mrs secretary

Selasa, 9 Ogos 2011

rancang bajet raya tu!

Assalamualaikum...(^ ^)

gambar pinjam google
memandangkan tengah bulan ni akan dapat bonus maka perancangan perbelanjaan raya tu perlulah dibuat... Mas dah terbiasa begitu! kalau perbelanjaan bulanan pun mesti akan buat list apa nak dibayar dan apa nak dibeli... dengan cara ni mudah sikit untuk Mas kawal perbelanjaan dan dapat beli apa yang Mas nak!

nak pulak zaman sekarang ni kos hidup dah semakin tinggi... jadi kenalah pandai rancang perbelanjaan, takut nanti terlebih bajet pulak! sebaik2nya kos perbelanjaan tu biarlah seminima yang mungkin... beli apa yang dirasakan perlu sahaja! jangan disebabkan raya setahun sekali, semua benda nak beli yang baru...

kalau ada lebih duit bonus tu eloklah disimpan sedikit untuk kegunaan lepas raya... takdelah nanti bila dah habis raya dok sibuk nak pinjam sana sini! macam Mas, duit bonus diperuntukkan untuk belanja raya... duit gaji nanti khas untuk bayar bil2 dan simpan untuk lepas raya nanti... 

bila kita dah rancang macam ni, barulah seronok nak beraya kan?

12 ulasan:

  1. betul tu kak mas..perancangan awal penting..lepas raya nnt memerlukan perbelanjaan juga..

    jadi mari menyimpan :)

    BalasPadam
  2. tak rancang ape2 pun utk raya..ngee~

    BalasPadam
  3. kena rancang gak... bahaya lepas raya nanti...

    BalasPadam
  4. yep buat perancangan perbelanjaan itu sangat penting kak. banyak membantu jimat perbelanjaan

    BalasPadam
  5. tula kak

    lg2 dpt bnus ni kan hehe

    BalasPadam
  6. betul sgt tu, perancangan yang teliti amatlah penting terutamanya kala nak membuat persiapan menyambut aidilfitri

    BalasPadam
  7. @PinKy MoMMa
    tulah...akak pun nak menyimpan ni!

    BalasPadam
  8. @Freaky
    betul tu...bukan apa, takut terbeli barang yg tak penting nanti!

    BalasPadam
  9. @Iffah Afeefah
    kan? nanti nampak duit banyak semua nak beli..

    BalasPadam
  10. @Green Apple
    memang bahaya...tak pasal kena puasa lagi lepas raya!

    BalasPadam
  11. @Kak Aya
    ye kak.. nak pulak kita yg dah ada anak ni kan?

    BalasPadam

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com