terkini dan sensasi

Rabu, 19 Oktober 2011

antara perikemanusiaan dan undang-undang

Assalamualaikum...(^ ^)

hari ini baru Mas ada kekuatan nak tengok video anak kecil berumur 2 tahun yang dilanggar oleh sebuah van dan lori di Beijing, China! sambil tengok sambil tangan tutup muka... tak sanggup sangat nak tengok dengan jelas! 

pastu semalam Mas ada baca entri di blog Namee yang menyatakan pemandu van tersebut terlalu mengikut undang-undang yang telah ditetapkan... mengikut undang-undang di China, kalau langgar mati hukuman lebih ringan dan kalau langgar hidup hukuman lebih berat... 

tergamaknya dia bersikap sebegitu... disebabkan nak lepaskan diri dari hukuman sifat perikemanusiaan terus hilang entah kemana! pastu undang-undang yang digunakan di sana pun sangat kejam... sebab tulah manusia kat sana pun bertindak kejam! lebih patuh pada undang-undang daripada nilai kemanusiaan... kalau dia terlanggar anak sendiri pun agaknya dia akan buat camtu...

Mas harap sangat pesalah yang langgar anak kecil itu dikenakan hukuman setimpal!

tengoklah, orang yang lalu lalang pun buat tak kisah je... memang kejam!! (gambar dari google)

12 ulasan:

  1. saya mmg tak ada kekuatan nak tgk benda2 mcm ni, ngeri

    BalasPadam
  2. slm sis!owh masa buletin utama tjkkan berita ni 2 hari lepas..kite pun fokuslah kat tv sbb nk tau apa kes.sekali kite nangis..nangis dan nangis sampai hubby dari dapur lari ke depan terkejut tiba2 wife dia nangis!

    mmg kejam....kejam sgt2...budak tu kritikal,kan?rasanya kalau bdk tu hidup pun dia dh tak sempurna lagi :|

    BalasPadam
  3. saya ade bace somewhere(dah lupe)
    budak tu still hidup, sempat masuk ICU, tapi mmg tenat la...

    smalam dah meninggal...

    dunia dunia...

    to my blog - Acapsuur (>,<)

    BalasPadam
  4. sampai bila pun saya takde kekuatan nengok video ni..

    BalasPadam
  5. Kejam kannn..

    Ok kak Mas, MTT setuju :)

    BalasPadam
  6. masyallah , mna lah rasa kemanusiaan dorg ni . . T_T

    BalasPadam
  7. semakin hari, manusia makin kejam

    BalasPadam
  8. takut nak bukak FB smalam kes penyebaran gambar ni ngan gambar budak kena kelar tu kak mas..

    yang langgar vodoh..yg tengok pun sama vodoh jugak! geram!

    BalasPadam
  9. di china banyak dah kes mcm ni.. langgar tak mati..lepas tu langgar bagi mati atau tikam terus..supaya hukuman lebih ringan..

    bukan di china saja..ramai manusia dah banyak yg hilang akal.. makin teruk dari binatang..

    BalasPadam
  10. T_________________T
    sedihnyeeee
    x mampu nak ckp pape...

    BalasPadam

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com