terkini dan sensasi

Isnin, 30 April 2018

Nur Aiyra Annasya : 7 bulan

Assalamualaikum...(^ ^)

7 bulan dah Aiyra hari ni, cepat sangat membesar baby mama ni. Tak puas lagi mama tengok kamu dok diam tidur je, sekarang jangan haraplah sebab dah lasak kemain. Pantang lepas, macam lipas kudung dok merangkak sana sini.


Masuk usia 7 bulan, alhamdulillah Aiyra dah makin sihat. Yelah kan 2 minggu dia dok demam, mula kena demam panas dan pastu kena pulak demam campak. Memang dugaan untuk dia membesar dan bina antibodi untuk lebih kuat lawan penyakit, dan Aiyra berjaya lawan penyakit tu. Lepas baik demam makin ligatlah dia, yelah orang dah makin sihat dan kuat. 

Sekarang merangkak memang dah laju, rata dah dalam rumah dia jelajah. Pastu berdiri berpaut pun dah makin kuat kaki dia, lepas berdiri tu dia dah reti nak merangkak semula. Tapi duduk sendiri dia tak pandai sangat lagi, Mas nampak macam nak mengatur langkah dah. Yelah, kalau dia dok berpaut pada sofa tu memang laju je dia meniti. Walaupun macam goyang² lagi kaki tu tapi laju jugak dah langkah dia tu. Macam nak cepat jalan je si kecik ni!

Meragam pulak memang dia takde sangat, budak baik Aiyra ni. Tidur malam takde pun dia nak berjaga tengah malam ke, kecualilah masa demam hari tu. Menangis pun takde sangatlah, cuma lepas demam ni pantang tinggal kejap mulalah nak merengek. Biasalah orang baru nak sihat kan? Tapi kalau dia tak mengantuk, perut kenyang dan puas menyusu memang dia main jelah. Mama tinggal je dalam kolam tu, dia main je. Boleh mama buat kerja dengan senang hati. 

Bab makan dan menyusu memang Aiyra takde masalah, sentiasa selera je. Makan 3 kali sehari mesti habis bubur yang Mas masak, susu pulak kalau siang 3-4 botol. Malam pulak dia akan direct feeding, haaa sekali bergantung mau 2 jam. Hehehee balas dendam sebab siang tak dapat! 

Moga terus membesar dengan sihat dan aktif ye Aiyra!

1 ulasan:

  1. semoga menjadi anak yang solehah dan membahagiakan ibu ayah ye aiyra (:

    BalasPadam

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com