terkini dan sensasi

Rabu, 22 Oktober 2014

Homemade Oreo Aiskrim

Assalamualaikum...(^ ^)

Semalam Mas terpaksa ambil cuti sebab Airis demam. Bawak dia pergi klinik, bagi makan ubat, bagi main air dan bagi dia tidur puas², jadi kebahlah sikit demam dia. Bila dia dah segar sikit Mas mulakan projek buat aiskrim yang tergendala dari hari Ahad lepas.

Resepi Mas dapat dari Facebook, tak banyak bahan² yang digunakan dan cara nak buat sangat mudah.


Inilah bahan²nya
1. Satu tin susu cair (Mas guna jenama Dairi Champ, guna susu full cream pun boleh)
2. 3/4 susu pekat manis (apa² jenis pun boleh, kalau nak kurang manis kurangkan sukatannya)
3. Satu cawan whipping cream (Mas beli jenama Arla dan satu kotak tu Mas guna untuk 1 bancuhan)
4. Satu sudu besar ovellette
5. 1 atau 2 pek biskut Oreo (Mas guna 2 pek sebab nak bagi lagi sedap)
6. Coklat rice untuk hiasan

Cara nak buat mudah sangat
Kisar sampai gebu bahan 1, 2, 3 dan 4. Bila dah kembang dan gebu patah²kan 10 keping atau lebih biskut oreo dan masukkan dalam aduan. Kisar sehingga lagi gebu dan kembang. Bila dah betul² gebu tuang dalam bekas dan masukkan lebihan biskut oreo tadi. Kemudian hias dengan coklat rice.


Inilah rupa adunan yang dah siap. 1 bancuhan bahan² ni Mas dapat 2 bekas. Pastu terus masukkan dalam fridge lebih kurang 7-8 jam dan biarkan ia membeku.

Selepas 8 jam, inilah hasilnya. Memang sedap sangat, lebih sedap dari aiskrim yang jual kat kedai.

Selamat mencuba!


3 ulasan:

  1. wow......cam sedap jer niii

    BalasPadam
  2. eh? ada letak serbuk koko/ coklat ke

    BalasPadam
  3. tak letak pun.. just blend oreo jer..
    tu yg jd warna camtu..

    BalasPadam

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com