terkini dan sensasi

Rabu, 1 November 2017

Misi dapatkan berat asal

Assalamualaikum...(^ ^)

Selepas bersalin sudah tentu impian wanita nak dapatkan semula berat asal sebelum mengandung, dalam erti kata lain nak kembali kuruslah. Tapi ada sesetengah tu beranggapan tak boleh sebab tengah menyusukan anak, jadi kena makan banyak supaya susu tak kering. Salah tanggapan tu, sepatutnya dalam pantang dan menyusukan anaklah kita mudah kurus. 

Mas masa berat 63kg


Macam Mas memang target nak dapatkan berat ideal 60kg selepas bersalin ni, sebab misi tu tak pernah tercapai pun. Hehehee, yelah bila dah cecah berat 63kg tetiba mengandung pulak. Jadi terpaksalah lupakan diet dulu, lepas bersalin baru sambung misi kurus tu. 

Masa sebelum bersalin berat Mas cecah 83kg, naik 15kg dari berat asal iaitu 68kg. Fuhhh banyak jugak naik kan, mana taknya si Aiyra pun dah 4.2kg beratnya. Pastu lepas bersalin berat Mas 71kg, kiranya dah 12kg berkurang. Dan selepas 30 hari berpantang Mas dah dapat semula berat sebelum mengandung iaitu 68kg, sekarang nak kurangkan ke 63kg pulak. 


Mas bukan amalkan diet pun, gila apa tengah menyusukan anak nak diet. Mau lapar mengigil nanti kan? Mas cuma amalkan makan nasi sekali sehari je dan banyakkan makan sayur, buah dan protein. Pastu Mas makan makanan yang boleh tambahkan susu badan supaya susu tak berkurangan seperti lobak putih, amalkan minum susu setiap hari dan minum banyak air masak. Alhamdulillah susu tak kurang walaupun Mas kawal pemakanan!

Pastu lagi satu pantang makan tu kena jaga betul² kalau nak cepat kurus, jangan main bedal je makan apa saja. Amalkan yang seimbang, yang banyak serat dan yang sihat. Pasti boleh dapat berat idaman punya kalau konsisten dan disiplin!

3 ulasan:

  1. wahh, min nak follow menu pantang lahh. hikss

    BalasPadam
  2. makan sekali sehari, misi nak dapatkan 60kg jugak..hehe

    BalasPadam
  3. Alhamdulillah dapat balik berat asal.. hehehe takyah diet pon bileh dpt berat asal.kan Mas..

    BalasPadam

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com