terkini dan sensasi

Selasa, 19 November 2013

Nur Airis Arissa : 10 dan 11 bulan

Assalamualaikum...(^ ^)

Sedar tak sedar 24 November ni Airis dah nak masuk usia setahun, besar dah anak mama. Jadi Mas nak cerita perkembangan Airis di usia 10 dan 11 bulan.


Masuk usia 10 dan 11 bulan Airis dah semakin bijak dan tumbesarannya pun baik. Di usia 10 bulan dia dah pandai berdiri sendiri tanpa sokongan sesiapa. Bila dia dah pandai berdiri tu memang seronoklah tengok sebab nampak comel je. Gigi pulak dah ada 8 batang dan gigi geraham dia pun dah nampak nak keluar. Kalau bagi makan biskut atau roti ke dia dah cuba nak kunyah guna gigi geraham tu, mungkin gusi tu dah keras. 

Pada usia 11 bulan pulak dia dah semakin kuat untuk berdiri dengan cepat, dan sekarang pun dia dah pandai melangkah 3-4 langkah. Cuma belum berapa stabil lagi, baru nak mulalah tu. Nanti kalau dah laju memang tak cukup tanahlah mama nak kejar, hehehee! Pastu bab makan pulak Airis memang tak menolak dan takde sangat alahan apa² kalau makan. Cuma dia tak berapa boleh makan ayam, kalau makan nanti akan naik macam ruam kat muka. Jadi di usia sekarang Mas tak bagi dia makan ayam, dah masuk setahun nanti akan cuba bagi semula.

Berat badan dia pulak memang seimbang dengan tumbesaran dia, BMI pun cantik. Masa check up usia 11 bulan berat dia dah 8.2 kg, kira semangatlah jugak. Walaupun badan dia tak nampak besar sangat tapi bila dukung tu terasa lenguh tangan. Berat dia biasalah kadang turun naik, bukan apa kalau demam berat badan memang berkurang sikit. Tapi Mas tak kisah sangat, janji dia sihat!

Itulah cerita Airis di usia 10 dan 11 bulan. Tak sabar ni nak tunggu birthday dia Ahad ni, nak beli kek pastu nak suruh dia tiup lilin dan potong kek. Mesti comel!

4 ulasan:

  1. Alhamdulillah..semoga menjadi ank yg sihat dan ceria selalu..

    BalasPadam
  2. kejap je masa berlalu..alhamdulillah airis membesar dengan sihat..cepat nye dia boleh berjalan.mesti tak sabar nak besar main main dengan abg dan kakak dia tu :)

    BalasPadam

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com