mrs secretary

Jumaat, 18 November 2011

Mentaliti masyarakat kita

Assalamualaikum...(^ ^)

Beginilah mentaliti masyarakat kita, di mana² dijadikan tong sampah. Tiada kesedaran sivik langsung!


Mas pun terkejut bila lihat terlalu banyak sampah di sini. Jalan ni memang hari² Mas lalu untuk balik ke rumah. Sebelum ni memang tak pernah nampak pun sampah di sini, mungkin sebab rumputnya panjang. Jadi selepas rumput tu dipotong, barulah jelas nampak sampah sarapnya!

Orang yang buang ni memang tak sukakan kebersihan agaknya, mungkin kat kawasan rumah dia pun bersepah dengan sampah sarap. Sebab itulah dia tak kisah nak buang dan campak di mana sahaja sampah tersebut, janji ada kesempatan.

Sebab itulah Mas sediakan bakul sampah di dalam kereta. Bukannya apa, Mas bimbang akan bersikap sebegini jugak. Maklumlah kadang² kita ni ikut sempat je kan, jadi bila nampak tong sampah dalam kereta tu automatik kita tak akan buang sampah keluar dari kereta.

Moga kita sama² jaga kebersihan di sekitar kita. Cuba bayangkan kalau kawasan rumah kita seperti gambar di atas, pasti sakit mata memandang kan? 

11 ulasan:

  1. jom kita jga kebersihan.. kalau nk tunggu org lain, tak tau bila kan.. kita la kena start jaga :)

    BalasPadam
  2. kadang2 tong sampah depan mata pn diorg mls nak bangun p buang sampah....campak ikut dan je ...

    BalasPadam
  3. sgt xsuke tgk smpah merata2... nina sanggup buang smpah lam keta sndiri

    BalasPadam
  4. sedih kan..
    emm..dh mcm ladang smpah
    huhu.. x syg dengan alam ke..

    BalasPadam
  5. sama la cam kt area apartment sy selalu ada je depa buang sampah dlm lif, depan lif..

    tah la maybe org kita mmg camtu kot.huhu

    BalasPadam
  6. baa~ CAK!!

    semuanya bermula dari rumah.

    BalasPadam
  7. salam..1st time dtg blog mrs seketeri n followed...jemput ke blog sy @ tekok beriuh makaseh (^__^)

    BalasPadam
  8. sesungguhnya kebersihan tu separuh dari iman.. ye tak kak mas?? so yang suka buang sampah merata2 ni termasuk orang2 yang..... hehehehehe :)

    BalasPadam
  9. patut saman teruk2. saman rm1k terus. takpun penjara je. buang sampah sukahati je. sy pun tak suka tgk :(

    BalasPadam

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com