Terkini dan Sensasi

Jumaat, 11 November 2016

Nur Airis Arissa : Diapers lulus, botol susu belum!

Assalamualaikum...(^ ^)

Tahun depan ada rezeki Airis dah nak sekolah. Alahai cepat betul anak² membesar, kejap je rasa. Nak tunggu mengandungkan dia 7 tahun tu. 


Bila nak sekolah mama kena bagi dia lulus 2 perkara ni, diapers dan botol susu. Kalau tak lulus susahlah. Tapi diapers memang dah lama lulus, dari dia umur 3 tahun. Cuma waktu tidur je kena pakai sebab selalu terbabas! Sekarang dah lulus jugak sebelah malam, kalau pakai pun dia tak kencing dan bangun kejut mama nak ke tandas.

Cuma botol susu ni susah sikit. Kadang tu beria dia cakap nak minum dalam cawan, mama pun buatlah. Sekali bila minum seteguk boleh pulak dia cakap "Mama busuklah susu ni, camne Airis nak minum!" Hadoiii panjang akal betul ko dik.

Tapi memang betul pun, bila minum dalam botol dia tak bau susu tu tapi dalam cawan akan bau. Sebab tu dia tak lalu nak minum, akhirnya tak berpisah jugak dengan botol. Jadi alternatif lain mama kena beli botol straw, mungkin dia boleh minum macam abang dengan kakak dia dulu. Dia ni panjang akal sikit, ada je alasan dia kalau kita suruh buat sesuatu. Pandai je menjawab!


Jadi mama ada sebulan lebih lagi nak training untuk lupakan botol susu. Puting dia dah rosak pun mama malas ganti, biar dia cepat insaf. Dia boleh sebenarnya cuma tak mula dengan serius, kalau mula kejap je tu! 

Pastu sajalah psiko dia, cakap malulah dah sekolah hisap botol lagi. Tapi boleh pulak dia jawap "Alaaa balik sekolah Airis hisaplah susu dalam botol, kawan tak nampak pun!" Haaaaa betapa bijaknya dia, mama yang kena sejibik! Hahahaa. 

1 ulasan:

  1. anak cikla pun mmg susah nk cerai botol susu.. even kakak ika yg dh 6 thn tu pun still membotol.. aduhaiii laaa

    BalasPadam

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com