,klu ada bnde y best baru dorang buat.. apa2 pun kene didik dorang dri kecik, baru lmbut hati.. :)

    BalasPadam
  4. masa kicik2 dulu memang puasa sebab duit huhu..ayah cakap kalau puasa penuh dpt duti raya banyak..wah suka!

    ada bagusnye jg..umur 7 tahun dh start puasa penuh..

    tapi bila dah besar..bukan kerana duit dh kak mas..kerana itu tanggungjawab sbg seorang muslimah :)
    seronok berada dlm bulan ramadhan..

    BalasPadam
  5. dari awal kena didik yg puasa itu kewajipan..

    BalasPadam
  6. oh. itu tak ptot berlaku... ta boleh2..

    BalasPadam
  7. TAHNIAH! Anda pemenang Giveaway 'The Colors of Ramadhan'...
    Sila emailkan details kepada:

    eqbalzack@yahoo.com

    Terima Kasih

    ~eqbalzack.com~

    BalasPadam
  8. alamak... nape mak ayah sy x ckp nak bg duit ye.... klu x syok gak kecik2 dl.... hehehe

    BalasPadam
  9. Masa kecik kecik buat macam tu cuma nak bagi semangat dorang untuk berpuasa.. :)

    Psttt ,kalau dah besar gedabak tu sangat melampau.. Hehe :D

    BalasPadam

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com