terkini dan sensasi

Sabtu, 9 September 2017

Pembuka selera : Lemak Cili Api Sotong + Nenas

Assalamualaikum...(^ ^)

Mas, husband dan anak² suka Lemak Cili Api, kalau masak mesti bertambah² nasi. Biasanya Mas buat Lemak Cili Api Ayam, udang atau sekali sekala ketam, pastu ditambah dengan kentang atau nenas. 


Tapi semalam tetiba Mas ternampak kat Facebook seorang kawan ni, dia buat Lemak Cili Api Sotong. Bila dah nampak tu, automatiklah tekak ibu mengandung ni teringin. Cakap dengan husband, "Sedapnya bang kalau dapat masak ni, terliur pulak bila tengok!" Husband senyum jelah, tahu keadaan bini dia ni. Walaupun dah sarat perasaan mengidam tu tetap ada, selagi tak bersalin kan? Lagi pun Mas memang tak pernah cuba lagi makan Lemak Cili Api Sotong ni.

Maka hari ni terjadilah Masak Lemak Cili Api Sotong + Nenas, fuhhh puashati mak yong dapat makan. Husband pun cakap sedaplah, walaupun pertama kali makan. Arfan dan Airis 2 kali bertambah nasi, selera betul! Jadi bila dah pertama kali cuba masak ni, Mas nak kongsilah resepinya. Senang je, seperti masakan lemak cili api yang lain. 


Bahan-bahan
10-15 ekor sotong sederhana
Sebiji nenas masak
Sebiji kelapa (perah jadikan semangkuk santan pekat)
2 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
4 biji cili api
2 biji cili besar
Sebatang serai (diketuk)
Garam, asam gelugor dan serbuk perasa

Cara² membuatnya
1. Sotong dibersihkan dan dipotong 3 bahagian, kalau tak nak potong pun takpe. Boleh je nak masukkan satu camtu, ikut pilihan sendirilah. 

2. Tumbuk hancur bawang merah, bawang putih dan cili api. Pastu cili besar pulak dipotong dua dan dibelah. Nenas jugak dipotong 3 segi, nak hiris pun boleh jugak. 


3. Pastu masukkan bahan yang ditumbuk, sotong, lada besar, serai dan semangkuk santan pekat ke dalam periuk. Masak di atas api sederhana sehingga menggelegak, kemudian letak sekeping asam gelugor, garam dan serbuk perasa secukup rasa. 

4. Bila sotong dah agak masak, masukkan nenas dan masak selama 5 minit sehingga nenas lembut sikit. Pastu dah siap, bolehlah dihidang bersama nasi panas. Selamat mencuba!

7 ulasan:

  1. Sedapnya. Dah lama tak makan macam ni

    Dulu mak maznee selalu masak

    BalasPadam
  2. Wah nampaknya Mas suka makan pedas ya

    Hmmm

    Dah terbau kepedasan dan kelemakan santan cili padi dalam mulut

    BalasPadam
  3. adoiii kak...pagi2 buat terkiur ni...hahaha

    BalasPadam
  4. Masak lemak letak nanas

    Wah

    Terbaik tu. Pedas masam manis berlemak

    Nenas tu bagus makan tiap minggu untuk kurangkan risiko kena batu karang

    BalasPadam

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com