terkini dan sensasi

Khamis, 27 Oktober 2011

Minum banyak air kosong

Assalamualaikum...(^ ^)

Bila umur semakin meningkat, kerisauan terhadap kesihatan sangat tinggi. Lagi pun sekarang sangat mudah diserang penyakit walaupun badan nampak sihat walafiat. Penyakit datang tidak memerlukan penyebab yang besar, kadang² disebabkan benda kecil pun boleh jatuh sakit.


Jadi demi menjaga kesihatan Mas cuba kuatkan azam untuk tak minum air manis terlalu kerap. Waktu kerja memang katakan tak pada Milo Ais ke, Kopi Ais Kaw ke, Teh O Ais Limau ke. Hanya tenguk air kosong dari 7 pagi hingga 5 petang, kalau terasa nak minum air manis Mas akan beli Nestle Bliss.

Bagus minum banyak air kosong ni, badan kurang letih dan sistem penghadaman pun lancar. Pastu perut pun kurang meragam. Ada orang kata kalau minum banyak air kosong mesti asyik nak buang air. Tapi takpe, ia bagus untuk penghadaman perut kita.

Setiap hari di pejabat Mas akan minum 5 botol ni untuk air kosong dan sebotol Nestle Bliss. Ia mencukupi untuk tubuh badan Mas, kat rumah memang minum air kosong je.

18 ulasan:

  1. kak mas,,,so true. saya pun baru je dgn habit minum air kosong ni sbb nk jaga kulit n kesihatan. hehe. plus ada keturunan kencing manis. :) blogg tu pula kurangkan sembelit ! hihi

    BalasPadam
  2. nk abeskn sebotol air masak pon xlarat la kak..
    haha..

    BalasPadam
  3. weewiitt!
    gud job kak masss!
    air putih ni payah owg nak minum kan
    tapi tu yg bagusnye sebenanye
    kurg penyakit =]


    mimi kalo dahaga mang cri air putih
    air manis x ilang dahaga..
    hehhee

    BalasPadam
  4. nice sharing...yup..kena banyk minum air untuk sihat..hehehe..:)
    jom baca ni
    Sinopsis Filem Alamak Toyol-Box Office 3 November 2011

    BalasPadam
  5. assalamualaikum mas...elok sebenarnya byk minum air kosong kenalah jaga kesihatankn...:)

    BalasPadam
  6. wan jarang minum air manis manis.
    selalunya, bila bangun, wan akan minum air kosong yang sejuk..masa tunggu bas, wan akan minum lagi air kosong sejuk..

    masa lunch, wan minum air sejuk
    sebelum dan selepas fly, wan minum air sejuk..

    balik rumah, wan minum air kosong tak sejuk..bila dinner, baru la wan minum air manis, cafe sediakan air sirap, oren dan macam macam lagi.

    sebelum tidur, wan minum air sejuk.
    kalo ada susu, wan minum susu.

    bila jadi pilot kan kak, kesihatan number satu..walaupun lesen dah ada, tapi kalau badan tak sihat, sakit sakit..lesen dah macam tak da guna.

    untuk information kak mas.

    untuk pilot atau cadet yang berumur kurang 40 tahun, kena buat medical check up setiap tahun..untuk yang berumur 40 tahun ke atas, 2 kali setahun.

    kesihatan sangat penting..

    dah lama tak singgah blog kak mas.
    eh, panjang plak komen.
    hehhe.

    bliss tu sangat sedap.
    tapi sejejap je boleh habis..
    tak puas minum.

    BalasPadam
  7. ~kena praktik nie..hehe thanks sharing :)

    BalasPadam
  8. selamat sejahtera En/Cik/Tuan/puan. kami telah mewujudkan 1 blog iaitu SENARAI BLOG-BLOG MALAYSIA. kami masih baru lagi di sini.maka kami masih mencari lebih banyak lagi blog-blog untuk di masukkan kedalam blog kami. untuk permulaan blog En/Cik/Tan/Puan telah terpilih dan telahpun di masukkan kedalam blog kami. oleh itu kami meminta jasa En/Cik/Tuan/Puan untuk memasukkan blog kami kedalam bloglist En/Cik/Tuan/Puan. di sini kami sertakan link blog kami iaitu:-

    http://bloglistmalaysia.blogspot.com

    sila maklumkan kepada kami sekiranya En/Cik/Tuan/Puan telah memasukkan blog kami kedalam bloglist En/Cik/Tuan/Puan.

    kerjasama En/Cik/Tuan/Puan amat kami hargai

    terima kasih

    BalasPadam
  9. betul tu.. air kosong mmg bagus.
    pastikan air yg bersih ye..

    BalasPadam
  10. Kak Mas,

    Samelah kita. Kat opis mmg amalkan minum air kosong je. Tak minum air manis. Kalau teringin sgt nk minum air manis, akan beli peel fresh. tak pun nestle bliss. ulang alik ke toilet toksah citela...tapi saya puas hati.

    BalasPadam
  11. minum air ni senang nak u'uk.. hehehehe

    BalasPadam
  12. Wow! Sy sendiri tak terlarat nak minum air kosong selaliu. Bukan apa, kemalasan nak ke toilet di tmpt keje. Tp Insya-Allah, sy akan amalkan. Benda baik, tak salahkan?

    Salam perkenalan!

    BalasPadam
  13. MTT sekarang ni tak tahu kenapa asyik nak buang air kecil jer.. Minum air kosong tu memang setiap pagi dalam 3-4 gelas.. Bila minum air kosong tu lagi bertambah la kekerapan ke toilet..Hehe :D

    BalasPadam
  14. eka jarang mnum air kosng.bila dah jadi selalu haus,dehidrasi mcm skang baru eka minum air kosong..

    huhuhu

    kalau tak manjang sembelit..
    skang ni okey dah...

    BalasPadam
  15. air kosong, baik utk kesihatan..suka sgt minum air kosong

    BalasPadam

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com