blog wajib baca

  • Tragedy 'Mama' & 'Papa' - Hi Kanak2 umpama kertas rentang putih. Putih suci dan bermula dari kosong. Since keluar dari perut ibu, mak bapak lah yang wajib pikul tanggungjawab untuk...

entri terbaru dan terkini

Rabu, 23 Mac 2011

diFOLLOW blogger hebat

Assalamualaikum...(^ ^)

Mas nak kongsilah sikit kegembiraan ini dengan kawan-kawan... mestilah gembira kan bila blogger-blogger hebat sudi follow blog kita... mungkin ada yang akan cakap, 
"alah itupun nak bangga, bukan blog awak je yang dia follow... blog aku pun!" 

tapi Mas tak kisah sebab Mas memang tak pernah berharap pun mereka ni akan follow blog Mas... yelah blog pun bukan best pun! blogger hebat yang follow blog Mas ialah...


lepas tu...

wahhhhhhh... gembira 90 juta kali!
berjuta-juta terima kasih pada abg Eqbal dan Dr. Hafiz!

tapi yang ni lagi gembira 1000 juta kali!


terima kasih 4000 juta kali Ben Ashaari kerana sudi follow blog yang tak berapa comel ni... walaupun blog Mas ada tersenarai dalam bloglist BA, tapi bila dia sudi menjadi follower blog Mas itu adalah yang paling berharga! tak lupa jugak pada follower-follower yang lain, anda semua hebat!

bila suami ringan tulang

Assalamualaikum...(^ ^)

mesti sejuk je hati kita bila tengok suami ringan tulang kan?
tapi janganlah pulak bila tengok dia rajin macam ni
terus nak suruh dia buat macam2... lepas lipat kain suruh jemur kain pulak
pastu suruh sapu sampah, pastu suruh basuh pinggan, pastu suruh itu ini
huhuhu... ini dah ambil kesempatan atas kerajinan suami ni..

seharusnya kita biarkan suami ni ringan tulang atas kerelaan dia sendiri 
tak perlu kita arahkan dia untuk buat itu ini!
kadang2 sebagai isteri mesti kita geram jugak kan kalau suami 
malas nak membantu kita dalam membuat kerja2 rumah
dahlah penat bekerja pastu balik rumah kerja dah bertimbun2 menanti
tapi sebagai isteri janganlah kita cepat melenting dan marah2
apa kata kita bincang elok2 dengan suami dengan lemah lembut
 pasti suami akan sudi membantu kita dengan ikhlas!

tapi si suami juga kena ingat janganlah ambil kesempatan
atas kebaikan isteri... mentang2 lah isteri tak pernah suruh bantu dia
jadi suami pun malas nak ringankan tulang membantu isteri!

"suami idaman membantu isteri secara sukarela dan ikhlas..
mereka tidak rasa malu membantu isteri dan tidak mengambil
peduli akan kata-kata orang sekeliling sekiranya mereka
memandang rendah kepadanya"
(petikan dari buku 31 Ciri Suami Idaman oleh Ustazah Siti Nor Bahyah)

Selasa, 22 Mac 2011

CURANG... salah siapa?

Assalamualaikum...(^ ^)

tiba-tiba Mas terpanggil untuk tulis entri ni setelah 
Mas membaca entri abg Ben berkenaan dengan kenapa lelaki curang?
memang tak dinafikan ada lelaki yang curang sebab
tak tahan dengan sikap isteri yang terlalu queen control, cemburu buta
suka marah2 tak tentu pasal atau kurang beri perhatian pada suami
tak kurang juga ada curang sebab isteri tak pandai jaga makan pakai
tapi bagi Mas semua ini berpokok pangkal pada hati...
kenapa masa tengah hangat bercinta boleh terima kekurangan pasangan
dengan hati terbuka? bila dah berumahtangga semua kekurangan 
nampak di depan mata! so, salah siapa?

Mas nak ceritakan pengalaman lelaki curang yang berlaku ke atas orang yang Mas kenal... si isteri punyalah baik! jaga rumahtangga, jaga makan pakai suami, bukan queen control, bukan kaki cemburu, boleh terima kekurangan si suami tapi si suami tetap juga berlaku curang! bercinta senyap2 di belakang si isteri sejak si isteri hamil anak kedua... akhirnya perbuatan si suami dapat dihidu oleh si isteri setelah usia anak menjangkau 3 tahun! hurmm... lama betul si suami main kayu tiga di belakang si isteri kan? bila si isteri tanya kenapa sanggup buat macam tu si suami hanya jawab entahlah, tak tahu kenapa? Ya Allah! kenapa bodoh sangat boleh jawab macam tu! tapi si isteri tetap sabar dan masih boleh terima dan maafkan si suami jika dia mahu berubah... tapi si suami memang tak bersyukur dapat isteri yang sebegitu sabar! si suami ambil jalan singkat dengan meninggalkan si isteri dan anak2 sebatang kara tanpa memberikan sedikit nafkah pun! bayangkanlah macam mana perasaan si isteri ketika itu! dahlah tak bekerja, macam mana nak menyara dua orang anak yang masih kecil... tapi Mas memang tabik dengan si isteri kerana boleh bersabar dan mampu membesarkan anak2 tanpa mengharapkan si suami yang entah hilang kemana! mungkin anak2 adalah kekuatan si isteri untuk meneruskan kehidupan...

moral of the story...
kadang2 kita tak boleh salahkan isteri 100% atas faktor kecurangan suami... 
baik suami mahupun isteri kena 'give and take' antara satu sama lain
barulah tidak timbul isu siapa salah siapa betul!
tanya diri masing2, adakah kita boleh jadi suami atau isteri yang tidak curang~

Seniman Agung

Assalamualaikum...(^ ^)

hari ini 22 Mac adalah hari kelahiran
Allahyarham Tan Sri Dr. Teuku Zakaria Teuku Nyak Puteh
atau lebih dikenali sebagai Tan Sri Dr. P.Ramlee
marilah kita sama2 memperingati hari kelahiran beliau 
kerana sememangnya beliau mempunyai banyak jasa dalam 
industri perfileman negara kita! 

Mas memang mengagumi beliau kerana bakat yang beliau miliki
walaupun dah hampir 38 tahun beliau pergi tetapi lagu2 dan filem2 
beliau masih diminati oleh semua peminat beliau...
antara filem beliau yang Mas paling minat ialah Ibu Mertuaku
walaupun dah menonton berkali2 pun tapi masih boleh mengalir airmata
terutamanya bila dengar lagu Jangan Tinggal Daku dan Dimanakan Ku Cari Ganti
dalam filem tersebut... sangat mendayu2 dan meruntun jiwa!
so kawan2 minat lagu dan filem beliau yang mana satu?

Isnin, 21 Mac 2011

patut ke tak?

Assalamualaikum...(^ ^)


balik dari kerja husband bagitau hari ni Arfan terkucil dalam seluar kat sekolah! terkejut beruk jugaklah Mas sebab dah hampir 3 bulan sekolah tak pernah pulak dia buat perangai macam ni... tapi bila dirisik-risik dengan Arfan dan kakaknya, rupanya begini ceritanya...

biasalah hari Isnin mesti ada perhimpunan pagi kan? alkisah masa tengah perhimpunan tu Arfan cakap ngan cikgu dia nak pergi ke tandas untuk buang air kecil... malangnya cikgu dia tak benarkan sebab masa perhimpunan memang tak boleh ke tandas... Arfan cakap dia dah tak tahan, nak terkucil jugak! cikgu masih berkeras tak benarkan... last-last terkucillah dalam seluar!

bila dengar cerita dia, Mas pun naik benganglah... kenapa cikgu boleh bertindak sebegini! apa mereka ingat perkara sebegini boleh ditahan-tahan ke? bayangkanlah Arfan tu baru berusia 5 tahun, sudah tentulah dia tak boleh nak menahan kencing sebegitu lama... orang dah dewasa pun tak mampu nak tahan kencing lama-lama, inikan pulak budak seusia Arfan!

patutnya cikgu lebih prihatin dengan perkara sebegini... bukannya budak-budak sengaja nak buat begitu kan? perkara macam ni boleh difikir dengan fikiran yang waras kan?  mesti kawan-kawan pun rasa yang tindakan cikgu tu memang tak patut...  bukan Mas nak salahkan cikgu tu 100% tapi fikirlah sebelum bertindak!

jom derma DARAH

Assalamualaikum...(^ ^)

kawan2 pernah derma darah tak?
Mas memang tak pernah pun... takutlah tengok jarum! 
sebenarnya teringin nak cuba tapi belum ada kekuatan lagi...
takpelah, jangan pedulikan Mas yang penakut ni...
sebenarnya atas permintaan seorang rakan sekerja
dia minta Mas war2kan kempen derma darah ni kat dalam blog Mas
so... tak salahkan kita sharekan perkara2 yang baik camni kan?

pada kawan2 yang berkesempatan bolehlah datang pada...

21 Mac 2011 (Isnin)
jam 9.00 pagi hingga 5.00 petang
di Dewan Serbaguna
Kementerian Kesihatan Malaysia
Aras 8, Blok E7, Kompleks E
Putrajaya

*rasa macam nak cuba derma je kali ni... berani ke??

nota : selesai sudah kempen ni... dapat info dari member Mas tu
seramai 74 orang yang menderma... alhamdullilah!
tapi maaflah, Mas tak derma pun... ketakutan menghantui! hahahaha

jatuh cinta dengan Nokia E7

Assalamualaikum...(^ ^)

Mas ni memang teruja kalau tengok handphone Nokia... sebab dari mula-mula pakai handphone Mas memang peminat setia Nokia... boleh dikatakan semua jenis model Mas dah pernah guna... tapi setelah iPhone keluar Mas terminat pulak dekat iPhone!

so sekarang memang pakai iPhone 3GS! tapi bila Nokia keluarkan model handphone baru mereka iaitu E7... aduh terus terjatuh cinta... sangat smart!

smart kan? yang ni warna silver white

ni pulak warna dark grey... smart gak kan?

sudah mula berfikir-fikir nak jual jelah iPhone tu dan terus sambar E7 ni... agak-agak husband bagi tak? almaklumlah iPhone tu dia yang belikan... apa pendapat kawan-kawan? mana tau kot ada yang dah pakai E7 ni...

Ahad, 20 Mac 2011

pesta air Selangor 2011

Assalamualaikum...(^ ^)

hujung minggu ni asyik lambat je update blog... maaflah kawan-kawan, banyak sungguh aktiviti Mas sejak jumaat lalu... mana taknya jumaat dan sabtu sibuk berfiesta di Putrajaya tengok hot ballon... hari ni bersukaria pula di Bagan Lalang sempena pesta air Selangor!


inilah pantai bagan lalang

seronok jugaklah pesta air ni kerana banyak aktiviti yang boleh disertai... ada pertandingan karaoke, sepak raga, tarik tali, memancing, bina istana pasir dan yang paling best ada pelbagai cabutan bertuah! Mas sekeluarga cuma masuk pertandingan memancing dan pertandingan membina istana pasir... ini yang paling syok!

husband masuk pertandingan memancing... biasalah kaki pancing kan

Mas dan anak-anak pula masuk pertandingan bina istana pasir
tengoklah bertungkus lumus kami menyiapkan istana...

tiga tenaga kerja yang berjaya menghasil istana pasir

 inilah istana pasir kami... cantik tak?
walaupun tak memenangi apa-apa hadiah tapi 
Mas tetap seronok... anak-anak pun seronok main pasir!


ini sajalah cerita hujung minggu kami sempena cuti sekolah... walaupun penat sebab 3 hari berturut-turut bangun seawal jam 4 pagi, tapi Mas tetap enjoy sebab dapat hiburkan anak-anak... 

Sabtu, 19 Mac 2011

fiesta hot ballon (part 3)

Assalamualaikum...(^ ^)

hari ni kami bersuka ria lagi di fiesta belon panas... memang kami tak nak lepaskan peluang mencuba naik belon panas! seawal jam 5.00 pagi kami dah keluar dari rumah... hebat kan? ingat kami orang yang terawal... rupanya dah ada yang lagi awal! tertanya-tanya Mas... mereka ni tidur kat sini ke?


hampir 2 jam beratur, kauter tiket dibuka... macam semalam jugak tiket hanya dijual untuk 300 pengunjung... lihatlah muka gembira kami setelah berjaya dapat tiket! 


akhirnya masa yang ditunggu-tunggu pun tiba... lihatlah kami beraksi dan bergembira menaiki belon panas... berjaya jugak akhirnya!

kami berada nun di atas sana... di awan nan biru!

sememangnya Mas berpuas hati 
berbaloi jugak usaha kami menunggu dari awal pagi
yang penting dapat gembirakan anak-anak... itu dah memadai!


Jumaat, 18 Mac 2011

fiesta hot ballon (part 3)

Assalamualaikum...(^ ^)


semasa Mas pergi fiesta belon panas semalam memang banyak belon-belon yang diterbangkan untuk tontonan pengunjung... semuanya sangat unik! memang seronoklah dapat tengok cara-cara mereka nak pasang belon tu sehingga berjaya terbang di awan biru... saksikanlah keunikkan belon-belon tersebut!



cantik kan belon-belon tu...
kawan-kawan pergilah tengok! rugi tau kalau tak pergi...
last day hari ahad ni!

fiesta hot ballon (part 2)

Assalamualaikum...(^ ^)

hai kawan-kawan, masih lagi cerita tentang fiesta belon panas... pada sebelah petang pula kami nak cuba naik belon panas pulak... sesi petang dibuka dari jam 6 petang hingga 9 malam! seawal jam 4 petang husband Mas dah beratur nak beli tiket sebab setiap sesi dia buka untuk 300 pengunjung je!

tengoklah punya ramai orang beratur nak beli tiket
padahal masa ni baru jam 4.30 petang!

semasa beratur tu mereka edarkan kupon untuk setiap seorang... kupon tu akan digunakan semasa nak beli tiket nanti! harga tiket untuk dewasa RM10 dan kanak-kanak RM5...

sempat posing dulu semasa tunggu kaunter tiket buka

inilah kuponnya... 4 untuk kami 4 beranak!

pukul 5.30 petang barulah kaunter tiket dibuka... huh! penatnya beratur dari jam 4.00 petang...

dah beli tiket kena beratur pulak untuk naik belon!

sambil beratur tengok mereka pasang belon! rumit jugaklah... memerlukan tenaga kerja yang ramai!

 belon yang sedang dipasang dan yang telah siap dipasang

tapi nasib tidak menyebelahi kami... sedang menunggu giliran tiba-tiba hujan turun! jadi mereka terpaksa hentikan operasi sebab memang merbahaya kalau naik jika hari hujan! huhuhuhu... kecewanya! maklumlah dah penat beratur hampir 2 jam, at last tak dapat naik pulak... tapi nak buat camne kan faktor cuaca memang tak mengizinkan! so refund baliklah tiket yang dah dibeli tu...

 so, kami sempat bergambar jelah dengan belon tu
ok jugaklah kan walaupun tak dapat naik!


rasanya esok nak cuba nasib lagi! kesian dekat anak-anak, mereka sedih sebab tak dapat naik!

fiesta hot ballon (part 1)

Assalamualaikum...(^ ^)

hai kawan-kawan, maaflah lambat update hari ni! mesti rindu kan nak baca entri Mas... eh? terperasan lah pulak... sebenarnya hari ni Mas bawa anak-anak pergi tengok fiesta belon panas kat Putrajaya... sanggup ambik cuti rehat hari ni!


sampai kat tapak fiesta jam 11.00 pagi, pastu cadang nak naik belon panaslah... tapi dah habis! rupanya dia buka untuk orang ramai dari jam 8-11 pagi dan 6-9 malam... nampaknya terpaksalah tunggu sesi petang nanti! sementara nak tunggu petang kami pergi tengok apa aktiviti lain yang ada... ini jelah yang sempat kami join sebab cuaca panas sangat...

husband dan Atikah masuk pertandingan buat kapal terbang kertas... ayah kena buatkan kapal terbang kertas pastu anak kena terbangkan! siapa terbangkan paling jauh dia yang menang!

 

pastu kami cuba main permainan water orb... satu orb dikenakan bayaran RM20... naik selama 8 minit je walaupun panas sangat duduk dalam orb tu tapi sangat best!

husband dan Arfan beraksi!
Mas dan Atikah tak ketinggalan mencuba!

pastu posing jugaklah dengan orb besar ni
tapi tak cuba pun!

dan sempat jugaklah shopping baju fiesta belon panas
sepasang sorang... cantik!

itu jelah aktiviti kami dari pagi sampai tengahari... tunggu petang pulak untuk naik belon panas!

blog ini sekadar berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya... semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa! sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis terlebih dahulu dan dikreditkan ke blog ini... terima kasih dari massaari [dot] com!

Pemilik Blog : Mas Saari
Email : mas7977@gmail.com