terkini dan sensasi

Selasa, 20 Januari 2015

Nur Airis Arissa : Chicken pox

Assalamualaikum...(^ ^)

Dah habis cerita pasal kisah banjir. Jadi hari ni Mas nak cerita kisah Airis kena chicken pox.

Airis kena chicken pox ni semasa Mas masih terperangkap dalam bencana banjir di kampung lagi. 3/1/2015, masa air mula surut Mas perasan ada naik biji² air di belakang dia. Masa tu memang dah syak dia kena chicken pox, mulalah rasa tak keruan sebab hari tu nak mula cuci rumah. Jadi dengan dia yang tak sihat tu memang berperang sikitlah nak buat kerja, sekejap cuci rumah sekejap dukung dia yang asyik nak mengamuk. Mungkin masa tu dia dah rasa tak selesa, dan Mas pun terpaksa sambung cuti lagi seminggu untuk jaga dia.

Malam pertama kena memang dia demam kuat, pukul 1 pagi terpaksa naik bot redah air banjir sebab suhu badan dia cecah hingga 40 darjah celcius. Terus kami bawa di ke Hospital Temerloh, 3 jam menunggu baru dapat jumpa doktor. Pukul 4 pagi baru selesai dan kami tak balik rumah pun, tidur dalam kereta sampai pukul 6 pagi. 

Hari kedua dah banyak biji² air, masa tu lagilah dia meragam. Asyik nak berdukung je. Makan langsung tak nak, minum susu pun sedikit. Demam dia masih berlarutan dan kami pantau dengan bagi ubat. 

Hari ketiga kami dah balik ke Salak Tinggi. Malam tu barulah jampi air dan cari daun bambu untuk campur dengan bedak sejuk, pastu lumur kat seluruh badan dia bagi hilang rasa gatal. Malam tu memang tak tidur sampai ke pagi sebab dia asyik menangis, bila rasa gatal dia akan cakap "Mama nyamuk gigit!" Memang meruntun hati sangat masa tu. Ini gambar dia masa hari ketiga, sampai bengkak muka. Sedih tengok!



Selepas 5 hari baru dia berselera makan bubur nasi, susu pun dah banyak dia minum. Demam pun dah berkurangan, cuma rasa gatal² tu masih ada. Tapi Mas masih terus sapu bedak sejuk campur daun bambu. Selepas seminggu barulah biji² air kering dan meninggalkan parut. Masa dah kering ni baru Mas sapu Bio Oil untuk hilangkan parut.



Ini gambar hari Ahad lepas. Dah semakin sihat dan dah boleh hantar ke taska, tapi parut masih ada dekat muka dia. Tapi takpe kalau budak ni parut dia cepat hilang, jadi tak risau sangat!


2 ulasan:

  1. sedihnya tgk gambar airis kena chcken pox... kecik lagi... eija blm pnh kena.. xnak kena kalu boleh... moga cpt sembuh baby airis... T_T

    BalasPadam
  2. teruk juga airis kena chicken pox ni..harap harap Airis kuat dan parutnya cepat pudar.

    BalasPadam

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com