terkini dan sensasi

Rabu, 21 September 2011

hormat hak privasi orang

Assalamualaikum...(^ ^)

setiap orang ada hak privasi mereka sendiri... dan sudah pastinya kita tak suka hak privasi kita dicerobohi kan? 

cuma ada segelintir orang tidak tahu menghormati hak privasi orang lain... sesuka hati je! kalau minta kebenaran takpelah ini tak, ikut suka hati dia sendiri je... seolah2 buat hak kita tu macam hak dia je!

kalau Mas paling tak suka orang yang suka tengok wallet atau handbag Mas... tengok atau pegang takpelah! ini habis semua dibelek2 dan diselongkarnya... bukannya Mas tak bagi tengok tapi dalam wallet atau handbag biasanya kita simpan barang peribadi kan? takkanlah nak bagi orang tengok sesuka hati...

satu lagi slip gaji dan buku bank... semuanya tu private and confidential kan? semua orang punya hak untuk tidak dedahkan kepada orang lain! jadi janganlah kita terhegeh2 nak tengok berapa gaji dan berapa duit yang orang tu ada dalam bank...

belajarlah hormati hak privasi orang lain pasti hak kita akan dihormati!

janganlah asyik nak tahu privasi orang je! gambar sekadar hiasan... sumber google

14 ulasan:

  1. anum rasa betul kata sis mas
    kena hormat hak org lain

    BalasPadam
  2. ada ke yang sampai nak tengok details apa dalam handbag kak mas? wahhh sgt kepochi itu org..

    jaga diri sendiri je..tak per kacau hak org lain :)

    BalasPadam
  3. 85% perangai mcm ni ialah pompuan..hurm...

    BalasPadam
  4. hurmm...

    surat penyata pengeluaran epf beli rumah suami sampai kt kg

    adiknya yg kepochi pergi bukak dan tengok

    lantas mengecop kami kaya

    wajarkah???

    penyibuk!

    BalasPadam
  5. benci kan org yg suka kacau privasi kita. hampeh tul

    BalasPadam
  6. ei ade jgk org camtu skrg ni..sampai nk godek beg duit org..dulu2 zmn student sy jmpe la.

    salam kenal kak. sy da folow blog ni :)

    BalasPadam
  7. sib baik tak ada handbag .. hehehehe

    BalasPadam
  8. haha. dia nak survey kot apa yg ada dalam beg akak. ;p

    BalasPadam
  9. kadang2 rasa cam nak lempang je orang camni.
    tapi...bila pikir balik..
    biaq pi la dia..

    BalasPadam
  10. taw xpe.,mmg xsuke..lebih2 lagi hak peribadi ke,x semestinya brg jugak kan?

    mitak jauh dr dapat perangai mcmnie

    BalasPadam
  11. betul2.. pastu bukan setakat tu je.. ada lagi dashyat sampaikan hset orng pn nk diselonkarnya.. hbs nk baca msj2..

    BalasPadam
  12. lagi satu kak mas, baru kelmarin terjadi.

    orang tanya traffic blog sy, sy jwb lah. pastu dia suh printscreen kan statistic semua. sy pelik lah. apehal lah mamat ni.

    BalasPadam
  13. Hmm , entah pape la nak tahu hal dalam kain orang..Jaga hal sendiri cukup la..Hormat hak privasi orang lain tu harus ! :D

    BalasPadam

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com