blog wajib baca

  • Misi Membunuh Musuh - Hi Musuh I is virus. Memang musuh dalam selimut and tikam I dari belakang sebab dia serang senyap2. kekeke You know, sejak Adam lahir...I dah jadi ibu yan...

entri terbaru dan terkini

Jumaat, 12 Ogos 2011

pejabat pos Salak Tinggi terbakar rupanya!

Assalamualaikum...(^ ^)

entri sebelum ni Mas ada luahkan sedikit rasa pelik bila dah hampir 2 minggu posmen tak hantar surat ke rumah... sehingga Mas berprasangka posmen tu mogok! (baca entri ni dulu ye)

tapi sangat terkejut bila baca komen dari blogger aleasara ni... hampir kena heart attack tau! memang Mas tak tahu langsung pasal kejadian ni... patutlah tak muncul posmennya!

komen dari entri sebelum ni

terima kasih pada aleasara atas perkhabaran ini... kalau ada rezeki Mas, dapatlah barang-barang tu! moga semua barang-barang tu selamat hendaknya... sabar menanti jelah!

posmen kat Salak Tinggi ni mogok ke?

Assalamualaikum...(^ ^)

pinjam google
 pelik sungguh Mas dengan posmen kat Salak Tinggi ni... diaorang ni mogok lapar ke? taulah bulan puasa... dah dekat 2 minggu sepucuk surat pun tak menjengah masuk dalam peti surat... kesian peti surat tu, letih menunggu... bak menunggu bulan jatuh ke riba!

akibatnya, banyak barang yang dihantar kepada Mas pending begitu sahaja... tanpa Mas mengetahui untung nasib barang tu dan untung badan Mas... kalau Mas beruntung dapatlah semua barang2 tu, kalau tidak batang hidung barang tu pun tak nampak... nilah antara barang2 yang masih belum muncul2!
  • baju kelab blogger Ben Ashaari... mau nangis wooo kalau tak dapat!
  • hadiah GA dari eqbalzack.com... sedihnya kalau tak sampai, dahlah kemenangan pertama setelah banyak kali join GA dan contest
sekarang ni Mas hanya mampu menanti dan menanti! moga ada rezeki Mas untuk dapat semua barang2 ni... berkat bulan Ramadhan yang mulia ni kan? 

encik posmen... tolonglah hantar barang2 Mas ni cepat sikit ye!
 

first time nak makan bubur lambuk... sedap ke?

Assalamualaikum...(^ ^)

BUBUR LAMBUK... satu2nya juadah istimewa apabila tiba bulan Ramadhan! especially bubur lambuk Kampung Baru, yang dikatakan sangat special dan sedap... ramai orang sanggup beratur untuk dapatkannya kan?

bubur lambuk yang Mas dapat tadi
hari ini ada agihan bubur lambuk di pejabat Mas... mulanya Mas malas jugak nak turun pergi ambil! tapi dek kerana aroma bubur lambuk yang menusuk kalbu tu, Mas turun jugak pergi ambil! lagipun nak ambil untuk boss sekali... 

jadi iftar hari ni first time Mas nak makan bubur lambuk... tak tahulah macam mana rasanya, sebab sepanjang 32 tahun hidup memang tak pernah makan pun! walaupun ramai yang kata sedap, tapi Mas tak teringin langsung nak makan! tiba2 pulak hari ni teringin nak cuba...

husband Mas memang penggemar setia bubur lambuk, siap suruh Mas belajar buat lagi!

saya dan awak [11]

Assalamualaikum...(^ ^)

saya : awak, macam mana dengan cuti raya tahun ni... dapat tak?

awak : tak pasti lagi... saya kan baru tukar balai! minggu depan baru tau keputusannya...

saya : hurm... konpem tak dapat kan? raya ngan anak2 lagilah saya tahun ni... sedihnya!

awak : janganlah sedih... nak buat macam mana, dah tuntutan tugas saya macam tu! raya ke-5 atau ke-6 saya dapatlah cuti...

saya : saya faham... tapi mesti saya sedih sebab pagi raya pertama awak takde! 

awak : sabarlah, tahun ni tak dapat... insyallah tahun depan dapat!

**********
macam nilah Mas tiap2 tahun... sabar menanti keputusan cuti raya husband! kadang2 dapat sebelum raya, kadang2 time raya dan kadang2 tu selepas raya... biasanya dia akan gilir2 tiap2 tahun! tapi memandangkan tahun ni husband baru dapat tukar kat balai baru, memang konpemlah tak dapat cuti masa raya pertama... mesti akan dapat sebelum atau selepas raya! hurmmmm... pasrah jelah!

gambar kenangan raya tahun 2008

Khamis, 11 Ogos 2011

balik kampung saya lagi tahun ni ye..

Assalamualaikum...(^ ^)

gambar pinjam google
lagi 2 minggu kita akan menyambut hari raya... sudah pasti si suami dan si isteri dah duduk bincang2 nak balik kampung siapa tahun ni... kalau tahun lepas giliran kampung si isteri pastinya tahun ni suami punya turn pulak kan? ataupun ada isteri yang berkeras hati nak balik kampung dia lagi tahun ni...

masa Mas mula2 kahwin dulu pun macam tu jugak... kalau boleh tiap2 tahun nak raya kat kampung sendiri! alasannya raya pertama mesti nak bermaaf-maafan dengan mak ayah sendiri dulu... masa tu tak fikir pun suami jugak ada mak ayah!

tapi bila mak nasihatkan, dalam rumahtangga ni kena bertolak ansur... jangan pentingkan diri sendiri! untuk lebih adil, kenalah bergilir... tapi Mas beruntung sebab satu negeri dengan husband so kami cuma gilir2 raya pertama di kampung siapa je! 

jadi pada kawan2 yang dah berkahwin tu, janganlah gaduh2 pasal nak balik kampung ni ye... ikut giliran lah, baru lebih adil! masing2 punya mak ayah kan?
 

blog Mas tak best ke?

Assalamualaikum...(^ ^)

gambar pinjam sini

mesti tak best blog Mas ni... hari-hari update entah apa-apa kan? takde langsung yang mendatangkan manfaat dan berkesan di hati pembaca... sebab itulah setiap hari ada saja yang UNFOLLOW ! 

kalau 2 bulan sekali atau sebulan sekali takpelah jugak... tapi hari-hari tau! sayu je rasa hati... mungkin bagi sesetengah blogger follower tu tak penting kerana bukan semua follower tu baca blog kita... tapi bagi Mas penting, kerana itulah penguat semangat untuk Mas terus berblog!

tapi nak buat camne kan? Mas tak boleh paksa mereka untuk terus mengikuti cerita di blog ni... mungkin mereka dah bosan dengan entri-entri Mas yang tak best ni... terima kasihlah pada dia kerana pernah follow blog ni! Mas tetap hargai keikhlasan itu...

esok berapa orang lagilah yang unfollow? huhuhuuuu...

itu cuma pendapat saya

Assalamualaikum...(^ ^)

gambar pinjam google
kalau orang dah bertanya pendapat Mas mestilah Mas akan berikan pendapat yang ikhlas... Mas tak nak beri pendapat yang hanya menyedapkan hati dia je tapi tak ikhlas! 

tapi orang yang minta pendapat tu siap marah2 lagi... seolah macam nak protes dan tak setuju dengan pendapat Mas! sepatutnya terimalah seadanya kan? mungkin boleh dijadikan contoh dan teladan untuk masa hadapan... ni tidak, setiap kali minta pendapat orang nak yang positif je... yang negatif tak boleh terima!

kalau macam tu tak perlulah minta pendapat orang kan? buat je keputusan sendiri samada baik atau buruk... cuma Mas nak ingatkan, setiap manusia ni memang tak mampu nak buat keputusan yang terbaik untuk diri sendiri... kadang kala kita memerlukan buah fikiran, pandangan dan pendapat dari orang lain! 

buruk atau baik sesuatu pendapat tu kita harus terima... mana tau boleh membantu keputusan kita!

masa untuk mereka berdikari

Assalamualaikum...(^ ^)

mulai semalam husband Mas dah start bertugas di Balai Bomba Sepang... memandangkan dia terpaksa bertugas 24 jam maka anak-anak Mas terpaksalah tinggal dua beradik je kat rumah lepas sekolah... bukannya tak mahu hantar kat rumah orang tapi kedudukan kewangan yang tidak mengizinkan memaksa kami redha untuk tinggalkan mereka berdua di rumah!


memanglah risau, tapi Mas kena percaya yang mereka selamat berada di rumah sehingga Mas balik dari kerja... lagipun Atikah dah besar dah boleh diharap untuk jaga adik dia! anak perempuan kan? tapi sebelum tinggalkan mereka tu berjela-jela pesanan penaja yang Mas berikan!

walaupun berat hati nak tinggalkan mereka bersendirian di rumah, tapi Mas kena jugak! masa nilah Mas nak ajar mereka berdikari kan? umur anak tu bukan penghalang untuk dia berdikari... yang penting Mas percayakan mereka!

Rabu, 10 Ogos 2011

'UCAPAN AIDILFITRI : DARI SAYA UNTUK EQBALZACK'

Assalamualaikum...(^ ^)

nak sampaikan ucapan Aidilfitri kepada blogger terkenal ni... jomlah join GA beliau!

klik banner untuk join... hadiah menarik menanti anda!

UCAPAN AIDILFITRI KHAS UNTUK ABG EQ





wordless wednesday [22]

Assalamualaikum...(^ ^)

dah pasang dah... meriah woooooo! rasa macam esok je raya... :))

gambar dari koleksi peribadi

wordless wednesday [21]

Assalamualaikum...(^ ^)

yang ni pun tak sabar... stok mercun + bunga api dah beli dah! heheheeeee

gambar dari koleksi peribadi

wordless wednesday [20]

Assalamualaikum...(^ ^)

tak sabar nak tunggu saat2 ini... seronok!

gambar dari koleksi peribadi

Selasa, 9 Ogos 2011

dah makan, bayar jelah!

Assalamualaikum...(^ ^)

hari ni tiba2 teringin nak makan tosei dan roti nan... terus ajak husband buka puasa kat kedai mamak! kedai mamak yang jadi pilihan Mas ialah di Kota Seriemas, Nilai... tosei dan roti nan kat situ memang superb!

gambar dari google
tapi biasalah bila makan kat kedai mamak ni harga dia boleh tahanlah mahal jugak... tapi dah teringin punya pasal sanggup je, sebab tosei dan roti nan dia tidak mengecewakan... sedap hingga menjilat jari!

cuma masa makan kat situ pelik dengan satu family ni... maybe mereka tak pernah makan kat kedai mamak kot! mereka tak puas hati dengan harga yang dikenakan... siap complain lagi, macam nak gaduh je dengan mamak tu... 

mereka tak puas hati sebab bayaran yang dikenakan mahal, padahal mereka cuma 4 orang! tapi bagi Mas berbaloilah harga yang dikenakan kepada mereka... memanglah makan 4 orang tapi setiap seorang lauknya penuh pinggan, pastu air buah gelas besar! jadi dah makan, bayar jelah kan?

kalau tak nak bayar mahal2, makan kat rumah je...

rancang bajet raya tu!

Assalamualaikum...(^ ^)

gambar pinjam google
memandangkan tengah bulan ni akan dapat bonus maka perancangan perbelanjaan raya tu perlulah dibuat... Mas dah terbiasa begitu! kalau perbelanjaan bulanan pun mesti akan buat list apa nak dibayar dan apa nak dibeli... dengan cara ni mudah sikit untuk Mas kawal perbelanjaan dan dapat beli apa yang Mas nak!

nak pulak zaman sekarang ni kos hidup dah semakin tinggi... jadi kenalah pandai rancang perbelanjaan, takut nanti terlebih bajet pulak! sebaik2nya kos perbelanjaan tu biarlah seminima yang mungkin... beli apa yang dirasakan perlu sahaja! jangan disebabkan raya setahun sekali, semua benda nak beli yang baru...

kalau ada lebih duit bonus tu eloklah disimpan sedikit untuk kegunaan lepas raya... takdelah nanti bila dah habis raya dok sibuk nak pinjam sana sini! macam Mas, duit bonus diperuntukkan untuk belanja raya... duit gaji nanti khas untuk bayar bil2 dan simpan untuk lepas raya nanti... 

bila kita dah rancang macam ni, barulah seronok nak beraya kan?

orang buang, aku buang jugaklah!

Assalamualaikum...(^ ^)

semalam macam biasa pergi ke bazar Ramadhan... turun je dari kereta dah terbau aroma yang meloyakan tekak! dahlah puasa, tak pasal2 muntah pulak... rupanya bau busuk itu datang dari arah longgokan sampah berupa sisa2 makanan di tepi sebuah tong sampah! 

gambar pinjam google... gambar sebenar lupa nak snap!
Mas hanya mampu gelengkan kepala... kalau tong sampah tu dah penuh takpelah jugak, mungkin salah pihak berwajib sebab tak angkut sampah2 tu... tapi tong sampah masing kosong lagi dan besar pulak tu, tapi kenapa sampah di buang di luar tong!

kadang2 geram jugak dengan sikap peniaga bazar ni... dahlah mereka berniaga dapat untung berlipat kali ganda sehari, tapi kebersihan berhampiran bazar mereka tak mahu jaga! sisa2 makanan dari jualan mereka campak camtu je, padahal tong sampah dah disediakan... mungkin prinsip mereka, orang lain buang jadi aku buang jugaklah!

Mas tak cakap semua buat camtu, mungkin segelintir je! tapi kerana yang sedikit nilah menjejaskan nama semua orang... sepatutnya kebersihan tu perlu dititip beratkan, dahlah itu tempat berniaga makanan! kalau bau yang meloyakan itu dihidu hari2, nak beli makanan pun tak selera kan?

Isnin, 8 Ogos 2011

puasa kerana duit

Assalamualaikum...(^ ^)

kawan kakak cakap kalau dia penuh puasa satu hari mak dia kasi RM5... bestnya mama!

gambar dari google
nasib baiklah Mas tak sogokkan anak dengan duit untuk mereka berpuasa... sejak dari umur anak Mas 6 tahun dia dah belajar berpuasa... tapi Mas tak pernah janjikan ganjaran kalau dia puasa penuh! Mas mahu dia rasa keseronokan berpuasa tu daripada dia berpuasa kerana duit...

ingat lagi masa zaman Mas kanak2 dulu... mak dan abah tak pernah menjanjikan ganjaran untuk anaknya berpuasa! Mas diajar untuk berpuasa kerana nak rasa kenikmatan berpuasa tu dan nak dapatkan pahala... dari pengalaman itulah Mas ajar anak2 berpuasa kerana kewajipan bukan kerana duit semata2!

tapi bila mereka dah berpuasa penuh kita berilah ganjaran duit raya... biar mereka rasa gembira dah dihargai!

'Duit Raya' RM500 untuk Penjawat Awam dan Pesara

Assalamualaikum...(^ ^)

sumber gambar dari google

alhamdulillah, rezeki belanja raya! dua orang, Mas dan suami dapatlah RM1000 lebih... bolehlah beli baju raya untuk anak-anak, beli kuih raya dan simpan sikit untuk duit raya!

Bonus setengah bulan untuk penjawat awam, RM500 untuk pesara
KUALA LUMPUR: Kerajaan bersetuju membayar bonus setengah bulan gaji dengan bayaran minimum RM500 kepada penjawat awam bulan ini. 

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, berkata kerajaan juga bersetuju memberi bayaran khas sebanyak RM500 kepada pesara kerajaan. Bonus dan bayaran khas ini akan dibuat pada pertengahan bulan, kata Najib yang juga Menteri Kewangan dalam satu kenyataan hari ini. 
(untuk berita selanjutnya baca di sini)

terima kasih pada PM kita... walaupun apapun jumlahnya Mas tetap bersyukur! 

rajin update, banyak income?

Assalamualaikum...(^ ^)

rajinnya update blog Mas... mesti banyak dapat income kan? (persoalan dari seorang sahabat)


setakat update 3-4 entri sehari macam Mas ni manalah nak dapat income yang banyak... income tu bukan bergantung pada update sahaja! kadang-kadang blogger yang update 1 entri sehari pun boleh jana pendapatan ribu raban sebulan! semua tu bergantung pada bagaimana cara blogger tu jana pendapatan untuk blognya!

Mas nak cakap lebih pun bukannya pandai sangat... nanti salah fakta pulak kan? mungkin dengan cara menyewakan iklan di blog dan mendapat trafik yang tinggi setiap bulan blogger tu boleh jana pendapatan yang banyak dari blognya... mungkin kot? 

Mas cakap dengan sahabat tu... Mas tulis blog bukan untuk dapatkan income tapi untuk kepuasan dan berkongsi pendapat serta kisah dan teladan dengan pembaca! kalau boleh jana income tu bagi Mas ianya satu bonus untuk blogger tu atas usahanya tanpa kenal erti jemu...

bilalah nak dapat duit dari blog ni.... (mengharap jugak tu!) heheheheee...

'perginya' Liana Afiera Malik

Assalamualaikum...(^ ^)

bagi para peminat novel pasti kenal siapa itu Liana Afiera Malik... novelnya Bukan Puteri Lindungan Bulan menjadi novel yang paling laris dan tampil sebagai novel paling tebal di Malaysia! Mas pernah baca novel tu... memang memakan masa hampir 2 minggu untuk membacanya!

cuma sejak kebelakangan ni beliau semakin menyepi dari menulis... akhirnya kesepian itu terbongkar apabila hari ini Mas dikejutkan dengan berita bahawa beliau telah meninggal dunia pada 31 Julai lalu ketika berumur 38 tahun kerana masalah kesihatan... pemergian beliau ini pasti dirasai oleh para peminat novel beliau!

Al-Fatihah kepada arwah Liana Afiera Malik... semoga beliau tenang di sana dan ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman... amin!

sumber dari Berita Harian

gambar pinjam dari sini

Ahad, 7 Ogos 2011

dam dam dum bunyi mercun!

Assalamualaikum...(^ ^)

selepas je waktu berbuka dah kedengaran kanak2 di kawasan perumahan Mas ni bermain mercun... dari mana mereka dapat bekalan mercun pun tak diketahui!

gambar dari sini
tapi bila mengimbas kembali zaman kanak2 Mas dulu, mercun memang wajib ada setiap kali nak raya... lagi seminggu nak raya adalah masa yang paling seronok untuk main mercun... memang sangat meriah! Mas dan adik beradik siap main perang2 lagi dengan budak kampung sebelah... antara mercun yang Mas main ialah mercun bola, mercun papan, mercun roket dan mercun katak! 

walaupun mercun senang diperolehi masa tu tapi memang jarang dengar ada kanak2 yang cedera akibat bermain mercun! Mas dan budak2 kampung memang ganaslah main mercun ni... siap baling2 kat orang lagi! tapi tak pernah ada yang cedera... mungkin kami dulu lebih profesional kot? 

cuma bila tengok budak2 zaman sekarang, ada saja yang cedera hingga putus jari akibat main mercun! mungkin mereka ni main tanpa minta kebenaran ibu bapa kot? main curi2, pastu tak berhati2 masa nak main tu! pastu budak2 ni terlebih pandai, suka cipta mercun buatan sendiri... itu yang bahaya tu!

dah shopping raya ke?

Assalamualaikum...(^ ^)

masuk hari ni dah 7 hari kita berpuasa... 

gambar pinjam google
tapi walaupun baru seminggu Ramadhan menjelma, jualan2 untuk persiapan menyambut lebaran telah bermula... bagi mereka yang tidak suka bersesak2 di saat akhir, minggu pertama puasa mereka sudah mula membeli persiapan untuk berhari raya! namun begitu ada juga yang memilih minggu ke-2 dan minggu ke-3 puasa untuk membeli-belah...

tak kurang juga ada yang memilih minggu terakhir untuk membeli belah... dan ada juga yang lebih suka shopping di malam raya...  kerana bagi mereka waktu tu barang2 jualan dijual dengan harga yang lebih murah!

tapi bagi Mas pula lebih suka buat persiapan awal... kerana bagi Mas persiapan awal tu membolehkan Mas merancang perbelanjaan yang lebih teratur... lagi pun ketika itu keadaan masih belum sesak lagi... lebih selesa nak pilih baju atau kasut yang bersesuaian! cuma kadang kala ia bergantung juga kepada kedudukan kewangan kan?

kawan2 pula macam mana... minggu bila lebih suka shopping raya! kongsilah sikit...

1234... siapa cepat dia dapat!

Assalamualaikum...(^ ^)

sekali dalam seumur hidup je boleh dapat camni kan... 


terima kasih pada Ayie kerana sudi beritahu yang follower Mas dah mencecah angka 1234... kalau dia tak beritahu memang Mas tak perasan pun!

terima kasih tak terhingga pada semua follower yang sudi ikut blog Mas yang tak seberapa ni... bagi Mas follower tu penting kerana tanpa follower tak mungkin blog tu akan dikenali... mungkin dalam 1234 orang yang ikut tu 100 orang jadi pembaca setia, mana tau kan?

follower bertuah yang ke 1234...


Sabtu, 6 Ogos 2011

hati-hati bila menulis

Assalamualaikum...(^ ^)

Writing by after-the-party on deviantArt
memang benar kita bebas menulis dan bebas mengeluarkan pendapat... tapi kita kenalah berhati2 jugak, takut menyinggung hati mana2 pihak dan menimbulkan salah faham! biarlah apa yang kita tulis tu berasaskan fakta dan bukti yang kukuh! at least kita tak dipersalahkan nanti...

sebab tulah Mas lebih suka menulis sesuatu yang bebas... yang boleh dikongsi dengan pembaca! rasanya penulisan sebegitu lebih selamat kan? semuanya berkisarkan hal peribadi dan kisah dan teladan yang berlaku di sekeliling kita!

asalkan penulisan Mas ini boleh diterima dan tidak menyinggung hati sesiapa... terutamanya para pembaca blog Mas...

best ke pergi bazar Ramadhan?

Assalamualaikum...(^ ^)

ada yang best dan ada yang tak bestnya... 

gambar dari google
bagi Mas apa yang best kat bazar Ramadhan ialah pelbagai jenis juadah yang susah nak jumpa pada bulan2 lain... biasanya juadah sebeginilah yang Mas cari2! selain daripada itu Mas suka tengok juadah pelbagai jenis kuih muih tradisional yang menarik hati! maklumlah orang kampung kan?

selain tu Mas suka tengok pelbagai gelagat peniaga yang cuba menarik minat pembeli... mereka punya cara tersendiri untuk memikat hati pelanggan! kelakar pulak rasanya bila dengar...

di sebalik keseronokan tu, ada juga perkara yang tak best! sudah pastinya sikap peniaga yang menjual juadah dengan harga yang agak mahal... contohnya air tebu! kalau tahun2 sudah satu jug dijual dengan harga RM3 je... tapi tahun ni dah naik ke RM4! 

tapi apa keadaan sekali pun terpulang pada kita sendiri... pandai2lah rancang perbelanjaan kita!

kecuaian sendiri atau pelayan tu

Assalamualaikum...(^ ^)

check your belongings before leave...

selalu kita nampak perkataan ni samada di dalam pangung wayang, kapalterbang, bas ataupun keretapi... peringatan ini dipasang supaya kita tidak cuai sehingga barang2 peribadi kita tertinggal atau kita terlupa! 

tapi bagaimana pula kalau kita membeli makanan di restoran fast food... terutamanya bila kita take away makanan tersebut! adakah kita akan periksa dulu samada makanan yang kita pesan ada semuanya! jarang sekali kan kita check, sebab kita beranggapan pelayan  tu dah check semuanya...

pinjam dari google
perkara ni terjadi kepada Mas semalam... teringin nak buka puasa dengan GCB McD! bila pelayan McD tu dah siapkan order yang Mas pesan, Mas terus keluar... memang Mas tak check dulu samada makanan yang dibeli cukup atau tidak! bila dah sampai rumah dan nak buka puasa, baru perasan sebiji burger yang dibeli takde!

jadi Mas pergi semula ke McD tersebut... nak mintalah burger yang mereka lupa bagi tu! sedikit terkilanlah bila mereka kata tak boleh... kata pelayan tu, makanan yang lupa diberi hanya boleh dituntut sebelum meninggalkan restoran! kalau dah keluar dari restoran memang tak boleh, sebab mereka takut pembeli menipu... bulan puasalah, tak kan Mas nak menipu, lagi pun makanan tu!

geram jugaklah, Mas cakap dengan pelayan tu... anggaplah burger tu rezeki awak bukan rezeki saya!

Jumaat, 5 Ogos 2011

mintak laluan kak... eh, tak boleh ke?

Assalamualaikum...(^ ^)

gambar pinjam dari sini
masuk je bulan puasa semua orang berpusu2 nak balik awal... jadi jalan pun makin bertambah jammed lah! semua orang nak cepat sampai rumah... ada yang nak masak, ada yang nak pergi bazar Ramadhan dan ada jugak yang nak buka puasa kat luar!

jadi bila semuanya nak cepat maka sikap timbang rasa dan sabar tu tergugat sedikit... terus masing2 pentingkan diri sendiri, tak mahu bagi peluang dekat orang lain... padahal orang lain pun sama jugak, nak balik rumah dan sediakan juadah berpuasa! 

masa Mas balik kerja tadi jalan memang dah jammed... jadi memang kenalah queue untuk keluar simpang kan? bila dah ada peluang Mas pun keluarlah... sebelum tu Mas angkat tangan dulu dekat kereta belakang, isyarat nak minta laluanlah! tapi akak tu buat tak tahu je, tak nak langsung dia bagi laluan kat Mas... muka pun macam tak puas hati je!

tapi takpelah Mas mengalah... mungkin dia nak cepat kot? takut lauk kat bazar Ramadhan habis...

kalau sedap, mahal pun takpe

Assalamualaikum...(^ ^)

biasalah bulan Ramadhan ni, tekak kita mesti nak makan pelbagai jenis makanan kan? maklumlah dah penat seharian berpuasa! 

gambar dari sini
untuk berbuka pula kadang2 kita memilih untuk masak sendiri... kadang2 beli je di bazar ramadhan! tapi biasalah bila beli ni ada sesetengah juadah tu kurang memuaskan hati... ada yang dijual dengan harga yang mahal tapi rasa tak seberapa! tapi bagi Mas kalau sedap, Mas tak kisah bayar dengan harga yang mahal sekali pun... sebab bila makan kita akan rasa puas hati kan?

macam di bazar Ramadhan Bandar Baru Salak Tinggi ni, ada satu gerai menjual kuih muih tradisional... boleh dikatakan semua kuihnya sedap2! harga yang dijual pun masih RM1 untuk 3 ketul kuih... memang berebut2 orang membeli, kalau lambat mesti tak sempat punya... rasanya kalau dia jual dengan harga 40 sen seketul pun orang pasti akan beli!

kadang2 kita ni tak kisah sangat pasal harga kalau rasa makanan tu sedap dan berkualiti!

macam nak larikan diri pulak

Assalamualaikum...(^ ^)

sesiapa yang pernah baca entri ni pasti tahu kemelut yang Mas hadapi...

masuk bulan ni dah hampir 4 bulan husband siapkan projek buat awning di rumah jiran kami tu... tapi sehingga ke hari ini baki bayaran masih belum dijelaskan! Mas dah husband dah penat dengar pelbagai alasan daripada dia...

pastu bila bulan ni kami cuba minta lagi, dia macam cuba nak larikan diri pulak... banyak kali husband sms tapi tak dibalas! call pun tak angkat... bila balik kerja pun cepat2 je dia masuk rumah dan tutup pintu... takut kami nampak dia!

Mas dan husband dah buntu, tak tahu nak buat camne! dahlah kami amat memerlukan duit sekarang... kalau ikutkan hati Mas yang sakit ni, nak suruh husband robohkan semula awning rumah dia tu... tapi kami masih berhati perut!

bantulah Mas kawan2... bagaimana caranya Mas nak dapatkan duit kami tu! kalau boleh kami tak mahu bergaduh atau menyinggung hati sesiapa... kami cuma mahu dia faham!

gambar sekadar hiasan

Khamis, 4 Ogos 2011

giveaway eqbalzack : The Colours Of Ramadhan

Assalamualaikum...(^ ^)

malam ni takde entri nak update... jadi join giveaway eqbalzack.com

klik banner untuk join... hadiah menarik menanti anda!



THE COLOURS OF RAMADHAN

Ramadhan memberi seribu makna jika dimanfaatkan dengan sebaik-baiknya...


gambar ini diambil sehari sebelum Ramadhan 1432H menggunakan Nikon D3100... Mas tampal niat berpuasa dan doa berbuka puasa ni di peti ais... cara sebegini memudahkan anak-anak Mas menghafal niat dan doa tersebut... alhamdulillah, mereka berjaya menghafalnya dalam masa sehari je! tidak susah sebenarnya untuk mendidik anak-anak kita untuk berpuasa... pokok pangkalnya pada diri kita sendiri dan bagaimana caranya!

berita gembira... rezeki Ramadhan!

Assalamualaikum...(^ ^)

tuhan saja yang tahu betapa gembiranya Mas sekarang... berkat kesabaran hampir setahun akhirnya jadi kenyataan! inilah yang dikatakan rezeki di bulan Ramadhan yang mulia dan penuh berkat...

sumber gambar dari google
Mas story sikit ye...
Ramadhan 2010 husband Mas ditukarkan 24 jam dari Balai Bomba Cyberjaya ke Balai Bomba Sungai Besar akibat hasad dengki seseorang! masa tu kami dah pindah ke rumah sendiri di Salak Tinggi... jadi husband terpaksa berulang alik dari Salak Tinggi ke Sungai Besar! perjalanan memakan masa 3 jam dan kos perbelanjaan memang meningkat! kos servis motor lagi... biasalah perjalanan jauh!

jadi memang kami sentiasa tak cukup belanja... hinggakan sampai satu masa husband nak berhenti kerja je! memang dia dah putus asa masa tu... dah berapa kali merayu mohon ditukarkan ke balai yang lebih berhampiran dengan rumah tapi tetap tidak dilayan! memang sedihlah...

tapi Mas beri semangat pada husband suruh bersabar... mungkin ada rezeki tu nanti! berkat kesabaran, hari ini dapat keputusan yang pertukaran dia diluluskan! masih ada lagi rezeki husband untuk berkhidmat sebagai Pegawai Bomba... 

Isnin ni husband mula bertugas di Balai Bomba Sepang... 

taulah tak boleh puasa...

Assalamualaikum...(^ ^)

gambar sekadar hiasan
orang perempuan ni memang ada sebab kukuh kenapa tak boleh berpuasa... dah diluluskan oleh Allah SWT! tapi kelulusan bersyarat... wajib ganti puasa yang tinggal tu!

tapi janganlah kita gunakan kelebihan tu sewenang-wenangnya... tak perlu kita tunjuk pada semua orang yang kita tak boleh puasa! cukuplah kita sendiri yang tahu... kalau orang lain tahu nanti macam2 pulak yang mereka kata... mulut orang bukan boleh tutup!

kalau kat tempat kerja Mas ni ramai je yang selamba beli nasi bungkus... bukanlah tak boleh makan, boleh... sebab kita dah memang tak boleh puasa kan? tapi rasanya tak perlulah beli secara terang-terangan... bagi Mas cukuplah sekadar beli roti dan air kosong je... cuma kalau nak beli pun sorok2lah sikit, janganlah selamba je tunjuk kat semua orang terutamanya lelaki!

Mas kalau tak boleh puasa, hanya teguk air masak je... malulah nak tapau nasi!


aku puasa... penat ni, malaslah!

Assalamualaikum...(^ ^)

sampai camtu sekali...

ingat dia sorang je ke yang puasa... orang lain pun puasa jugak tapi masih larat dan mampu melakukan sesuatu kerja!

Tired all day by *artdejohn on deviantArt
janganlah jadikan puasa tu sebagai alasan kita letih dan malas melakukan apa2 saja... bukan ke puasa itu mengajar kita erti kesabaran! kita bukannya budak2 yang masih kecil yang baru belajar berpuasa...

sebenarnya kalau kita asyik rehat je dan tidur sepanjang hari di bulan puasa, badan kita akan jadi lebih letih dan lemah... mana taknya asyik mengadu letihlah, lemaulah, tak laratlah, mengantuklah... pastu pahala puasa pun makin berkurangan sebab tidur je sepanjang hari!

mana yang masih tidur tu bangun cepat... buatlah kerja sikit bagi badan tu berpeluh, baru segar! puasa bukan alasan tau!

Rabu, 3 Ogos 2011

wordless wednesday [19]

Assalamualaikum...(^ ^)

penuh bonet ko... sedekah kat jiran tetangga!


malaslah sahur... mengantuk!

Assalamualaikum...(^ ^)

malas bangun sahur?

jangan... banyak kelebihan sahur ni kepada kita! takdelah siang nanti kita tak larat nak berpuasa kan? walaupun hanya segelas air kosong, sunat bersahur tu harus kita ambil... jangan asyik fikir mata yang mengantuk je... fikir juga perut tu untuk berpuasa siang hari nanti! yang paling penting pahala sunat tu kita dapat kan?

sumber gambar dari google
kalau malas sekali pun nak panaskan lauk atau tak selera nak makan nasi, cukuplah sekadar ambil segelas air kosong dan kurma 3 biji... insyAllah, kita mampu bertahan sehingga waktu berbuka!

itulah yang Mas selalu amalkan... first day dan second day puasa je Mas makan nasi ketika bersahur... masuk hari ketiga hanya segelas air dan kurma 3 biji! 

alhamdulillah, perut memang tak lapar... malah rasa lebih bertenaga!

jangan malas sahur ye kawan2!

jangan fikir nak untung je

Assalamualaikum...(^ ^)

gambar kredit to madeinsabah.wordpress.com
bulan Ramadhan lah bulan rezeki... hanya dengan meniaga di bazar ramadhan para peniaga boleh mendapat keuntungan... kalau menu yang dijual tu sedap dan memikat hati pembeli, pasti gerainya sentiasa dikunjungi setiap hari!

cuma yang tak seronoknya kerana ada segelintir para peniaga hanya pentingkan keuntungan saja tanpa menjaga kualiti makanan atau minuman yang dijual... bagi mereka semua tu tolak tepi, janji ada orang beli dan dapat untung yang banyak! sikap sebegini boleh mencemarkan kebaikan dan kesucian bulan Ramadhan...

husband Mas mengalami perkara sebegini di depan mata semasa pergi ke bazar ramadhan semalam... masa tu dia nak beli air tebu... ketika tu memang ramai orang beratur dan air tebu pun dah tinggal sedikit! tiba2 husband Mas nampak peniaga tu campur air kosong ke dalam air tebu tersebut... dengan selamba je dia buat macam tu tanpa rasa bersalah, pastu jual pulak kepada orang ramai!

mungkin kerana nampak ramai lagi orang beratur dan air tebu dia pulak dah tinggal sedikit, dia sanggup buat camtu! janji dapat untung lebih, air tu sedap ke tak belakang kira... 

mama hari ni birthday Arfan...

Assalamualaikum...(^  ^)

perbualan pagi tadi...

Arfan : mama, hari ni birthday Arfan kan?

mama : hurmmmmm... betul lah tu! kenapa?

Arfan : balik kerja nanti mama beli kek ye... 

mama : ok, nanti mama beli... tapi kita potong kek tu malamlah ye! sebab mama, babah ngan kakak puasa! 

Arfan : ok... mama beli kek Ben 10 tau!

tak sangka pulak dia boleh ingat birthday dia... budak-budak kan, kadang-kadang mana ingat sangat! yang tak menahan tu siap minta belikan kek Ben 10 lagi! memang peminat tegar Ben 10 ni... jadi balik kerja ni kenalah belikan kek untuk dia... lepas berbuka nanti bolehlah potong kek!

5 tahun dah usia dia tahun ni... harapan Mas semoga dia jadi anak yang soleh, hormat kepada orang tua dan berjaya di dunia dan akhirat! 


SELAMAT HARI LAHIR ARFAN ZAQUAN
mama love you so much

Selasa, 2 Ogos 2011

kawal sikit nafsu mata tu...

Assalamualaikum...(^ ^)

Glass of Water by Gabatinie on deviantArt
apa anda rasa kalau nampak segelas air ni di waktu panas terik... dahlah masa tu tengah berpuasa! pasti air tu nampak sedap kan?

tapi semua tu sebenarnya nafsu mata je... kalau kita bukan berpuasa pasti segelas air kosong tu dipandang sebelah mata je! sebab tulah bila kita berpuasa nafsu mata tu kena kawal sikit... janganlah nampak semua makanan semuanya kita nak beli... yang tak sedap pun kita nampak sedap!

seeloknya sebelum membeli tu kita rancang dulu apa yang kita nak makan... jangan main beli je! mentang2 lah perut tengah lapar... nanti bila dah berbuka, semuanya tak habis dimakan kerana dah terlalu kenyang... nanti terus dibuang, esok beli banyak2 lagi... kan itu pembaziran namanya! 

ingatlah saudara2 kita yang kebuluran di Afrika sana... nak dapat sebutir nasi dan segelas air pun susah!

menu yang direquest!

Assalamualaikum...(^ ^)

sekarang dah selamat sampai kat rumah di Salak Tinggi... perjalanan yang agak memenatkan! jam 4.30 petang baru sampai... sekarang pun dah selesai masak, tunggu nak berbuka je!

hari ni hari last Mas boleh masak sendiri pada hari bekerja sebab masih bercuti... bila dah bekerja nanti, memang tak sempat! beli je di bazar ramadhan... weekend baru boleh masak! Mas masak menu simple je hari ni... itupun menu yang direquest oleh anak-anak Mas...

orang yang tak puasa suruh masak daging black pepper... orang yang puasa pula suruh masak udang goreng pasti sedap... yang tak puasa tu bukan main lagi, request yang sedap-sedap je!

menu yang direquest oleh Arfan... dia belum puasa lagi, baru 5 tahun!
menu yang direquest oleh Atikah..
              
SELAMAT BERBUKA PUASA SEMUA

Isnin, 1 Ogos 2011

masak tempoyak ala kampung

Assalamualaikum...(^ ^)

sekarang dah pukul 5 lebih... Mas pun dah start memasak! siap masak ni nak pergi bazar ramadhan... nak jugak merasa ronda2 kat bazar ramadhan di Temerloh ni... nanti esok pagi dah balik ke Salak Tinggi!

hari ini Mas masak menu turun temurun... menu ni memang wajib ada kalau bulan puasa! nak pula sekarang ni tempoyak banyak, jadi memang excitedlah nak masak... kalau makan ni memang boleh bertambah nasi 2-3 pingganlah!

nak buat dia senang je... 
  • hiris kasar pucuk ubi kayu, daun kaduk dan serai 4 batang! pastu rebus sampai layu... 
  • dah siap rebus, toskan airnya! pastu masukkan petai yang telah dipotong, bahan yang telah ditumbuk seperti cili api, bawang merah dan bawang putih!
  • seterusnya masukkan pati santan dan masak di atas api sederhana... bila dah mengelegak, masukkan tempoyak secukup rasa, kunyit, garam, asam keping dan serbuk perasa... masak sampai pekat!
pembuka selera di bulan puasa... selamat mencuba!

buluh lemang di bulan puasa

Assalamualaikum...(^ ^)

pokok-pokok yang ditanam sekitar rumah...

sebab tulah Mas kata best sangat duduk di kampung ni... macam-macam benda boleh dapat! nak pulak di sekitar kawasan rumah kampung ni macam-macam pokok ada... arwah abah dulu memang rajin berbudi kepada tanah... semua jenis pokok dia tanam! katanya, bila dia dah takde nanti semua tu akan jadi rezeki anak-anak dan cucu-cucu dia! 

yang paling bestnya, pokok buluh untuk buat lemang pun dia tanam... jadi kalau Mas nak buat lemang raya nanti, tak payah susah-susah beli... tebang je kat pokok... banyak sangat, ambil je berapa batang yang nak!

gagah je husband Mas tebang buluh... dahlah puasa!

jadi bila dah ada kat kampung nij, husband Mas pun tebanglah buluh tu... nak bawak balik ke Salak Tinggi dan jual! memang laku, berebut orang nak... pastu ada jugak kawan-kawan husband yang tempah! rezeki di bulan Ramadhan...



blog ini sekadar berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya... semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa! sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis terlebih dahulu dan dikreditkan ke blog ini... terima kasih dari massaari [dot] com!

Pemilik Blog : Mas Saari
Email : mas7977@gmail.com