terkini dan sensasi

Isnin, 31 Oktober 2011

Susu bijak

Assalamualaikum...(^ ^)

Semalam Mas jalan² di Alamanda, pastu singgah kat Carrefour sebab nak beli blender. Masa lalu kat kawasan jual susu, tiba² Arfan tarik tangan Mas. 

Arfan : Mama, cuba tengok susu ni. Macam susu yang iklan kat TV tu!

Mama : Hurmmm betullah tu, kenapa?

Arfan : Mama belilah susu ni, susu ni susu bijak tau! Kalau Arfan minum nanti boleh jadi pandai.

Mama : Itu cuma iklan kat TV je! Minum susu apa pun, kalau Arfan rajin belajar mesti pandai.

Arfan : Memanglah mama, tapi susu bijak ni lagi buat Arfan pandai dan kuat. Mama belilah!

Mama : Ok, mama beli untuk Arfan dan kakak. Lepas ni Arfan kena belajar rajin² ye!


Inilah susu bijak tu!

Tengoklah, camne anak² boleh terpengaruh dengan iklan di TV, tapi nasib baiklah anak² Mas ni mudah terpengaruh dengan iklan makanan je. Kalau makanan tu baik untuk kesihatan memang Mas akan belilah. Tapi kalau tidak, jangan haraplah mereka nak dapat.

12 ulasan:

  1. Hehe apa yang tertera kat iklan tu lah yg di set dalam kepala dorang...Hikhik

    BalasPadam
  2. budak budak memang senang terpengaruh :)
    nasib baik dia minta susu..bagus utk badan hehehe..

    BalasPadam
  3. orang tua pon terpengaroh...!

    BalasPadam
  4. mintak susu takpe

    kalo mintak menan, bo layan...hehe

    BalasPadam
  5. huhh.. kuat betul penangan iklan kat budak nie yer... sudahnya mak bapak la yg kena beli.
    nasib baik mas bijak menjawab dgn anak2.

    BalasPadam
  6. hehehee
    bukan kata arfan dgn akak nye
    ni cek mimi ni pon suke susu dutch lady
    tapi low fat la
    kekekee

    budak2 kan
    cpt terpengaruh
    hehhe

    nasibla susu bijak ni menawan hati anak2 kak mass
    hehehe =]

    BalasPadam
  7. ni mesti tgk yg boleh siapkan crossword puzzle

    BalasPadam
  8. budak2 sekarang cerdik kan sis

    BalasPadam
  9. ~nak jugak la susu bijak..hehe :)

    BalasPadam
  10. iklan mmg bwk pengaruh yg besar kan.. kita yg dewasa ni pun selalu jer terpengaruh dgn iklan2 best kat tv, apatah lagi budak2 kan..

    salam kenal dari zana..

    BalasPadam
  11. ahahaha, iklan mmg sgt lah suka mempengaruhi org. kdg2 iklan deodoran pun kata boleh ketiak putih lah apa la..semua duk pakat beli. haha. budak2 la mostly terpengaruh :)

    BalasPadam

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com