terkini dan sensasi

Ahad, 20 Mei 2018

Menyusukan anak di bulan puasa

Assalamualaikum...(^ ^)

Tahun ni lagi sekali Mas menyusukan anak di bulan puasa, sebelum ni pernah masa Airis. Sejujurnya sebelum mula berpuasa tu Mas rasa agak risau jugak, yelah takut sangat susu tak meriah seperti biasa. Maklumlah seharian berpuasa kan, sedangkan tak berpuasa pun kadang² susu akan merundum jugak. Jadi sebelum puasa tu Mas cuba kumpulkan stok susu lebih dari 10 botol, sekurangnya keperluan susu Aiyra tak terputus.


Setakat hari ini dah 4 hari berpuasa, alhamdulillah hasil susu masih ada. Walaupun bulan puasa ni Mas hanya pam 2 sesi sahaja, tapi tetap boleh dapat 9oz untuk 2 kali pam tu. Kalau sebelum puasa Mas pam 3 kali iaitu jam 7 pagi, 11 pagi dan 3 petang, hasilnya akan dapat 12oz. Cuma puasa ni Mas ubah sikit ke jam 7 pagi dan 2 petang sahaja, cuma hasil tu berkurang 3 oz lah. Tapi takpe, setakat ni stok masih cukup untuk bekalan Aiyra setiap hari.

Camne Mas banyakkan susu badan walaupun berpuasa? Haaa ni Mas takde tips pun, cuma waktu sahur tu wajib makan kurma, minum susu dan air masak kena lebih. Nasi memang Mas tak makan, tak sanggup aihhh nak telan nasi pepagi buta tu. Supplement pulak Mas kekal ambil VCO dan Shatavari Himalaya, pastu sekarang Mas cuba minum ESP Shaklee tu. Setakat ni semuanya membantu penambahan susu badan walaupun Mas berpuasa. 

Tapi bagi Mas yang paling penting kena sentiasa positif dan jangan langkau waktu pam. Walaupun berpuasa, pam tu wajib tau. Jangan jadikan alasan perut lapar dan badan penat, nanti kalau pam lagi tak bertenaga. Salah tu, nak kekalkan susu sentiasa banyak mesti ada demand and supply tau. Kalau kita nak je susu banyak tapi tak pam, memang tak akan menjadi. Jaga makan dan jaga kesihatan, insya Allah susu pun akan meriah.

Moga hasil susu Mas terus kekal meriah sehingga penghujung puasa!

1 ulasan:

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com