terkini dan sensasi

Jumaat, 30 Mac 2018

Nur Aiyra Annasya : 6 bulan

Assalamualaikum...(^ ^)

Yeayyy Nur Aiyra Annasya dah 6 bulan, bermakna cuti mama dah habis. Haaa minggu depan kembali ke rutin bekerja ye mama, ada nampak mama happy ke? Hehehee mama happy je, dah tanggungjawab kan kenalah kerja. Lagi pun dah puas Mas cuti 6 bulan, syukur dapat jaga Aiyra 24 jam selama tempoh tu. 

Aiyra pun dah mula makan sekarang, seminggu awal sebelum 6 bulan Mas dah bagi. Alhamdulillah dia pandai makan, hari² mesti habis buburnya. Lega sangat, lagi semangat nak masak tiap² hari. Pastu dia pun dah pergi ke taska, saja Mas hantar seminggu awal sebelum mula kerja. Nak dia biasakan diri dengan orang lain dan suasana taska, alhamdulillah setakat ni semuanya baik² je. Makan dan minum susu lulus di taska, cuma tidur je agak susah masa hari pertama hantar. Tapi sekarang dah ok, bolehlah mama pergi kerja dengan senang hati.


Kepandaian dia di usia 6 bulan ni agak luar biasa, agak cepat berbanding kakak² dan abang dulu. Meniarap memang dah terer, laju sana sini dah. Penat nak kawal kalau kat rumah, sana sini kubu bantal mama bina. Sekarang dalam fasa nak laju merangkak, tegak lutut memang terer dah. Duduk sendiri pun dah pandai cuma belum betul² reti nak tegakkan pinggang, dalam proses percubaan lagi. Pastu satu lagi yang Mas tengok dia nak cuba buat ialah berdiri sambil berpaut, haaa lagak macam dah umur 7-8 bulan. Kalau dia sampai kat sofa memang dia akan berpaut dan nak berdiri, walaupun kaki tu goyang² lagi. Haaa mesti cepat jalan jugak ni nanti macam kakak Atikah, 10 bulan dah jalan.

Kesihatan pulak setakat ni dia membesar dengan sihat mengikut umurnya, walaupun badan nampak kecil comel. Masa 5 bulan timbang dah 6.2kg, nanti check up 6 bulan ni harap berat dia akan naik. Dah mula makan kan, lagi pun masa dukung dia memang terasa berat tu dah bertambah. Pastu Aiyra ni nampak meninggi macam kakak Atikahnya, baju 6 bulan semua nampak senteng dah kat badan dia. Kena pakai yang umur 9 bulan punya! 

Fuhhh anak yang Mas kandung 9 bulan makin besar, sekejap je dah 6 bulan. Nanti sedar tak sedar dah masuk sekolah! Haihhh Aiyra jangan cepat besar sangat ye, tak puas lagi gomol² Aiyra masa baby ni. 

1 ulasan:

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com