terkini dan sensasi

Jumaat, 14 Oktober 2011

tawar susu ibu di internet

Assalamualaikum...(^ ^)

sumber gambar dari sini

perkara ini dah berleluasa di internet... ini Mas ambil petikan dari Berita Harian

“kepada semua, saya mempunyai lebihan susu badan 15 beg yang mana setiap satu 5oz dan susu berkenaan dipam pada awal September lalu. Saya menyimpan semuanya di dalam peti sejuk dan sekarang tiada tempat lagi. Pagi tadi, saya berasa sakit dan perlu membuang 11 lagi beg susu badan. Saya harap dapat mendermakannya dan membantu bayi yang memerlukannya. Tolong hubungi saya, jika anda memerlukan sebarang susu badan. Saya tinggal di Puchong. Saya ada mengambil suplemen vitamin, Omega 3, kalsium dan tidak merokok dan tidak minum alkohol."

pendapat Mas, memanglah boleh untuk jadi ibu susu kepada anak orang lain... tapi kalau susu tu diperolehi menerusi penderma dan dengan mudah ditempah menerusi internet, tentu boleh menimbulkan keraguan terhadap hubungan antara bayi dengan wanita berkenaan... pastu camne pulak hubungan antara bayi dan susu ibu itu dari sudut batasan tertentu termasuklah hukum agama dan soal kesihatan... 

ini pula pendapat dari Penceramah Bebas, Ustaz Wan Akashah...
"apa yang dikhuatiri, jika penderma susu menjadi ibu susu kepada puluhan bayi, bagaimanakah status anak ketika mencapai usia dewasa... mungkinkah akan wujud generasi masa depan yang berkahwin sesama sendiri yang juga mendapatkan susu daripada ibu susu (penderma) yang sama berikutan rangkaian pendermaan itu dilakukan secara global dan meluas..."

jadi fikirlah wahai ibu-ibu sebelum menerima tawaran sebegini...

16 ulasan:

  1. betul2
    fikir-fikir kan dan renungkan

    BalasPadam
  2. jgn la menderma bnda2 cenggini...isk2, dasat...

    BalasPadam
  3. bukan apa..bimbang nnti bila bayi2 tu dh besar...kalau org yg dikenali takpe

    BalasPadam
  4. bukan apa..bimbang nnti bila bayi2 tu dh besar...kalau org yg dikenali takpe

    BalasPadam
  5. boleh kalau nak derma, tapi kita kena keep in touch dengan ibu-anak susuan tu.

    kalau sekadar derma lepas tu tak berhubung lagi, itu yg bahaya.

    di kalangan kami yang buat stok susu ni ada yang derma hingga jarak jauh tau,KL-kelantan.

    bapa bayi di kelantan tu sanggup turun KL sebulan sekali semata-mata nak dapatkan stok susu badan utk diberi kepada anaknya yg tak dapat menyusu dari ibu kandung atas sebab2 kesihatan.

    so, untuk kes ni ada pros and cons. Parents kena lah betul2 mengenali penderma/ibu susuan tu.

    BalasPadam
  6. bahaya la mcam nie :(

    kang jadi benda x diingini klu budak2 tu dah besar :(

    BalasPadam
  7. ibu susuan ni adalah option terbaik selepas susu ibu..tapi kalau buat macam ni nanti takut2 adik beradik seibu susuan saling tak mengenali dan terkahwin sesama sendiri..sangat bahaya!

    BalasPadam
  8. kalau setakat sorang dan kite monitor baby tu jadi anak susuan kite takpe..tapi ni dah sampai offer siap boleh buat jualan tu nanti adehhh fensannn
    macam akak pon ada 3 anak susuan..tapi semua pon adik beradik sendiri je..adehhhh kengkadang kepelikkan jugak sampai nak pam banyak2 simpan tu peh tu buang je macam tu haishhhh

    BalasPadam
  9. betol..
    setuju sangat..
    kalau sy la kan..(walaupun tak kawen lg)..
    sy tak terima kot offer tu.huhuhu

    BalasPadam
  10. bg saya la, kalau dia nak jual pun dia kena simpan record betul2. mengatakan siapa2 yg minum susu. so tak lah jd adik beradik susuan kawen sesama mereka...ssh ni.ish.

    BalasPadam
  11. ish, bahayanya kak..tak pernah lak tau ade macam ni...hurmm..kene hati2 kan.

    BalasPadam
  12. ada jugak kes2 macam ni kan?ntah dari mana datang penderma tu pun tak tahu..bahaya lah.ish3

    BalasPadam
  13. berita harian lapor benda tak betul.. dah terima bantahan dari pihak btgggjawab. Dalam istilah derma susu ibu ni, takde soal jual beli, semuanya ikhlas dr penderma yg susu stok byk sangat. Dan ibu2 berhubung secara langsung tambah2 utk2 ibu2 muslim.

    Berita harian diminta buat pembetulan berita atas artikel yg kurang tepat dan tak bertanggungjawab.

    Sila refer FB: http://www.facebook.com/hm4hbmalaysia

    BalasPadam
  14. setuju dengan komen noorulaz.

    pendedahan BH ni dibuat tanpa kajian yg mendalam.

    BalasPadam

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com