terkini dan sensasi

Khamis, 10 November 2011

Manjakan anak biar berpada

Assalamualaikum...(^ ^)

"Kenapa ni sayang, nak apa? Cuba cakap kat mama, janganlah nangis²!"

"Nak mainanlah! Mama ni tak faham ke, bodohlah mama ni!"

Kalau Mas mesti sentap punya bila anak cakap camtu, mahu laju je tangan ni kasi penampar. Tapi camne kalau ibu bapa yang terlalu manjakan anak, pasti tak kisah anak cakap camtu. Terima je dengan senyuman dan pujukan, nak marah pun tak sanggup kot?


Anak ni kalau kita manjakan dia, dia akan rasa seronok. Jadi dia tak kisah nak buat apa sekali pun, pasti ibunya tak marah. Dari situ dia akan mula tunjukkan protes kalau hajatnya tak ditunaikan, sehingga ada yang sanggup bersikap biadap. Dah hilang rasa hormat pada ibu bapanya, sebab apa? Sebab dia tahu yang dia dimanjakan, buatlah apa pun ibu bapa tetap tak kisah.

Memang boleh manjakan anak, Mas tak cakap ianya salah. Tapi biarlah berpada², manjakan ikut keadaan. Jangan sampai mereka pijak kepala kita dan boleh cakap sesuka hati. Terlalu memanjakan jugak boleh merosakkan minda dan pemikiran anak², nanti anak akan beranggapan mereka boleh dapat dan buat apa sahaja kerana terlalu dimanjakan oleh ibu bapa.

Apa yang sepatutnya ialah kita manjakan anak dan anak hormatkan kita, baru betul!

12 ulasan:

  1. btol
    garang pon kene

    tpi manjakan jgn lebih2

    BalasPadam
  2. yup btul tu kak..skrg je byk yg manja2..rasanya org dulu2 garang kemain! hehe

    BalasPadam
  3. yup btul tu kak..skrg je byk yg manja2..rasanya org dulu2 garang kemain! hehe

    BalasPadam
  4. kalau sampai boleh cakap kat mak sendiri bodoh..itu memang keterlaluan..grrrr!

    sama sama kita jadi ibu bapa yang terbaik..insyaAllah ;)

    BalasPadam
  5. pergh
    kalo dh smp keluar bodoh tu
    mawu sentap abis kak mas
    betol2

    manjekan tu perlu, tapi memang kene berpada =]

    BalasPadam
  6. ni anak derhaka ni..dah jadi macam kes anakku sazali..hehehe...

    BalasPadam
  7. ikut prinsip..
    jika bersalah mesti dihukum..
    jika buat kebaikan mesti beri ganjaran..at least pujian.

    baru anak boleh beza mana salah mana betul.

    BalasPadam
  8. saya pernah tgk anak lecturer sy...dia manjakan anak dia gila. smpai anak dia panggil dia mak bangang pun dia senyum.. takut sy tgk.

    BalasPadam
  9. NICE BLOG....pakjoe nk bg tau nie pakjoe ada byk lg tip blog yg nk bg kt tuan blog jemput siggah ke laman blpg pakjoe jgn lpa tau sbb pakjoe dh follow...follow pakjoe blk tau hahahah

    BalasPadam

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com