terkini dan sensasi

Jumaat, 20 April 2018

Akhirnya ke hospital jugak!

Assalamualaikum...(^ ^)

Memang Aiyra demam dah masuk 4 hari, tapi Mas takdelah bawak dia ke klinik. Mas cuma pantau suhu badan dia kat rumah je, memang on off panasnya. Tapi jam 1 pagi tadi panas dia lain macam, rasa panas sangat. Mas bungkus dia dengan tuala basah dan pantau suhu badan, tapi dari jam 1 pagi hingga 4 pagi suhu tak turun


Terus telefon husband yang tengah kerja, suruh balik dan bergegas ke Hospital Serdang. Sampai kat zon kecemasan tu terus masuk jumpa jururawat bertugas, check suhu badan cecah 38.5°C. Memang tinggi, terus nurse masukkan ubat ikut punggung. Pastu terus kena ambik darah, nak tengok ada jangkitan kuman atau denggi. 

Pastu jururawat tanya jugak, Mas ada bagi Aiyra ubat demam tak? Serius cakap Mas tak berani nak bagi dia apa² ubat sebab bagi Mas dia kecik lagi dan setahu Mas bayi bawah setahun tak digalakkan makan ubat. Rupanya Mas salah, nurse cakap kena bagi ubat untuk turunkan panas demam. Kalau tak nanti anak kemungkinan akan kena sawan tarik. Ya Allah, rasa bersalahnya Mas sebab tak ke klinik tanya pasal perihal bagi ubat kat bayi ni. Lepas ni tak akan terjadi camni dah!


Selain tu Aiyra kena nab jugak sebab dia batuk agak teruk, nasib dia rilek je masa nab tu. Siap boleh tidur lena lagi, agaknya dia rasa lega sikit. Pastu kena jumpa jugak doktor pakar, sebab Aiyra kan ada masalah jantung masa lahir. Jadi doktor MO kata kena jumpa pakar untuk rawatan lanjut. Lega dapat jumpa doktor pakar sebab macam² boleh tanya, Mas tanya jugaklah pasal perihal bagi ubat kat bayi ni. Doktor pakar kata boleh bagi ubat cuma dosnya tak boleh terlalu tinggi dan hanya ubat demam sahaja yang boleh dibagi. Ok lega Mas dah jelas pasal tu, dan lega jugak bila keputusan darah Aiyra pun normal. Bebas dari jangkitan kuman dan denggi!

Dekat jam 11 pagi dah boleh discaj, tapi Mas kena pantau demam dia kat rumah. Kena bagi ubat setiap 6 jam sekali, kalau demamnya masih berlarutan kenalah ambik darah lagi. Setakat malam ni, alhamdulillah demam dia dah makin kebah. Cuma batuk dan selsema je belum baik lagi, tapi dia dah berselera makan dan kembali aktif. Yeayyy joget joget gembira mama, biarlah mama kawal dia lasak janji dia dah sihat!

3 ulasan:

  1. kesiannya Aiyra..semoga cepat sembuh syg..

    BalasPadam
  2. Alahaiii.. cepat sembuh ye syg comel

    BalasPadam
  3. Ayra dah sihat? Speed recovery ya..

    BalasPadam

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com