terkini dan sensasi

Sabtu, 5 Mei 2018

Mana dapat idea?

Assalamualaikum...(^ ^)

Mana kau dapat idea update setiap hari ni?

Haaa bukan senang tau nak cari idea tu, kadang kita kejar pun dia lari nyorok entah kat mana. Maka muncullah entri tu dah lewat petang atau pun dah dekat nak tengah malam. Mas lah selalu kena camni, nak buat camne idea dok tak mahu muncul. Seru sampai langit ke tujuh pun dia tak nak mai, hahahaa!

Tapi Mas tak putus asa, Mas cuba jugak dapatkan idea sebab nak blog ni ada entri setiap hari. Yelah Mas ni takde banyak dapat entri kerja, jadi memang kena usaha cari idea kalau nak ada entri setiap hari. Kalau malas, jawaplah seminggu sekalilah baru update. Jangan haraplah nak trafik bertambah masa tu.


Lagi satu sejak dari Januari Mas memang tak pernah tertinggal satu hari pun update, jadi kalau takde entri rasa tak lengkap je. Biasanya Mas jadikan cerita anak² sebagai entri, itu yang paling mudah. Anak ada 4, kalau setiap seorang ada entri dah boleh dapat 4 entri untuk 4 hari. Haaa kan mudah, cuma entri tu kena pandai tangkap minat pembaca. Tulis pasal anak tapi selitkan sikit tips camne kita uruskan hal anak², barulah entri ada manfaatnya kan?

Kalau dah takde cerita nak tulis pasal anak, Mas tulis je pasal resepi. Tapi resepi yang Mas baru cuba buatlah, boleh kongsi pengalaman kan camne boleh buat sampai menjadi. Pastu selitlah sikit petua atau cara camne kita olah resepi tu, setiap orang masak tak sama kan? Pastu Mas suka baca entri² lama untuk dapatkan idea menulis, sedikit sebanyak memang membantu. Walaupun entri tu kadang agak sama dengan yang lama tapi olahan ayat dan jalan cerita berbeza mampu hasilkan satu entri lain.

Cuma satulah, nak menulis ni kena rajin jugak sebenarnya. Bukan setakat ada idea sahaja, tapi kalau malas tak terhasillah entri tu. Misalnya blogger yang banyak entri kerja tapi malas nak menulis, asyik dok tangguh je. Haaa tak guna jugak camtu kan, pokok pangkal pada diri kita yang nak menulis ni! 

1 ulasan:

  1. betull. sokong dengan kata-kata mas. mek biasanya akan draft siap siap date nk publish. so ada masa karangkan sahaja. hahha. tp mek utamakan gambar. kalau takde gambar tak pandai nak mengayt.

    BalasPadam

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com