terkini dan sensasi

Khamis, 20 Oktober 2011

jangan susahkan pembaca

Assalamualaikum...(^ ^)

Mas nak cerita banyak2 pun takut pembaca salah faham... tapi Mas menulis ni berdasarkan pengalaman sendiri dan pengalaman semasa blogwalking... 


memang diakui semakin banyak blog baru sekarang... semuanya bersemangat menulis dan berusaha keras untuk menghias blog masing2! keterujaan ini membuatkan mereka lupa pada keselesaan para pembaca... bila pembaca rasa tak selesa masuk ke blog kita maka mereka akan terus cari tanda 'X' tu! jadi janganlah kita mengeluh kalau blog tiada pengunjung... mungkin keadaan blog kita terlalu menyusahkan pembaca untuk masuk! 

pembaca ni sebenarnya lebih sukakan blog yang simple but nice... dan tujuan mereka masuk blog kita adalah untuk baca entri dan komen! jadi memang mereka tak sempat nak tengok hiasan yang cantik2 kat blog kita... apatah lagi kalau terpaksa menunggu 10-15 minit untuk loading, lagilah mereka tak sempat nak tunggu! lebih baik pergi ke blog lain yang lebih mesra pembaca...

bukannya tak boleh nak hias blog cantik2, tapi biarlah ianya tidak menyusahkan pembaca... yang penting ianya cepat loading, tidak berserabut dan mesra pembaca gitu! barulah hari2 pembaca nak masuk dan baca blog kita!

Mas suka blog yang mesra pembaca... masuk 10 kali sehari pun takpe!

20 ulasan:

  1. suka blog yang kemas macam blog kak mas..dan blog yang santai penulisannyer..yg mampu memberi tawa bila kita membacanyer hehehe

    BalasPadam
  2. betul2
    anum suka baca blog sis
    kemas dan senang nak baca

    BalasPadam
  3. yup! betol ape yg akak ckp... entry yg penting sebenarnya...

    BalasPadam
  4. betul tu, samalah macam akak..suka masuk blog yang mesra pembaca

    BalasPadam
  5. tau..tapi kadang geram nak buh gadget yg berbagai dan cantik2 tu Mas.. huhu..

    BalasPadam
  6. weeeee
    betol
    samelah kite kak!
    mudah cpat dan sng =]

    BalasPadam
  7. MESRA DAN KEMAS... ***Take note already..:)

    BalasPadam
  8. kadang2 kotak komen paling buat stress sekali..dah baca nak komen tak boleh pulak...stresss.. hehehe..

    BalasPadam
  9. ye betul sekali...lagila kalo tenet slow..terus hilang semangat

    BalasPadam
  10. btl2...tp yg sy punye cmne kak?? ok x?

    BalasPadam
  11. setuju mas....

    'less is more'

    BalasPadam
  12. a'ah..banyak blog yang kita suka nak baca netry dorang tapi menyakitkan mata dengan template blog dan macam2 iklan dok bergantungan..huhu

    BalasPadam
  13. act sy agak kurang suke bagi blog yg buat "click to enter"
    mmg nampak cantik tapi menyusahkan

    BalasPadam
  14. kak mas..sgt betul. sy ni jenis suka baca apa jua jenis blog tp bila blog tu banyak sgt widget smpai nk buka pn lama. buat hati sy macam nk pecah.

    mcm blog kak mas ni, sgt lah cantik n ringan. x ssh pun nk buka. seronok baca any topic pun yg kak mas tulis. yg lain ptt tgk blog kak mas sbgai contoh. cantik n ringan. :)

    BalasPadam
  15. sangat setuju dgn pendapat mas...

    BalasPadam
  16. Betul tu kak mas,kalau terlalu lambat loading buat semangat yang berkobar tu hancuss terus :D

    BalasPadam

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com