terkini dan sensasi

Rabu, 26 Oktober 2011

Rajuk si anak

Assalamualaikum...(^ ^)

Jangan ingat kita je yang tahu merajuk dengan suami, anak² pun ada rajuk dia jugak dengan kita. Malah kadang² rajuknya itu lebih susah dipujuk, jadi kita kenalah bijak nak pujuk mereka. 

Anak² Mas memang kuat merajuk, kalah rajuk mama pada babahnya. Si kakak kalau merajuk mesti buat muka sedih, pastu kurung diri dalam bilik. Si adik pulak mesti menangis dan baling² barang. Adoi, memang letih mama nak pujuk.


Tapi rajuk mereka tak lama, gimik je lebih. Memang senang nak pujuk. Bila mereka merajuk, Mas akan biarkan dulu. Pastu masa mereka tengah layan rajuk tu, Mas cakaplah, "Ada orang jual aiskrim, mama nak beli banyaklah." Sepantas kilat orang yang merajuk tu jerit, "Nak jugak mama!"

Senang je kan? Kenalah pandai guna psikologi sikit, pujuk mereka dengan benda atau perkara yang mereka suka. Sebab rajuk anak ni tak lama, mereka cuma nak lebih perhatian kita je.

Kalau mamanya merajuk, babahnya suka buat lawak bodoh. Memang terbatal rajuk tu, hahahaa!

11 ulasan:

  1. ank buah nina yg umo setaun tu pnnn da pndai majuk

    BalasPadam
  2. huhu..ibu mesti tau nak pujuk anak camne kan?hehehe

    BalasPadam
  3. Hehe tula

    kdg kne pndai layan kn kak

    BalasPadam
  4. wah comelnya si kakakbuat muka sedih. yang si adik tu cara merajuk macam saya :D hehe. suka baling barang. :P tp biasa lah budak kecil merajuk, mncabar juga tugas jd ibu ni kan :)

    BalasPadam
  5. kekekeke
    alololo comei.tang kak masssmerajuk tu comei
    hehehe

    budak2 ni kene saiko sikit kan
    hehehe

    BalasPadam
  6. @ciK LyndaWawa
    betul tu, janganlah lagi dia merajuk lagi kita nak marah2 dia!

    BalasPadam
  7. @Iffah Afeefah
    yes, pandai layan dan pandai ambil hati diaorang!

    BalasPadam
  8. @Namee Roslan
    oooo..kuat merajuk jugak rupanya adik akak ni! heheheee

    BalasPadam
  9. @aimie amalina
    heheheee..akak suka merajuk! walaupun perkara kecik je.. saja nak suruh husband pujuk! ^_*

    BalasPadam
  10. Haha jangan kata budak budak , MTT ni pon masih kuat merajok kak Mas (Dengan famili) .. Susah jugak kadang kadang dorang nak pujuk.. Hikhik ^^"

    BalasPadam

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com