terkini dan sensasi

Khamis, 22 Disember 2011

Duit kertas RM500 dan RM1000

Assalamualaikum...(^ ^)

Terbaca entri Sunah pagi tadi pasal dia tak tahu yang dulu pernah ada duit kertas RM20. Sebenarnya zaman 80an dan 90an dulu bukan takat duit kertas RM20 je pernah ada, duit kertas RM500 dan RM1000 pun ada.

Tapi pada tahun 1998 rasanya penggunaan wang kertas tersebut dibatalkan, mungkin susah kot nak guna duit kertas dalam nilai yang besar kan? Nak beri wang tukar pun susah sebab nilainya besar sangat. Mas pernah tengok arwah abah simpan duit kertas RM500 tu, tapi RM1000 tak pernahlah tengok. Besar sangat nilainya, jadi abah tak berani simpan kot?

Kawan² pernah tengok tak duit kertas RM500 dan RM1000. Kalau pernah tengok takpelah, saja nak letak contoh kat sini. Ada sesiapa simpan lagi tak duit ni?

Bestnya kalau dapat simpan sekeping duit² ni!



27 ulasan:

  1. Sy pun baru tahu... dulu ada duit rm20...

    rm500 dan rm1000 tu kalau tercicir... menangis tak berlagu lah jawapnye....

    BalasPadam
  2. nenek saya pernah ada duit rm500. nenek saya simpan lama sangat. lepas tu nak beli radio..kedai taknak terima duit tu..kena tukar dekat bank dulu..huhu

    BalasPadam
  3. Balasan
    1. Awak kena kuar ngan saya.. Leh? Leh la.. nanti saya nangisss..

      Padam
    2. Lambat sangat balas, die dh kawen dh..

      Padam
  4. assalamualaikum mas...wah bestkan pada sesiapa yg ada simpan wet lama2 ni...:)

    BalasPadam
  5. hohoho... baru taw ade duit rm500 + rm1000 tu..hehe

    BalasPadam
  6. owh tak penah pulak tgk duet 1000 ni.

    BalasPadam
  7. wahhh...bestnya kalau ada duit rm1000 tu...confirm tak guna2 sbb sayang...hehe

    BalasPadam
  8. weeeee kalau ade ni mang mimi simpan kak
    suke koleksi antik2 ni :))

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya ada..rm1000 dua keping.minat ker..?

      Padam
    2. saya berminat dgn duit yg anda ada. tolong wassup gambar duit itu depan belakang kepada saya zainal 0174639082 dan sebut sekali berapa harga tuan nak jual?

      Padam
  9. bapa saya masih ada lagi simpan rm20 n rm500 tu...siap laminate lagi

    sama gak duit lama2 yg lain... naseb duit rm500 tu takde nilai kalo xdah lama saya curi dr koleksi ayah kehkehkeh

    BalasPadam
  10. kak mas.. sy tak pernah lagi pegang duit2 ni..
    setakat rm100 pernah la..muahahaha...

    BalasPadam
  11. atok ponah tengok duit rm20....tapi rm500 dan rm1000 tu ni pestem tengok

    BalasPadam
  12. Duit kertas lama ni memang sangat klasik. Duit kertas sekarang dah macam duit saidina dah. Hikhik :)

    BalasPadam
  13. duit rm500 ade 2 kpg ngan sy..ade sape2 b'minat??hehe..kalu b'minat,kol je no nie 0145199112

    BalasPadam
  14. Duit seribu ngan lima ratus saya ada sekeping, kalau berminat SMS ke no. Nie 0168624604 dan nyatakan harga... Kalau ok, saya reply balik

    BalasPadam
  15. Ada x spe2 yg ada duit ney...yg nk jual...???klau ad, msg ke nom sy... ~G~ 0139563074

    BalasPadam
    Balasan
    1. ade,klu berminat msg ke no ni 0129789871

      Padam
  16. Ada x spe2 yg ada duit RM500 dgn RM1000 yg lme...???klau ad msg ke nom ney...tq... ~G~ 0139563074

    BalasPadam
  17. Saya masih ada simpan sekeping note RM1000.
    Berminat boleh whatsapp saya, 0195477444

    BalasPadam
  18. Salam?saya ade wang kertas rm1 siri pertama E_35 248479 Tapi bahagian tengah nak koyak sbb lipat dua,tapi masih still kuat.-0179394388

    BalasPadam
  19. Salam..kepada sesiapa yg berhajat untuk jual note rm1000 blh hubungi saya 0132102289

    BalasPadam
  20. salam saya ade Wang kertas rm500 nak tahu nilai skr.g Dan jika Ada ssiapa be'minat WS:0128170762

    BalasPadam

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com