mrs secretary

Sabtu, 1 Oktober 2011

duit tunai atau 'duit plastik'

Assalamualaikum...(^ ^)

dengan zaman yang semakin maju dan moden ni, duit adalah segalanya... selain duit tunai, duit plastik atau kad kredit semakin meluas penggunaannya! kalau dulu ianya hanya untuk yang berada sahaja tapi sekarang semua orang dah berkemampuan memiliki 'duit plastik' ni...

apa pilihan kawan2? bagi Mas kedua2 ada kepentingan tersendiri... cuma kita kena tau cara nak gunakannya mengikut kesesuaian... yang paling penting 'duit plastik' tu, harus dikawal penggunaannya! biasanya Mas gunakan untuk mengisi minyak atau beli barang2 dapur je... kadang2 semasa pergi melancong, takut nak bawa cash banyak2... jadi kad kredit lebih selamat!

cuma kalau nak guna 'duit plastik' ni kena lebih berhemah ye... takut nanti tak mampu nak setelkan hutang yang banyak tu... masa guna memang seronok, swap je sana sini! tapi kalau tak kawal ia akan mengalirkan duit tunai kita yang banyak untuk bayar nanti... 

duit tunai atau duit plastik, kedua2nya kita kena kawal kadar penggunaannya... elakkan pembaziran dan penggunaan yang boleh menyusahkan kita nanti!

sumber gambar dari google

8 ulasan:

  1. Takutnya kalau ter..leka gunakan " duit plastik " tu Mas...huhu..Tapi setakatnya..alhamdulillah..dlm kawalan lagi..hehe

    BalasPadam
  2. saya bersumpah gak dalam diri saya, yg saya xkan guna cdt card. hehe. takut tak terbayar end up muflis. :(

    BalasPadam
  3. betul..kalau nak pakai duit plastik tu kena berhemah, tak boleh culas bayar bulanan..

    BalasPadam
  4. hehehe
    weee
    betol..walau pon sy x de lag kredit kad tap sy ase penggunaan kredit kad ni
    ade pro n cons ye kan?
    yg pntg kene tahu mengawal cr gune=]

    BalasPadam
  5. salam mas...betul tu kenalah kawal dlm penggunaan duit plastik ni kn kalau tersilap buruk padahnya...:)

    BalasPadam
  6. apapun terletak pada hati..mampu ke x nak kawal ..

    BalasPadam
  7. setakat ni masih boleh bertahan dr menggunakan duit plastik ni :)

    BalasPadam

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com