terkini dan sensasi

Sabtu, 18 Februari 2012

Menu kegemaran

Assalamualaikum...(^ ^)

Patin Tempoyak memang menu kegemaran Mas, orang Temerloh kan? 

Disebabkan dah lama tak pekena Patin Tempoyak, semalam misi mencari patin sangkar dilakukan. Sebelum ni memang pernah nampak orang jual patin sangkar di pasar malam Putrajaya, jadi semalam terus cari kat sana je. Memang bernasib baik, ada pun orang jual. Memang patin sangkar datang dari Sungai Pahang punya.

Mas kalau nak masak Patin Tempoyak mesti cari yang original dari Sungai Pahang. Kalau patin kolam memang Mas tak suka, sebab ikan akan rasa tanah. Air kolam kan tak mengalir ke mana pun, bertakung kat situ je. Pastu ikan akan bau lumpur, memang tak sedap!

Dipersembahkan Patin Tempoyak Mas Saari, memang mabeles hingga menjilat jari. Ditambah jugak dengan menu lain iaitu Sambal Tauhu Ikan Bilis dan Ulam-Ulaman + Sambal Tempoyak.



8 ulasan:

  1. org temerloh ke..fuhh mmg sedapp ikan patin tempoyak, kalao di lepih kami pgil gulai masam.. :)

    BalasPadam
  2. masa tahu yang awal2 mengandung hari tu memang teringin sangt nak makan patin masak tempoyak.siap buat tempoyak sendiri lagi..tapi sekarang ni dah tak lalu pulak.pelik betul la..mujur tempoyak boleh simpan lama2..kalau idak habis la tompayak sebekas dalam peti es tu ke tong sampah...heheh

    BalasPadam
  3. yummy... mesti sedap ni kan.. sy dh lama sgt tak makan ikan patin msk tompoyak ni... ssh lak nak dpt kt kedah ni... alahai rasa cam mengidam la... hehehe

    BalasPadam
  4. hado...kak mas.
    awok jgn la dok letak patin masok tempoyak tu. terliur keh nie, bila terliur mesti teringat kampung,poyak patin masakkan mok keh

    huhuhu.....
    meh awok pos sket kat keh ni.

    BalasPadam
  5. mak aih...sedapnye ikan patin nie! memang dah masuk senarai peberet CK nie. Adus mana nk cari ikan patin kat Putrajaya?? Dah lama tak makan ...

    BalasPadam
  6. @Cik Kamoo
    cuba cari dekat simpang pintu gerbang jalan pergi salak lama... husband kak mas kata kat situ ada jual!

    BalasPadam
  7. kalo tgh makan ni, mertua lalu kat belakang pon tak perasan ni.

    BalasPadam

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com