terkini dan sensasi

Isnin, 26 September 2011

solat express... sempurnakah?

Assalamualaikum...(^ ^)

pernah tak kawan2 solat express... 

Mas pernah jugak... terutamanya bila dah terlewat atau dah dekat nak habis waktu! paling selalu waktu subuhlah... tapi bila dah habis solat tu rasa macam tak sempurna je kan? rasa macam Mas solat tak ikhlas!

Mas berbicara di sini bukanlah nak tunjuk yang Mas pakar bab agama... cuma kita ni manusia memang mudah alpa dan ambil mudah sesuatu perkara! oleh kerana takut tak sempat buat sesuatu yang kita nak, kita cut masa solat kita... terus buat solat express! 2-3 minit cukup, janji solat...

tapi jika abaikan kesempurnaan solat maka apa yang kita ingin lakukan selepas tu pasti rasa macam kurang best je kan? mesti kita rasa macam tak cukup lengkap je... waktu tu kita renung kembali, sempurnakah solat kita tadi!

itulah kadang2 kita tak sedar yang solat kita tak sempurna kan... jadi kita kena jaga solat kita sebaik-baiknya kerana ia adalah tiang agama! sempurna solat kita maka sempurnalah kehidupan kita...

ingat mengingati amalan mulia terutama untuk diri sendiri!

sumber gambar dari google

8 ulasan:

  1. my pernah buat entry psl ni kak...
    slalu my tgk org sebelah my solat laju..
    my pun pelik ape y dibacenye laju sgt. tah tajuid mcm mane... tomakninah nye ke mane..

    kalau x ckup syarat sah solat/rukun solat mmg tak sah...

    BalasPadam
  2. ada yg combine solat mas.. hujung buat zohor dgn awal waktu utk asar. nak tengok paling ekspress kat sini mas.. gatal kepala kak liza tengok.
    http://www.adzriel.com/2011/04/solat-jangan-lupa-tiang-ugama.html

    BalasPadam
  3. penyelesaiannya adalah solat di awal waktu..kan..

    kadang2 terabai juga waktu solat ni..terima kasih ingatkan ye kak mas.. :)

    BalasPadam
  4. kak mas, sy rse semua org pernah solat lewat tp kalauyg solat express sbb nk kejarw aktu solat tu bg saya x patut sbb x kusyuk. adik sy solat express...4 kali rukuk 4 kali sujud, pastu habis, hehe, mak saya bantai dia cukup2 sbb tau dia buat mcm tu. tu lah,manja sgt,

    BalasPadam
  5. salam mas...bagus mas saling kita ingat mengingati itu satu perkara yg bagus...:)

    BalasPadam
  6. saya pun sama kot.
    hmmm..perlu berubah ni..
    tapi selalunya niat nak berubah tu ada.tapi, lama lama makin lupa niat tu.aduhh..

    saya perasan, bila orang tu solat sorang2, laju je, bila jadi imam, slow and penuh tatatertib..kenapa ye?

    BalasPadam
  7. mm
    betol tu kak
    owg ckp solat cm patok ayam
    huuuu
    takot sgt diri ni ter ke arah tuuu

    BalasPadam

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com