mrs secretary

Khamis, 29 September 2011

macam tak bertambah je!

Assalamualaikum...(^ ^)

ada seorang hamba Allah emel kepada Mas dan bertanyakan sesuatu...
"kenapa follower blog kau macam tak bertambah je... aku tengok banyak tu je! kalau mula-mula kau berblog dulu cepat je aku tengok follower kau bertambah!"


memang Mas akui follower blog Mas takdelah segempak blog orang lain... 8 bulan berblog follower baru 1299 je, orang lain 3 bulan berblog pun dah boleh cecah 3-4 ribu!

masa mula-mula berblog follower Mas cepat bertambah... sebab masa tu Mas amalkan cara i follow u, you follow me back! masa tu Mas hanya pentingkan jumlah follower je, tanpa pentingkan kualiti entri... setiap hari Mas nak follower bertambah! jadi Mas terjah blog orang, follow dan minta dia follow balik... 

tapi bila dah banyak belajar dari blogger lama, baru Mas tahu makna follower tu... kalau boleh kita mahu semua orang yang follow, baca blog kita... bukan setakat follow je kan? jadi Mas terus fokus untuk hasilkan entri yang berkualiti dan dapat menarik minat pembaca... Mas nak orang follow blog ni kerana mereka tertarik dengan entrinya yang menarik! bukan sekadar i follow u je...

jadi sekarang Mas tak kisah sangat jumlah follower lambat bertambah... sehari bertambah 1 follower pun dah memadai! tapi walau macam mana pun follower tu tetap penting dan ianya menunjukkan yang blog Mas sudah dikenali...

12 ulasan:

  1. Kalau follower ada 10juta pon yang masuk bacanya seciput macam tak ada makna pulak yer tak kak? Hehe

    Kualiti entri dan keseronokan serta kepuasan kita yang lebih utama lepas banyak belajar.. :)

    BalasPadam
  2. betul...aku tak paham jenis nak polower byk,

    BalasPadam
  3. kalau tak bertambah tu rasa macam sunyi pulak blog kita...

    BalasPadam
  4. yay!
    yg pentg hepi berblogging kan kak!

    BalasPadam
  5. ramai folower tp xkomen xbest jugak kan..macam syok sendiri je..kiter pun da lama ada blog tp baru aktif awal tahun..xramai pun folower..apa lagi yg komen..entri mang xreti nak tulis best2..siyes rasa cam SS je..hmm :(

    BalasPadam
  6. yang follow pun kene faham la kan, follow bukan untuk kita follow balik, tapi meh la baca dan kongsi pandangan sekali dengan entri2 kita..

    BalasPadam
  7. sama la kite mas...mesti penting kan kualiti entry kiter, bile entry berkualiti br la ada follower yg ikhlas kan (^__^)

    BalasPadam
  8. ala biarlah kan..kalau kita memang tak kisah pun,follower sikit senang nak jaga..hehe..

    BalasPadam
  9. rs nye follower tu 1 bonus ...

    BalasPadam
  10. follower isn't important case, right..tapi kualiti entri yg dicari dan bukan kuantiti.:)
    arisha lagi dasyat, blogging awal januari arituh, masih lagi mengekalkan 3 digits, iaitu 426 followers. but i don't care..as long as arisha happy to share various stories dgn blogger lain.

    eyh, i be ur 1298th follower..hehe.

    BalasPadam
  11. stuju!! betol nih kak.. cp pun tefikir mcm nih.. memang la cp akui, nak ribu2 follower, tp kalau pembaca takde, takleh jadi gak kan.. :)

    BalasPadam
  12. kak mas, em yg penting pembaca kan. kalau i follow u follow me ssh nk membiak juga blog. nk kena kuatkan entry so org masuk balik. itu yg mencabar tu kan.

    BalasPadam

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com