blog wajib baca

  • Bakat Terpendam - Hi Posto posto.Korang semua mesti ada bakat terpendam kan, Selfie ! Ey jangan tipu. Nenek saya pun pandai selfie. haha . Trend selfie dah melular pun. Mak...

entri terbaru dan terkini

Isnin, 31 Oktober 2011

didik anak... give and take!

Assalamualaikum...(^ ^)


bak kata pepatah 'melentur buluh biar dari rebungnya'... masih lembut dan masih senang untuk dilentur dan dibentuk! kalau dah jadi buluh, sia-sialah nak lentur... dah keras dan dah degil!

begitulah dalam mendidik anak2... bukanlah nak kata, Mas ini ibu mithali abad ini dan anak2 Mas adalah anak yang terbaik abad ini... kadang2 ada kalanya Mas alpa dalam mendidik anak sehingga mereka menjadi nakal dan degil! tapi Mas tetap berusaha dan terus berusaha ke arah kebaikan supaya anak2 Mas jadi anak yang berguna dan hormat pada orang tua! 

pendidikan di rumah dan di sekolah Mas seimbangkan... Mas tak mahu mereka hanya mahu mendengar kata guru di sekolah sahaja... tapi di rumah mereka tak mahu dengar kata dan ingkar perintah Mas! jadi apa yang bermanfaat mereka belajar di sekolah Mas akan suruh pratikkan hari2 di rumah... 

sebagai contoh membaca doa makan... dah jadi rutin mereka di sekolah sebelum makan guru akan suruh baca doa! tapi bila di rumah mamanya ni selalu lupa... terliur sangat dah tengok lauk terhidang sampai lupa baca doa dulu kan lebih afdal... jadi rutin yang anak2 belajar di sekolah tadi mereka pratikkan di rumah! bila mamanya dah tak sabar nak suap nasi ke mulut, mereka akan tegur 'mama, baca doa dulu... nanti baru rezeki kita berkat!' haaaaaaaa... terkedu mama ko! 

jadi sekali sekala kita perlu belajar dari anak2 tentang perkara yang baik... anak2 ni kan hati mereka masih suci, belum dicemari oleh anasir2 yang negatif! jangan sebagai ibu bapa, kita hanya rasa kebaikan itu mereka perlu belajar dari kita sahaja... 

susu bijak

Assalamualaikum...(^ ^)

semalam Mas jalan-jalan di Alamanda... pastu singgah kat Carrefour sebab nak beli blender! masa lalu kat kawasan jual susu tiba2 Arfan tarik tangan Mas... 

Arfan : mama, cuba tengok susu ni... macam susu yang iklan kat TV tu!

mama : hurmmmm... betullah tu, kenapa?

Arfan : mama belilah susu ni... susu ni susu bijak tau! kalau Arfan minum nanti boleh jadi pandai...

mama : itu cuma iklan kat TV je! minum susu apa pun, kalau Arfan rajin belajar mesti pandai...

Arfan : memanglah mama! tapi susu bijak ni lagi buat Arfan pandai dan kuat... mama belilah!

mama : ok, mama beli untuk Arfan dan kakak... lepas ni Arfan kena belajar rajin-rajin ye!

tengoklah, macam mana anak-anak boleh terpengaruh dengan iklan di TV... tapi nasib baiklah anak2 Mas ni mudah terpengaruh dengan iklan makanan je! kalau makanan tu baik untuk kesihatan memang Mas akan belilah... tapi kalau tidak, jangan haraplah mereka nak dapat!

inilah susu bijak tu... 
susu bijak... bak kata Arfan

tips pemakaian contact lens

Assalamualaikum...(^ ^)

gambar dari google

memang sudah jadi trend sekarang ramai yang memilih memakai contact lens... dan yang paling popular sekarang adalah contact lens berwarna atau lebih sinonim dipanggil geolens! contact lens ini boleh didapati dengan mudah secara online... bagi orang yang rabun jauh macam Mas ni, diakui memang Mas ada memakai geolens... Mas mula memakainya sejak tahun 2009! sebelum itu Mas hanya memakai contact lens biasa yang dipakai sebulan sekali!

sebelum memakai geolens, Mas ada dengar yang mengenai bahaya memakai contact lens berwarna... ada Mas baca di internet yang mengatakan mata pemakai contact lens berwarna boleh rosak dan buta! bukan Mas tak percaya tentang semua itu tetapi jika kita pandai jaga kebersihan semasa memakai contact lens sudah pasti perkara tersebut boleh dielakkan... 

jadi disini Mas nak kongsi sedikit tips pemakaian contact lens yang Mas amalkan... 

(1)  Mas memakai geolens hanya pada waktu bekerja iaitu dari jam 6 pagi sehingga ke 5 petang... iaitu lebih kurang  11 jam! tetapi Mas tidak memakainya direct 11 jam kerana contact lens tidak elok dipakai lebih dari 8 jam... jadi bermula jam 1 tengahari sehingga jam 4 petang Mas akan buka contact lens tersebut! maknanya Mas rest mata selama 3 jam tanpa memakai contact lens...

(2)  sebelum memakai contact lens Mas akan pastikan tangan dicuci dengan bersih... ini untuk memastikan tahap kebersihan lens tersebut semasa dipakai... perkara ini penting, tak boleh malas!

(3)  simpan contact lens di dalam bekas anti bacteria... ini bagi mengelakkan lens kita tercemar oleh bacteria yang menyebabkan ia tidak selamat lagi untuk dipakai!

(4)  kekalkan penggunaan pencuci lens yang sama... Mas memang tak pernah tukar pencuci contact lens kepada jenama yang berlainan! Mas memang suka memakai jenama SoloCare... ia sangat selesa untuk mata Mas!

(5)  gunakan lens drops semasa kita memakai lens... semasa memakai lens mata kita akan selalu berasa kering... nak pulak bilik berhawa dingin! pemakaian lens drops memang elok untuk mengelakkan mata dari terasa kering dan berlakunya iritasi!

(6)  tukar lens sekurang-kurangnya 3 bulan sekali... memang geolens boleh dipakai selama 1 tahun tetapi untuk mengelakkan berlaku kemudaratan kepada mata kita lebih elok ia ditukar sekerap yang mungkin... bagi Mas biasanya akan tukar 2 atau 3 bulan sekali... kalau Mas dah rasa tak selesa pakai lens tersebut terus Mas beli yang baru!

jika kita amalkan tips-tips ini sudah pasti mata kita akan selamat! 

Ahad, 30 Oktober 2011

review filem The Three Musketeers... menarik!

Assalamualaikum...(^ ^)

barulah dapat menonton filem ini... dah lama nak tengok, tapi hari ini baru ada kesempatan!

sumber gambar dari google

filem ini berdasarkan kisah benar dari sebuah novel The Three Musketeers... cerita bermula apabila Athos, Aramis dan Porthos adalah 3 orang sahabat baik yang digelar Three Musketeers pergi ke kota Italy untuk mencuri pelan membina kapal laut yang boleh terbang di udara... mereka juga dibantu oleh Milady! tetapi apabila pelan itu berjaya diperolehi, Milady telah mengkhianati mereka dengan menyerahkan pelan tersebut kepada Buckingham!

selepas 3 tahun dikhianati oleh Milady mereka hanya berdiam diri dan sehinggalah mereka berjumpa dengan D'Artagnan yang datang ke kota Paris untuk menjadi musketeers... bermula dari situlah mereka bersemangat menjadi muskeeters kembali! dan kemudiannya mereka dipilih menjadi pahlawan istana oleh Raja Paris... cerita berakhir apabila mereka berempat berjaya menyelamatkan nama baik Queen of France!

keseluruhan cerita ini menarik... kecekapan Three Musketeers bermain pedang dan merancang pelbagai strategi dan muslihat menentang pihak lawan memang menakjubkan! sikap bekerjasama mereka sebagai sahabat juga amatlah dikagumi... Mas bagi 7/10 bintang!

makan buah setiap hari

Assalamualaikum...(^ ^)


dulu Mas jarang makan buah... kadang-kadang seminggu 2-3 kali je! kalau teringin nak mengunyah Mas lebih suka ambil makanan ringan... masa tu tak sedar makanan ringan tidak elok untuk kesihatan!

tapi sejak tengok ada yang kena pelbagai jenis penyakit di usia 30an, Mas mula rasa risau! tanam azam pada diri sendiri kena stop ambil makanan ringan... kena gantikan dengan buah-buahan, lagi bagus! ia boleh membekalkan serat yang tinggi dan vitamin yang baik pada tubuh badan...

jadi sekarang Mas amalkan ambil sepotong buah betik setiap pagi dan sebiji buah epal setiap malam... kalau mulut terasa nak mengunyah sesuatu Mas akan ambil sebiji epal! setakat ni Mas berjaya lakukan dengan cukup konsisten... makanan ringan pun dah kurang Mas ambil! 

untuk kekal sihat ni kena rajin dan yakin... pastu jangan sambil lewa, sekejap ambil sekejap tak!

Sabtu, 29 Oktober 2011

tak sangka menang!

Assalamualaikum...(^ ^)

pada 24/102011 yang lepas Mas ada join satu contest anjuran webserver.com... itu pun atas desakan adik Mas! jadi Mas sajalah cuba nasib, manalah tau ada rezeki kan?

masa mula-mula join contest tu tak tau pun dia buat weekly... masa tu dah tau pemenang bakal memenangi Ipad2! jadi bersungguh-sungguhlah Mas lobi sana sini, minta tolong kawan-kawan like gambar tu kat facebook... siap minta tolong kawan-kawan husband lagi!

rupanya penyertaan weekly akan memenangi 2 keping tiket wayang sahaja... Ipad2 itu hanya bakal dimenangi pada final nanti iaitu 30/1/2012... jadi Mas masih berpeluang lagi mencuba nasib untuk memenangi Ipad2 tersebut! 

lihat Mas menang! Ikarfan Mashah tu facebook anak Mas

tapi walau apa pun Mas gembira sangat sebab penyertaan minggu pertama ni Mas menang tempat pertama... jadi Mas nak ucapkan ribuan terima kasih pada kawan-kawan yang sudi like gambar tersebut di facebook... jasa kalian amatlah Mas hargai! 

lepas ni kalau Mas nak cuba nasib lagi, kawan-kawan tolong LIKE ye! heheheee...

mama nak tolong masak!

Assalamualaikum...(^ ^)

kawan2 dah masak lunch untuk hari ini... menu apa ye?


anak2 Mas paling suka kalau mamanya masak di rumah... waktu inilah mereka nak menolong di dapur! kadang2 Mas geram jugak, bukannya nak menolong sangat tapi nak menyibuk je lebih... terutamanya si Arfan! macam kakaknya memang betul2 menolong, maklumlah anak perempuan!

lagipun Mas memang galakkan dia tolong, nanti dah besar takdelah dia malas nak ke dapur kan? mula-mula ni Mas ajar yang basic2 dulu... macam basuhkan sayur, tumbukkan bawang dan kacaukan lauk dalam kuali! alhamdulillah, dia memang rajin... jadi senanglah sikit bila nak memasak, dah ada assistant yang tolong!

bila nampak je mamanya masuk dapur nak memasak, berlari2 mereka mengikut! berebut2 nak tolong itu ini... sejuk hati tengok gelagat mereka... rajin sungguh! harap2 sampai dewasalah mereka macam ni... lagipun sebagai ibu kita kena yakin dengan sikap anak2 kita... kalau kita bimbing dengan betul pasti bila dah dewasa perangai mereka tetap sama! 

inilah air tangan Mas untuk menu lunch hari ini... dibantu jugak oleh anak2 tersayang!

Ayam Masak Lemak Cili Api, Pedal Ayam Goreng Berlada dan Salad Segar

buat sarapan di rumah

Assalamualaikum...(^ ^)

lebih suka sarapan yang bagaimana? beli di kedai atau masak sendiri di rumah...

kalau beli di kedai memang kita akan perolehi pelbagai jenis makanan... ada yang berat dan ada yang ringan! cuma kadang2 tahap kebersihan makanan itu agak meragukan... kita kena betul2 pilih kedai yang lebih bersih! pastu ada sesetengah makanan kurang menepati selera kita kan? 

jadi masak sendiri sarapan di rumah lebih elok... di samping boleh berjimat cermat, kebersihan makanan itu lebih terjamin! kemudian tahap kesedapan makanan itu kita boleh rasa sendiri... sebab air tangan kita sendiri, kita yang masak! 

macam Mas pula tengok keadaan... kalau ada mood nak masak dan terlebih rajin Mas memang akan buat sarapan sendiri di rumah! kalau hari bekerja biasanya Mas masak roti telur je... tapi kalau waktu bercuti dan hujung minggu barulah buat sarapan yang pelbagai! 

tapi anak2 Mas lebih suka mamanya buat sarapan di rumah... lebih sedap katanya!

hari ini Mas masak sarapan Spaghetti Goreng Olala

Jumaat, 28 Oktober 2011

masa untuk training!

Assalamualaikum...(^ ^)

lambatnya Mas update hari ini... Mas bercuti dan sibuk sikitlah sebab ada urusan!


pastu dalam 2 minggu lagi ada bowling tournament antara staff office Mas... memandangkan hari ini Mas bercuti jadi Mas peruntukkan sedikit masa untuk pergi training... biasanya Mas memilih untuk training di Mines SuperBowl!  lebih murah sebab Mas ahli di situ... satu game baru RM3.50!

walaupun dah hampir 1 tahun Mas tak pergi training tapi skill masih belum hilang... cuma tangan dan pinggang terasa sakit-sakit sikit... maklumlah dah lama tak beraksi dan angkat bola bowling! pastu skill nak dapatkan strike pun dah kurang sikit... nampaknya kena training lebih sikit ni!

hari ini Mas dan husband main 3 games je... tak larat nak main banyak games, badan dah rasa sakit! kalau tidak biasanya kami training 5-10 games seorang... 

skill masih maintain walaupun lama tak beraksi
"M" tu score Mas, masih boleh maintain 100 ke atas!

Khamis, 27 Oktober 2011

minum banyak air kosong

Assalamualaikum...(^ ^)

bila umur semakin meningkat, kerisauan terhadap kesihatan sangat tinggi... lagipun sekarang sangat mudah diserang penyakit walaupun badan nampak sihat walafiat! penyakit datang tidak memerlukan penyebab yang besar... kadang-kadang disebabkan benda kecil pun boleh jatuh sakit!

jadi demi menjaga kesihatan Mas dah cuba kuatkan azam untuk tidak minum air manis terlalu kerap... waktu kerja memang say no to milo ais ke, kopi ais kaw ke, teh o ais limau ke... hanya tenguk air kosong from 7 am to 5 pm! kalau terasa nak minum air manis Mas akan beli Nestle Bliss!

bagus minum banyak air kosong ni... badan kurang letih dan sistem penghadaman pun lancar! pastu perut pun kurang meragam! ada orang kata kalau minum banyak air kosong mesti asyik nak buang air... tapi takpe, ia bagus untuk penghadaman perut kita...

setiap hari di pejabat Mas akan minum 5 botol ni untuk air kosong dan sebotol Nestle Bliss... ia mencukupi untuk tubuh badan Mas! kat rumah memang minum air kosong je...


hati-hati dapatkan susu derma

Assalamualaikum...(^ ^)

gambar pinjam SINI

Mas pernah tulis tentang perkara ini di blog... dan ia juga menjadi isu hangat di akhbar! hari ini Mas terbaca lagi mengenai isu ini di Berita Harian... jadi Mas nak petik beberapa pandangan mengenai perkara ini dari seorang pensyarah perubatan dan seorang ibu!

pandangan dari Dr. Adlina Sulaiman...
"ibu bapa bayi mungkin tidak mengenali secara rapa latar belakang penderma... begitu juga dengna tahap kebersihan ketika proses susu diperah serta teknik penyimpanannya betul atau sebaliknya... sewajarnya pemilik susu itu dikenali rapat oleh ibu bapa bayi yang menerima susu berkenaan kerana apabila cukup tempoh penyusuan itu, akan wujudnya ibu susuan yang mempunyai pertalian istimewa dengan bayi itu hingga mensabitkan soal aurat dan sebagainya!"

Mas sangat bersetuju dengan pandangan Dr. Adlina Sulaiman ini... sebab kita nak berikan susu tu kepada bayi kita, jadi kenalah pastikan tahap kebersihan dan keselamatan susu tersebut! janganlah sebab terdesak nak dapatkan susu untuk bayi, kita terima je susu dari orang yang tidak dikenali... 

pandangan dari seorang ibu pula, Nurnahdatul Salwa...
"secara peribadi, saya berpendapat penawaran susu badan menerusi internet kurang sesuai kerana latar belakang penderma, termasuk kesihatan dan akhlaknya tidak diketahui secara jelas... tambahan pula kalau masalah 'kering susu' hendak dijadikan alasan, masih ada ikhtiar untuk menambahkan jumlah susu ibu, termasuk pengambilan pil penggalak susu... bukan dengan mudah memperolehnya menerusi internet... kalau susu tidak cukup, saya lebih rela mendapatkan daripada saudara mara terdekat berbanding orang yang tidak dikenali!"

memang tepat sekali apa yang dia perkatakan... banyak cara sebenarnya kita nak tambah susu! ambil vitamin atau supplement yang bersesuaian... memang banyak dijual di klinik atau farmasi! janganlah jadikan semua tu alasan untuk kita cari cara yang mudah kan? 

pastu usahalah cari saudara mara yang lebih rapat... jangan mudah2 nak dapatkan menerusi internet dari orang yang kita tidak kenali!

picnic and photoshoot


Assalamualaikum...(^ ^)

kami suka picnic kat sini... best!

semalam cuti Deepavali dan siaran TV banyak cerita Tamil je, jadi Mas ajaklah husband pergi picnic... tapi bukan picnic kat tepi pantai atau air terjun, kat Taman Tasik Shah Alam je! sambil tu nak buat outdoor photoshoot! saja nak tambah koleksi gambar keluarga... 

Mas masak siap-siap kat rumah dan gerak keluar pun dah dekat pukul 3 petang... masa keluar rumah cuaca memang elok, mendung gitu tapi takde tanda nak hujan... tapi sampai kat tempat picnic hujan pun turun membasah bumi! jadi terpaksalah kami picnic di dalam kereta saja... untung jugaklah pakai MyVi, sebab seat belakang boleh buka!

terpaksalah picnic dalam kereta... syok jugak!

habis makan, alhamdulillah hujan pun berhenti... terus kami siap-siap nak photoshoot! tema baju merah gitu... niat di hati memang nak photoshoot sampai lebam... tapi baru sempat ambil 6 keping gambar, hujan kembali turun mencurah-curah dengan lebatnya!

tapi disebabkan tak puas bergambar, Mas minta husband tunggu sekejap... mana tau tiba-tiba hujan berhenti semula! tunggu punya tunggu dalam 1/2 jam gitu, hujan tetap tak berhenti... makin lebat adalah! so kami buat keputusan pergi ke Putrajaya... alhamdulillah sampai sana, langit cerah tiada tanda nak hujan... sambung photoshoot kat sana!

ini sajalah yang sempat... hujan!

lagi gambar photoshot kami boleh klik sini...

Rabu, 26 Oktober 2011

kuatnya cakap!

Assalamualaikum...(^ ^)

gambar dari google

betul kan? wanita ni selalu jadi perhatian kalau buat sesuatu yang tak elok... samada dari segi cara pemakaian atau percakapan! jadi semuanya harus kita jaga agar nampak elok dipandang... 

apa yang Mas nak sentuh disini, dari segi percakapan seorang wanita... tak perlulah kita cakap kuat2 di khalayak ramai, terutamanya bila bercakap di telefon! Mas pernah jumpa wanita macam ni, cakap telefon di dalam lif... sudahlah cakapnya kuat, ketawa berdekah2 pulak tu! semua orang dalam lif tu memang tengok dengan pandangan yang menjengkelkan... dia pulak macam tak kisah! 

sepatutnya kawallah sikit nada suara tu... awak tu wanita! kenalah ada rasa malu dan segan sikit... perlu ke semua orang dalam lif tu dengar dan tahu apa yang diperbualkan... tak kan? jadi kenalah jaga sensitiviti orang lain dan privacy kita! 

dan yang paling penting respek orang lain... 

wordless wednesday [41]

Assalamualaikum...(^ ^)

siakap goreng Vanakam, tauhu sambal ala Deepavali dan timun air Diwali... nama tak menahan tu, ala-ala Deepavali gitu! heheheee...

apasal letak dalam bekas ni... kami nak pergi picnic!

rajuk si anak

Assalamualaikum...(^ ^)

gambar dari google

jangan ingat kita je yang tahu merajuk dengan suami... anak2 pun ada rajuk dia juga dengan kita! malah kadang2 rajuknya itu lebih susah dipujuk... jadi kita kenalah bijak nak pujuk mereka! 

anak2 Mas memang kuat merajuk... kalah rajuk mamanya pada babahnya! si kakak kalau merajuk mesti buat muka sedih, pastu kurung diri dalam bilik... si adik pula mesti menangis dan baling2 barang! adoi, memang letih mama nak pujuk...

tapi rajuk mereka tak lama, gimik je lebih... memang senang nak pujuk! bila mereka merajuk, Mas akan biarkan dulu... pastu masa mereka tengah layan rajuk tu, Mas cakaplah 'ada orang aiskrim, mama nak beli banyak2 lah'... sepantas kilat orang yang merajuk tu jerit 'nak jugak'!

senang je kan? kenalah pandai guna psikologi sikit! pujuk mereka dengan benda atau perkara yang mereka suka... sebab rajuk anak ni tak lama, mereka cuma nak lebih perhatian kita je!

kalau mamanya merajuk, babahnya suka buat lawak bodoh! memang terbatal rajuk tu... ^_*

Selasa, 25 Oktober 2011

kosong ke, biasa ke... sama je!

Assalamualaikum...(^ ^)

bakal dapat bonus dan bakal naik gaji, jadi kena hadapi kenyataan harga barang semua naik... 

gambar sekadar hiasan (sumber dari google)

terjadi masa membeli laksam di pasar tani tadi... satu laksam kosong dan satu laksam biasa! harga laksam tu sepeket RM3... bila nak bayar, pemilik gerai cakap RM6! maknanya kosong ke, biasa ke, harga tetap sama... tiada perbezaan walau sepuluh sen pun! 

sebagai pembeli mesti kita expect ada sedikit perbezaan harga kan? tak kisahlah walau hanya sepuluh sen pun... kalau macam ni, lebih baik Mas beli dua laksam biasa je tadi! nampaknya peniaga lebih gembira kot dengan pemberian bonus dan kenaikan gaji ni... boleh jual mahal sikit!

bukan nak mengeluh, cuma sedikit terkilan je dengan peniaga macam ni...

tapi Mas bayar je... dah itu rezeki dia! 

minta maaf pada anak

Assalamualaikum...(^ ^)

I am sorry by *rob-i on deviantArt

manusia tidak sempurna dalam semua perkara... ada masa dan ketika kita akan buat silap! sama ada kesilapan itu disengajakan atau tidak, jangan malu untuk akui atau minta maaf... dengan meminta maaf akan merendahkan tahap keegoaan kita dan membuatkan kita lebih dihormati...

apa yang Mas nak sentuh disini dalam konteks kita dengan anak2 ... kadang2 kita tak sedar termarah anak tanpa sebab... puas anak kita nafikan tapi kemarahan kita masih belum reda! si anak rasa kecewa dan pernahkah fikir balik yang kita marah dia tanpa usul periksa... 

dan jika dah sedar itu salah kita, jangan ego nak minta maaf dengan anak2... kalau kita ajar anak untuk minta maaf jika buat salah, kenapa kita tidak? tidak hilang pun gelaran kita sebagai ibu bapa kalau sekali kita ucapkan kata maaf tu! anak akan rasa lebih disayangi dan dihargai...

cara ini mengajar anak kita memaafkan segala kesalahan... mereka akan minta maaf dengan kita bila buat salah! sebab, dia dah set dalam mind "kalau mama silap, dia minta maaf dengan saya... jadi jika saya silap, saya mesti minta maaf jugak! lihat... anak kita dah memahami kan?

tidak susah sebenarnya... cuma kita kena buang sikit rasa ego tu!

impian si anak

Assalamualaikum...(^ ^)


masa mengandung anak pertama instict Mas kuat mengatakan anak dikandung itu adalah anak perempuan... memang Mas nak anak sulung perempuan, nanti dia boleh jaga dan ajar adiknya! 

sekarang dia dah semakin dewasa dan boleh diharap jaga adiknya yang sorang tu... dah pandai bebel dan marah adiknya, macam Mas marahkan mereka! dia juga tegas dengan adiknya... rajin tunjuk ajar adiknya dalam pelajaran! jadi Mas percaya dia boleh jaga adiknya dengan baik...

tapi dalam sibuk jaga adiknya, dia ada impiannya sendiri! katanya nak jadi macam mama... terharu Mas! setiap kali keluar jalan-jalan nak cantik, jadi kenalah calitkan sikit make-up kat dia! beli baju pun mesti nak pilih sendiri, kalau Mas pilih mesti tak berkenan!

bila berborak dengan dia pun macam-macam impian yang dia inginkan... nak belajar sampai masuk universiti! pastu nak dapat kerja yang bagus dan kumpul banyak duit! katanya nanti boleh bagi duit tu dekat mama dan babahnya!

itulah impian si anak... Mas harap sangat ia jadi kenyataan! Mas sentiasa doakan dia membesar sebagai anak solehah... suapaya bila dewasa dan berjaya nanti dia tak lupakan orang tuanya...

ahli baru

Assalamualaikum...(^ ^)

nampak tak ahli baru kat blog picisan ni... kalau tak nampak tengok pakai kanta ye!


inilah dia ahli baru tu... nampak kan? 

memang dah lama Mas nak buat header baru yang lebih simple but cantik dipandang... mulanya bercadang tak nak dah tayang muka tak cantik tu... ingat nak letak gambar laptop je! tapi memandangkan pembuat header ni kata tak cantik, maka letak jugaklah muka kurang comel tu...

pilihan warna merah dan ungu mesti ada... itu kan warna kegilaan Mas! tagline pulak Mas pilih yang baru iaitu menulis bukan kejar glamour! heheheee... kelakar ke tagline tu? Mas pilih tagline camtu sebab Mas nak menulis dari jiwa dan hati yang ikhlas... menulis dari apa yang Mas rasa dan percaya! bukan semata-mata nak kejar glamour je! tapi kalau tiba-tiba jadi glamour Mas terima dengan redha...

itu sajalah, apa lagi kawan-kawan, bagilah komen sikit! cantik, menarik, tertarik tak header ni...

Isnin, 24 Oktober 2011

kegilaan main games

Assalamualaikum...(^ ^)

suka main games di facebook tak? farmville, cityville, cafeworld dan frontierville...

dulu inilah games kegilaan Mas...  (gambar dari google)

sebelum ada blog dulu Mas memang gila main games... semua games di facebook Mas main! memang banyak masa dihabiskan dengan mengadap laptop je... sampai sanggup berjaga hingga ke larut malam! kadang2 sampai berebut laptop ngan husband sebab dua2 gila main games kat FB...

kegilaan main games di FB ni ada kebaikan dan keburukan... tapi kebaikannya mungkin tidak banyak! antaranya mungkin bagaimana cara kita menyusun strategi untuk maju ke level seterusnya! jika strategi kita bagus, dengan cepat kita akan maju dan berjaya ke level yang lebih tinggi...

tapi walau ada kebaikan, keburukan games adalah lebih banyak... ia akan membuatkan kita leka dan lalai! terlalu banyak masa dihabiskan mengadap games akan buat kita lupa pada tugas dan tanggungjawab... kita juga akan suka bertangguh2 nak lakukan sesuatu perkara! maklumlah sayang nak tinggalkan games yang semakin menyeronokkan itu...

jadi daripada kita makin ketagih dan ketagih, lebih baiklah berhenti! bagi Mas tak mendatangkan faedah pun... tapi kalau kita hanya layan sekali sekala dan pandai bahagikan masa takpe kot...

rindu pulak nak berkebun di Farmville dan majukan bandar di Cityville... heheheeee

cantik tradisional atau moden

Assalamualaikum...(^ ^)

gambar dari google

semua orang nak cantik... bagaimana caranya terpulang pada individu itu sendiri! ada yang lebih suka cara tradisional dan tak kurang jugak yang suka cara moden... 

memilih cara tradisional sebenarnya adalah yang terbaik... memanglah kesan sampingannya agak lambat tapi jika kita rajin dan konsisten, hasilnya pasti berkesan! kalau buat sekali dua je pastu nak harapkan kesan yang cepat memang tak bolehlah... hari-hari kena buat tanpa rasa jemu! 

tapi ada segelintir yang nak kekal cantik dengan cara mudah... hanya guna kaedah perubatan yang moden! ambil suntikan atau makan pil-pil kecantikan sahaja... pasti akan nampak hasilnya dengan cepat dan pantas! cuma kena berhati-hati, kadang-kadang ia mendatangkan kesan sampingan yang memudaratkan... jadi sebelum cuba fikir dulu, sanggupkah tanggung risiko!

cara mana yang kita pilih tidak salah sebenarnya... cuma kita kena percaya dan yakin! kalau nak cantik secara semulajadi pilihlah cara tradisional... lebih selamat dan sah tiada yang memudaratkan! 

suka cara tradisional dan cantik yang semulajadi! 

Ahad, 23 Oktober 2011

tak sangka dapat jugak!

Assalamualaikum...(^ ^)

pada 1 Syawal yang lepas merupakan ulangtahun perkahwinan Mas yang ke 9 tahun... memandangkan masa tu sibuk menyambut hari raya, maka Mas dan husband memang tak sempat nak meraikannya... nak beli hadiah pun tak sempat! 

lepas raya tu Mas sibuk jugalah nak carikan hadiah untuk husband, tapi dia tak mahu! katanya cukuplah kasih sayang Mas sebagai hadiah.... waaaaaa, terharunya! jadi Mas pun tak mahulah terhegeh-hegeh minta hadiah dengan dia...

tapi tak sangka pulak dia masih ingat nak belikan hadiah untuk Mas... semalam masa kami ke Alamanda nak menonton filem, husband ajak pergi ke kedai handbag! kebetulan lalu kat Primavera, Mas terus terpandang handbag yang menawan hati... terus cakap ngan husband nak yang itu! 

masuk Primavera terus capai handbag tu dan beli tanpa banyak cakap... tapi sebelum beli sempat jugak ambil gambar sekeping! terima kasih abang atas hadiah ini...

merah menyala juga jadi pujaan hati
love red very much... cantik tak?

reviem filem Real Steel... superb!

Assalamualaikum...(^ ^)

dapat jugak akhirnya menonton filem ini... filem yang terbaik selain Transformers!


rasanya tak perlu Mas tulis panjang lebar sinopsis filem ni... semua orang tahu ia mengenai pertarungan antara robot besi yang dicipta oleh manusia... ia mengisahkan perhubungan antara ayah dan anak yang terpisah sejak kecil... Max yang kematian ibunya dibenarkan berjumpa dengan ayahnya Charlie yang pernah menjadi peninju ternama! ayah Max juga sangat taksub dengan dunia tinju robot sehingga mencipta robot sendiri...  tetapi minat yang mendalam itu tidak pernah membuahkan hasil apabila robotnya sering kalah dalam pertarungan! sehinggalah pada suatu malam semasa mahu mencuri bahagian robot, Max menemui robot bernama Atom... apa yang terjadi selepas penemuan itu? adakah Atom berjaya menjadi robot terunggul dan memenangi pertarungan... itu kenalah saksikan sendiri di pawagam!

yang menariknya cerita ini penuh dengan elemen kepercayaan dan kasih sayang... terutama kepercayaan seorang anak kepada ayahnya semasa pertarungan robot mereka! si anak percaya yang ayahnya boleh lakukan yang terbaik untuk robot mereka menang! kasih sayang antara mereka juga jelas terpancar walaupun si ayah terpisah dengan anaknya sejak lahir lagi... selain itu ada juga diselitkan eleman kelakar yang boleh membuatkan penonton tertawa... 

pastinya Mas memang teruja menonton filem ini... terutama semasa aksi pertarungan robot yang bernama Atom! setiap kali robot itu berjaya mengalahkan lawannya Mas akan tepuk tangan! ini kerana aksi pertarungan itu sangat mendebarkan... 10/10 bintang untuk Real Steel!

Sabtu, 22 Oktober 2011

dapat apa yang dihajati

Assalamualaikum...(^ ^)

balik rumah terus melaram dan suruh ambil gambar

tengoklah tu, senyum simpul je masing-masing! dah dapat apa yang dihajati... 

macam inilah anak-anak Mas, kalau dah berjanji nak belikan sesuatu untuk mereka mesti kena tunaikan... kalau tidak hari-hari mesti tanya bila mama nak beli! kadang-kadang Mas saja je belikan lambat, saja nak buat mereka lupa... tapi jangan haraplah, mereka ingat sampai bila-bila!

sebenarnya sejak permainan Angry Bird ni berleluasa mereka terus suruh Mas beli baju ni... sibuk tanya dekat mana nak beli, ada jual ke tak? jadi kebetulan semalam ada orang jual kat area ofis Mas... jadi belilah terus untuk mereka! murah je, sehelai RM10... kainnya pun berkualiti!

Mas jenis tak kisah kalau beli baju untuk anak-anak... biarlah murah, janji kualitinya elok!

comel pulak baju ni... nak beli untuk diri sendiri dan husband pulaklah!

Jumaat, 21 Oktober 2011

cinta mukabuku

Assalamualaikum...(^ ^)

sumber gambar dari google

untung orang zaman sekarang, nak cari pasangan hidup pun dah senang! berkawan je dengan ramai orang di facebook... kalau ada rezeki dan jodoh pasti salah seorang akan memikat hati! 

tak sama zaman Mas bercinta dulu... nak cari pasangan terpaksalah usha mana lelaki/wanita yang berkenan di hati... bila dah berkenan barulah susun strategi camne nak berkenalan! bila dah kenal hati budi masing2 barulah tetapkan tarikh nak keluar for the first date... 

cuma cinta facebook ni kenalah berhati2... sebelum berkenalan dengan lebih rapat dan jalinkan hubungan cinta, siasat dulu betul2 latarbelakang dia! manalah tau terpikat kat suami atau isteri orang... tak pun dengan kaki penipu yang dah memperdayakan ramai orang! 

pastu kenal dulu hati budi masing2... janganlah baru sehari dua kenal, dah boleh tukar gambar! dan bila dah bersedia dan rasa dia seorang yang baik, barulah boleh jumpa... dapatkan restu ibu bapa, pasti bahagia dan kekal ke jinjang pelamin... itulah yang dinamakan jodoh!

zaman cinta Mas, mana ada facebook... jadi Mas yang ngorat husband Mas dulu...hehehee!

jangan tunjuk kebodohan diri

Assalamualaikum...(^ ^)

sumber gambar dari sini

mesti ramai dah tengok video pergaduhan 2 orang wanita di kedai kasut tu... satu perkataan je Mas boleh cakap iaitu BODOH! demi berebutkan seorang lelaki sanggup tunjukkan kebodohan diri bergaduh di depan orang ramai!

tak sedar ke yang lelaki tu bersorak kegembiraan bila lihat video tu... pasti dia tersenyum bangga sebab ada juga perempuan sanggup bergaduh untuk dia! padahal waktu tu dia dah bersukaria dengan perempuan lain... engkau yang bergaduh ni dapat apa? dapat malu sebab video dah tersebar merata-rata!

ingatlah wahai wanita, janganlah tunjukkan kebodohan diri disebabkan perkara sebegini... apa yang kita dapat? cubalah berfikir secara rasional dan cari jalan penyelesaian terbaik! bukannya dengan malukan diri sendiri dan tunjukkan seolah2 martabat kaum wanita ni rendah... 

dan sudah pastinya perkara macam ni akan menjadi tarikan orang untuk aibkan kita... jangan ingat orang lain akan tengok je bila kau gaduh camtu... zaman canggih sekarang, confirm mereka yang tengok tu akan rakam aksi gaduh korang tu! walaupun orang itu kawan sendiri... 

tak pasal2 dapat malu besar... dahlah bergaduh depan khalayak ramai, pastu video pergaduhan itu tersebar sana sini! salah siapa? itulah, lain kali jangan tunjuk kebodohan diri tu...

surat cinta

Assalamualaikum...(^ ^)

pernah dapat surat cinta? atau masih simpan surat cinta yang diterima...

antara surat cinta kami yang masih tersimpan kemas

Mas masih simpan surat cinta yang diterima masa zaman bercinta dulu... masa tu mana ada handphone dan laptop... dahlahbercinta jarak jauh! untuk lepaskan rasa rindu dendam tu, tulislah surat cinta... kalau dah rindu sangat nak dengar suara, carilah public phone!

seminggu mesti 2 atau 3 pucuk surat Mas tulis... bila malam je mulalah mengarang surat, luahkan rasa rindu dan rasa cinta! tak sah kalau tak tulis sampai 3 atau 4 helai suratnya! tapi bila dapat balasan, sehelai je! memang tak romantik langsung husband Mas tu... tapi takpe, at least dia ada usaha nak tulis! heheheee...

seronok bila kenang saat2 itu... bila dah kahwin kami selalu baca balik surat2 cinta tu! tergelak2 kami baca, kelakar betul masa bercinta dulu... semuanya sanggup buat demi insan tersayang!

itulah cara Mas eratkan kasih sayang... simpan semua kenangan! 

Khamis, 20 Oktober 2011

bahaya spa ikan

Assalamualaikum...(^ ^)

gambar dari Berita Harian

tak sangka pulak bahaya kan?

sepanjang hidup Mas pernah 3 kali cuba spa ikan ni... bayaran yang dikenakan RM10.00 untuk terapi selama 5 minit! selepas terapi tu memang akan rasa kaki lebih bersih... 

cuma tak sangka pula rupanya terapi spa ikan ni boleh menyebarkan pelbagai penyakit...  dan virus penyakit akan disebarkan oleh melalui gigitan ikan dan akibat bawaan air... ini disebabkan air yang digunakan kurang bersih kerana telah digunakan berulang kali oleh orang ramai!

tapi kalau nak jaga tahap kebersihan, pengusaha spa yang menawarkan perkhidmatan ini kena lebih peka! sepatutnya mereka sediakan bekas untuk kegunaan individu... bila ada yang nak jalankan terapi baru mereka isi air dan lepaskan ikan di dalam bekas tersebut! bila sudah selesai air itu akan dibuang dan ikan akan ditempatkan di dalam bekas yang bersih... 

barulah kebersihan terjamin dan pelanggan rasa selamat! 

(sumber dari Berita Harian)

jangan susahkan pembaca

Assalamualaikum...(^ ^)

Mas nak cerita banyak2 pun takut pembaca salah faham... tapi Mas menulis ni berdasarkan pengalaman sendiri dan pengalaman semasa blogwalking... 


memang diakui semakin banyak blog baru sekarang... semuanya bersemangat menulis dan berusaha keras untuk menghias blog masing2! keterujaan ini membuatkan mereka lupa pada keselesaan para pembaca... bila pembaca rasa tak selesa masuk ke blog kita maka mereka akan terus cari tanda 'X' tu! jadi janganlah kita mengeluh kalau blog tiada pengunjung... mungkin keadaan blog kita terlalu menyusahkan pembaca untuk masuk! 

pembaca ni sebenarnya lebih sukakan blog yang simple but nice... dan tujuan mereka masuk blog kita adalah untuk baca entri dan komen! jadi memang mereka tak sempat nak tengok hiasan yang cantik2 kat blog kita... apatah lagi kalau terpaksa menunggu 10-15 minit untuk loading, lagilah mereka tak sempat nak tunggu! lebih baik pergi ke blog lain yang lebih mesra pembaca...

bukannya tak boleh nak hias blog cantik2, tapi biarlah ianya tidak menyusahkan pembaca... yang penting ianya cepat loading, tidak berserabut dan mesra pembaca gitu! barulah hari2 pembaca nak masuk dan baca blog kita!

Mas suka blog yang mesra pembaca... masuk 10 kali sehari pun takpe!

breakfast berat atau ringan

Assalamualaikum...(^ ^)

setiap pagi kita ambil breakfast... tapi mana satu jadi pilihan, menu berat atau ringan?

ada segelintir yang sukakan heavy breakfast seperti nasi goreng, nasi lemak atau nasi dagang... mungkin ia lebih mengenyangkan! ataupun mereka ni jenis yang makan sekali untuk lunch... jadi mereka ambil breakfast yang lebih berat dan banyak... cukup untuk kenyangkan perut dari pagi sampailah ke petang!

tapi Mas lebih prefer breakfast ringan seperti kuih, roti, biskut atau sandwich... kalau ambil breakfast berat mesti mata akan cepat mengantuk... maklumlah dah makan banyak! lagipun umur semakin meningkat ni takut nak makan terlampau banyak makanan berlemak dan berminyak...

jadi apa pun yang kita makan sebagai breakfast pastikan ianya menu yang sihat dan memberi kita tenaga untuk meneruskan kerja... kalau nak ambil breakfast yang berat tu memang boleh, tapi janganlah terlalu banyak kuantitinya! makan sekadar untuk alas perut sehingga ke tengahari... 

dan yang paling penting jangan skip breakfast... kerana ia bukan cara yang sihat!

breakfast macam ni lagi sedap kan? (sumber gambar)

Rabu, 19 Oktober 2011

wordless wednesday [40]

Assalamualaikum...(^ ^)

aneka warna, aneka rasa dan pelbagai khasiat... stok buah untuk seminggu! dapat free masa walkathon hari ahad lepas!


apa kelebihan ABANG ITAM ni

Assalamualaikum...(^ ^)

baca kisah selanjutnya di Harian Metro

apalah kelebihan mereka ni kan? sampai ramai wanita boleh terpedaya dan tertipu dengan pujukan dan kata-kata manis mereka... sampai ada yang kerugian sehingga ribuan ringgit!

pada Mas takde langsung keistimewaan 'abang itam' ni... bukanlah nak kata mereka ni tiada rupa atau tak kacak, tapi kebanyakannya memang kaki penipu! mereka umpan wanita dengan pelbagai kata dan janji manis sehingga masuk perangkap... tengok sajalah berita di atas! 

apalah wanita pandang pada mereka... kalau berkenan dengan lelaki yang berkulit gelap, tinggi dan nampak gagah perkasa carilah lelaki melayu sejati! ada je lelaki melayu yang berperwatakan macam tu... ini tidak, 'abang itam' jugak yang jadi pilihan... kalau betul-betul baik takpe!

kepada wanita diluar sana berhati-hatilah... janganlah mudah terpedaya! cuba selidik dan siasat dulu latar belakang mereka sebelum berkenalan dengan lebih rapat..

wordless wednesday [39]

Assalamualaikum...(^ ^)

maggi telur perisa kari... mabeles woooo! masterchef kat rumah yang buat...

terliur pulak tengok gambar ni

antara perikemanusiaan dan undang-undang

Assalamualaikum...(^ ^)

hari ini baru Mas ada kekuatan nak tengok video anak kecil berumur 2 tahun yang dilanggar oleh sebuah van dan lori di Beijing, China! sambil tengok sambil tangan tutup muka... tak sanggup sangat nak tengok dengan jelas! 

pastu semalam Mas ada baca entri di blog Namee yang menyatakan pemandu van tersebut terlalu mengikut undang-undang yang telah ditetapkan... mengikut undang-undang di China, kalau langgar mati hukuman lebih ringan dan kalau langgar hidup hukuman lebih berat... 

tergamaknya dia bersikap sebegitu... disebabkan nak lepaskan diri dari hukuman sifat perikemanusiaan terus hilang entah kemana! pastu undang-undang yang digunakan di sana pun sangat kejam... sebab tulah manusia kat sana pun bertindak kejam! lebih patuh pada undang-undang daripada nilai kemanusiaan... kalau dia terlanggar anak sendiri pun agaknya dia akan buat camtu...

Mas harap sangat pesalah yang langgar anak kecil itu dikenakan hukuman setimpal!

tengoklah, orang yang lalu lalang pun buat tak kisah je... memang kejam!! (gambar dari google)

Selasa, 18 Oktober 2011

ready to eat

Assalamualaikum...(^ ^)

Mas memang pengemar waffles... paling Mas suka waffles kaya campur planta!


pastu bila Gardenia keluarkan produk Delicia Waffles tu, Mas pun teringin nak cuba... belilah perisa Blueberry! sedaplah rasanya... tapi kalau panaskan dan tambah perisa lain mungkin lebih sedap kot! letak aiskrim ke, coklat cair ke, kaya ke... pasti lebih terangkat!

sekarang ni dah senang kan? banyak produk 'ready to eat' macam ni di pasaran... kalau tak sempat nak buat breakfast untuk anak-anak ke, belikan untuk mereka waffles ni! memang sesuai untuk sarapan pagi... lagipun dalam pek tu ada dua keping, kenyanglah bila diambil sebagai breakfast... kalau untuk minum petang pun boleh!

dah macam duta produk Gardenia pulak! saja nak share pada yang belum pernah rasa Delicia Waffles ni... memang sedap! harga pun murah, cuma RM1.40... cubalah!

kurung anak ke?

Assalamualaikum...(^ ^)

sibuk jiran sekeliling bertanya kenapa Mas jarang benarkan anak2 Mas main di luar rumah... siap ada yang cakap Mas kurung anak! terpulanglah mereka nak cakap apa...

Mas memang tak akan biarkan anak2 main di luar tanpa pengawasan Mas atau husband... walaupun mereka hanya main di kawasan perumahan tapi kita tak tahu apa yang mereka lakukan kalau tak diawasi... dahlah mereka bercampur gaul lelaki dan perempuan, pastu ada jugak anak2 yang dah belasan tahun! 

akal anak2 ni panjang, kalau kita tak awasi manalah tau mereka buat sesuatu di luar dugaan... memanglah mereka sekadar bermain, tapi tak mustahil mereka ada buat perkara yang tak elok! pengaruh anasir2 luar kan banyak... anak2 pula suka terikut2 dan meniru!

memandangkan gejala sosial dah semakin teruk sekarang, lebih baiklah Mas awasi dan pantau anak2 dari sekarang... biarlah mereka terkongkong sikit daripada kita menyesal melihat mereka terlibat dengan pelbagai gejala tidak sihat! 

kalau tak dikongkong tidak mustahil anak kita akan jadi macam ni...

ASTRO... ada kebaikannya!

Assalamualaikum...(^ ^)

walaupun ramai merungut kerana bil Astro telah naik tapi Mas masih lagi setia... mulanya memang ada bercadang nak terminate je! tapi bila difikirkan ada juga kebaikannya maka ianya dikekalkan! 

gambar dari laman web Astro
memanglah kebanyakan channel Astro ni menayangkan cerita yang berulang kali... tapi ada juga channel yang bermanfaat iaitu Astro Tutor TV! anak Mas yang sulung sangat berminat menonton channel ini... dia paling suka Astro Tutor TV UPSR! walaupun baru berumur 8 tahun tapi sudah mahir menjawap contoh2 soalan UPSR yang diberikan! 

tiap2 hari dia akan menonton channel ini... sambil menonton dia akan bersiap sedia dengan pensil dan kertas! bila ada contoh soalan dia akan cuba menjawap... dan Mas sangat kagum kerana kebanyakan soalan yang dijawapnya betul... ini juga sedikit sebanyak akan membantu dia apabila hendak menghadapi peperiksaan UPSR nanti!

jadi biarlah Mas bayar bil Astro mahal sikit janji anak Mas pandai... 

Isnin, 17 Oktober 2011

cerita dongeng

Assalamualaikum...(^ ^)

percaya tak pada cerita dongeng... sekarang mungkin tak lagi kan? 

gambar dari google
masa Mas berumur belasan tahun seorang makcik ni pernah cerita pada Mas tentang cerita dongeng yang kami boleh tengok siapa lelaki yang bakal jadi jodoh kami... masa tu memang Mas excitedlah dengar dan percaya je bulat2 apa yang makcik tu cerita... 

Mas terus desak makcik tu cerita bagaimana caranya... makcik tu pun ceritalah! kata makcik tu orang dulu2 percaya kalau nak tengok bakal jodoh, mestilah sambut daun yang gugur dari pokok... dengan syarat daun tu tak boleh jatuh ke tanah! pastu sebelah malam letakkan daun tersebut di bawah bantal... pastu bangun pukul 12 tengah malam dan berdiri depan cermin! seterusnya perlu pejam mata dan tiup daun tu 3 kali dan tengok semula kat cermin... mesti boleh nampak muka bakal jodoh tu!

tapi Mas tak berani nak cuba! takut nak bangun pukul 12 tengah malam dan tengok cermin tu... buatnya masa buka mata tu benda lain pulak yang muncul... huru hara dibuatnya! 

kelakar pulak bila dikenangkan kembali cerita dongeng tu... macam manalah Mas boleh percaya 100% cakap makcik tu! padahal dia cerita je kat Mas, tak suruh Mas percaya pun! 

tranformasi

Assalamualaikum...(^ ^)

nampak kelainan tak pada blog Mas... mesti nampak kan?


oleh kerana sudah kebosanan melihat template yang lama maka telah membuat tranformasi ke classic template... dah berpinar bijik mata ni dok mengadap dari pukul 12 sampai 2.30 tadi! sampai skip lunch tu... punya bersemangat nak edit bagi nampak cantik dan simple!

tapi header Mas masih gunakan header lama... tengah dalam proses tempah header baru ni! dah usha beberapa pembuat header terhandal, tapi mereka masih belum reply lagi... konsep warna Mas masih kekalkan warna merah dan ungu... maklumlah, akak ni kan gila dengan red and purple! 

rasanya bila bertukar ke classic template ni nampak lebih kemas dan sedap mata memandang... loading pun laju sangat! pastu nak edit sana sini pun senang...

apa pandangan kawan-kawan? ok ke tak tranformasi yang Mas buat ni... ke nampak simple sangat!

blog ini sekadar berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya... semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa! sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis terlebih dahulu dan dikreditkan ke blog ini... terima kasih dari massaari [dot] com!

Pemilik Blog : Mas Saari
Email : mas7977@gmail.com