terkini dan sensasi

Khamis, 17 Mei 2018

Ramadan datang lagi!

Assalamualaikum...(^ ^)

Alhamdulillah, tiba dah kita ke 1 Ramadan. Moga ibadah puasa dan amal ibadah kita sentiasa diberkati Allah SWT, pastu dipermudahkan urusan puasa kita. 


Sahur pertama kami anak beranak berjalan lancar, walaupun pagi tadi diduga dengan gas habis. Hohohoo kelam kabut ai, nasib bangun seawal jam 4.30 pagi. Terus telefon husband yang kerja, nasib baiklah dapat beli gas. Kalau tak anak² sahur air masak dan kurma je. Ada rezeki dapatlah masak Nasi Goreng untuk diaorang sahur. Dugaan betul!

Pastu Mas tahun ni lagi sekali berpuasa semasa masih menyusukan anak, sebelum ni masa Airis. Nervous pulak rasa, risau sangat hasil susu akan merundum. Jadi tekad setiap kali sahur kena minum susu kurma dan minum air masak lebih, nasi memang Mas tak boleh telan kalau pepagi ni. Lega hari ni mengepam 2 sesi hasil susu dapat seperti biasa, cuma lepas pam tu perut berkeroncong lah. Fuhhh automatik lapar dan dahaga, tapi Mas masih mampu bertahan. 

Bab juadah berbuka, seperti biasa Mas akan masak setiap hari. Harap tahun ni gigih seperti tahun lepas, setiap hari ada kuih. Yelah anak dah makin membesar, lebih jimat kalau Mas buat kuih sendiri. Kalau nak beli banyak jugak belanja dan tak puas makan, haaa buat sendiri kau makanlah puas². Menu dan jenis kuih nak buat tu macam biasalah tanya apa husband dan anak² nak makan dulu, kalau tak tahu jawabnya Mas masak jelah apa yang terfikir dek akal.

Lagi satu bulan puasa ni Mas pilih balik seawal jam 4 petang, sama macam tahun lepas. Yelah balik pukul 4 pun tetap sampai rumah jam 5 lebih, kalau lagi lambat jawabnya kena membeli menu kat bazar jelah. Memang tak sempat nak memasak! 

Ok jom fikir menu hari pertama berbuka!

2 ulasan:

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com