terkini dan sensasi

Sabtu, 26 November 2011

1433 Hijrah

Assalamualaikum...(^ ^)

Selesai sudah doa akhir tahun dan doa awal tahun dibaca, esok bermula tahun hijrah yang baru!


1 Muharam detik permulaan
Perkiraan tahun Islam hijrah
Perpindahan Nabi dan umat Islam
dari kota Mekah ke kota Madinah

Atas keyakinan dan iman yang teguh
Kaum Muhajirin dan Ansar bersatu
Rela berkorban harta dan nyawa
Demi menegakkan Islam tercinta

Penuh makna yang mendalam lirik lagu ni, banyak erti penghijrahan yang berlaku dalam hidup setiap manusia. Ada yang berhijrah dari anak dara ke isteri orang, ada jugak yang berhijrah dari seorang isteri kepada seorang ibu. Semua hijrah ini adalah yang terbaik untuk diri kita.

Apa pun hijrah yang kita lakukan biarlah diiringi oleh niat yang betul, jangan hanya berhijrah sebab nak dapatkan pahala je. Tapi niat dan nawaitu tak betul, tidak ikhlas kerana Allah SWT.

Salam Maal Hijrah untuk semua, moga hijrah kita adalah hijrah yang terbaik!

7 ulasan:

  1. selamat menyambut tahun baru 1433 hijrah for you and family! :')

    BalasPadam
  2. Salam buat semua stylo ladies di sini! :)

    Khas buat PENCINTA HANDBAGS!
    Koleksi yg menarik & stylo serta tips2 berguna.

    Kunjungi kami di http://mrsladysstylo.blogspot.com/

    TQVM! :)

    BalasPadam
  3. selamat tahun baru!! Salam maal hijrah. Yupp, eza pun mengharapkan penghijrahan Eza lebih baik dari yang sebelumnya..

    BalasPadam
  4. assalamualaikum mas...selamat berhijrah ke tahun baru yer mas...slm maal hijrah...:)

    BalasPadam
  5. Salam Maal Hijrah. Moga kita istiqamah dlm ibadah.

    BalasPadam
  6. akak, salam maal hijrah. cepat betul masa berlalu kan. hmm:/

    BalasPadam

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com