terkini dan sensasi

Jumaat, 7 Oktober 2011

jangan cakap kalau tak tahu

Assalamualaikum...(^ ^)

Don't talk just listen by ~aicty on deviantArt
kadang2 kita suka bercakap dan menyampaikan sesuatu perkara sedangkan kita tak tahu kesahihan perkara tersebut... tapi disebabkan kita dengar orang lain bercakap kita pun bercakap jugak! padahal masa tu kita tak sedar apa yang kita cakap tu salah...

rasanya lebih baik kita diam jika kita tak pasti tentang sesuatu perkara itu... kalau orang lain minta kita bagi pendapat atau komen, cakap saja kita tak berani nak cakap apa2, takut salah fakta pulak nanti! atau pun cara yang paling baik, cakap saja kita tak tahu...

memang dah jadi lumrah manusia suka bercakap tentang sesuatu hal walaupun hanya dengar khabar angin je... sepatutnya siasat dulu khabar angin tu, benar ataupun tidak! janganlah sampaikan pula pada orang lain kalau kita tak pasti dengan kebenarannya... macam mana kalau apa yang diperkatakan tu salah, tak pasal2 kita dah burukkan atau aibkan orang lain!

jadi lebih baik kita diam daripada kita bercakap sesuatu yang tidak berasaskan fakta atau tidak benar!

tak tahu jangan cakap kan?

14 ulasan:

  1. betoi tuh kak mas, sy setuju!
    lebey baek berdiam diri, dari bercakap mende yg
    belum tahu btoinyer^^_

    BalasPadam
  2. lebih baik diam daripada bercakap sesuatu yang tidak pasti

    BalasPadam
  3. agreeee!! diam itu lebih baik.. banyak cakap kang bukak pekung sendiri :)

    BalasPadam
  4. baek kak =]
    kekadg perckp ni mmg mengundg yg negatip belake
    hurmm3..

    BalasPadam
  5. lagi2 kalau pasal isu agama..

    kang main tepek jer orang tegur dah tak tau nk jwp apa.., yang dia tau jwp "entah..aku copy paste jer"

    =)

    BalasPadam
  6. betul kak,, sgt setuju ngan si Ojang nie..

    erm... lgi2 isu kenaikan gaji, dari taun lps lgi... ada satu citer,sorg anggota ni dgr cite yg gji akan naik taun lps, dia punya la gi balun wat pinjaman koperasi,, konon gaji naik..lps bajet 2011.tepuk dahi sndiri


    kekadang ni org ckp sbb nk sedapkan mulut & hati sndiri je

    BalasPadam
  7. Betul..jgn mcm c Enot tu, dah cakap baru nak menyesal...lebih baik diam drpd malu mcm tu huhu

    BalasPadam
  8. salam mas...kalau x tahu jgn bercakap lebih baik senyapkn diri...:)

    BalasPadam
  9. masalahnya orang selalu kagom dengan orang yang banyak cakap....

    BalasPadam
  10. @gedek!
    banyak cakap tapi ada ilmu yg disampaikan, takpe uncle!

    jangan banyak cakap kosong dan mengarut je..

    BalasPadam
  11. yup, sangat setuju! macam kes hudud tu kan..

    BalasPadam
  12. sangat betul kak mas.kerana mulut kita boleh porak perandakan emosi orang. tersalah cakap. em bahaya main dgn lidah ni.

    BalasPadam

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com