terkini dan sensasi

Ahad, 4 Disember 2011

Bila anak-anak bergaduh

Assalamualaikum...(^ ^)

Apa nak buat kalau anak² suka bergaduh? Bukan gaduh² manja tau tapi gaduh yang betul punya. Kau pukul aku, aku pukul kau. Akhirnya mesti ada sorang yang menangis!

Macam Atikah dan Arfan ni kerap jugaklah bergaduh, setiap kali main je tak sah kalau tak gaduh. Kadang² Mas pun tak pasti siapa yang mulakan, memang tak mahu salahkan sesiapa. Setiap kali mereka bergaduh memang Mas akan marah dua² sekali.

Bila anak² bergaduh ni memang susah nak cari puncanya, setiap kali kita tanya mesti mereka salahkan antara satu sama lain. Masing² tak mahu mengaku salah sendiri. Si Atikah memang susah nak mengalah dengan adik walaupun dia seorang kakak, selalu nak menang je. Si Arfan pun sama, tak padan dengan kecil. Boleh tahan jugak garangnya, kadang² dia yang pukul kakaknya dulu.

Susah jugak kan nak tangani masalah anak bergaduh ni. Jadi pendekatan yang Mas ambil, mula² mestilah tanya dulu kedua²nya kenapa bergaduh. Bila masing² dah cakap apa puncanya, terus Mas cakap dua² yang salah. Dua² tak mahu mengalah, sebab tulah boleh menimbulkan pergaduhan!

Prinsip Mas senang je. Gaduhlah camne pun, dua² tetap kena marah. Tak mahu pilih kasih.


10 ulasan:

  1. atikah tu lebih banyak menjurus ke arah muka mas... nak2 tang bibir, hehe

    BalasPadam
  2. heheh..kan?kalo marah salah sorang nanti xabis..gaduh2 sayang tu mas:)

    BalasPadam
  3. kalau x gaduh mst tak sah kan sis.

    BalasPadam
  4. assalamualaikum mas...biasala tu gaduh adik beradik sekejap jer akan baik balik...:)

    BalasPadam
  5. @IBU GEBU
    ye ke? tapi adik beradik semua cakap macam muka husband..

    BalasPadam
  6. @azila
    sebab tulah marah dua2, baru adil!

    BalasPadam
  7. @rara pinkmafia
    memang tak sah... kita pulak yang pelik kalau sehari mereka tak gaduh!

    BalasPadam
  8. @maszull
    memang sekejap! tapi time gaduh tu yang tak larat nak ngadap..

    BalasPadam
  9. Biasa lah tu kan kak dorang baru nak naik memang selalu lah gadoh2 manja gitu.. MTT dengan abang dulu pon selalu bergusti.. Hikhik :P

    BalasPadam
  10. adik sy dua org selalu gaduh. hehe, taktau nk handle macam mana. sbb gaduh smpai pukul2. silap sy pun kena belasah. :)

    BalasPadam

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com