terkini dan sensasi

Sabtu, 30 September 2017

Tempoh berehat dan bersedia

Assalamualaikum...(^ ^)

Semalam hari terakhir bekerja, lepas ni tak perlu fikir dah pasal tak larat nak memandu ke tempat kerja. Mulai hari ni adalah tempoh berehat dan bersedia, bila² masa je boleh bersalin ni sebab nak masuk 38 minggu dah. Sekarang rasa dan tanda² awal tu dah kerap, cuak jugaklah!

Pastu nak pergi mana² pun husband tak galakkan sangat, setakat pergi pasaraya atau pasar malam tu bolehlah. Tapi kalau nak berjalan² jauh ke, nak berkelah ke atau nak ke kenduri kahwin dia tak benarkan. Risau dia Mas terberanak je masa tu, yelah tanda² awal tu dah kerap mana dia tak risau. Pastu bila tengokkan perut Mas yang makin membesar tu lagilah dia risau, takut Mas tak larat je. Hehehee memang pun, Mas pun seram tengok perut sendiri. Tengoklah dah macam belon nak meletup. 


Dah mula bercuti memang rasa lega sikit, takdelah badan rasa penat sangat. Yelah setiap malam tidur tak lena, perut asyik merengat² dan mengeras. Pastu ditambah pulak dengan sakit pinggang, kadang satu malam tak tidur. Sampaikan ada masa kena tidur sambil duduk menyandar disebabkan sakit pinggang tu, kalau tidur baring susah sungguh nak bangun. Lagi satu selang ½ jam atau satu jam dok ulang alik ke tandas buang air kecil, camnelah nak lena tidur kan. Jadi kalau kena bekerja terasalah penat tu kan, sebab itulah Mas ambil cuti awal. 

Dah bersedia ke nak bersalin? Setakat ni Mas bersedia dah dari segi mental dan fizikal, tapi perasaan cuak dan gementar tu tetap ada. Tipulah kalau takde kan walaupun dah pernah 3 kali beranak, sebab pengalaman setiap anak tu tak sama. Cuma tak nak fikirkan sangat rasa tu, bertenang dan bersedia sertai lalui je proses tu nanti dengan sebaiknya. Insya Allah dipermudahkan!

4/10 genap 38 minggu, fuhhh makin dekat ni. 

2 ulasan:

  1. jaga diri kak...semoga dipermudahkan urusan bersalin.

    BalasPadam
  2. kak mas... dah bersalin ke? tak update blog ni...

    BalasPadam

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com