terkini dan sensasi

Jumaat, 29 Jun 2018

Ada lagi rezeki Aiyra

Assalamualaikum...(^ ^)

Ya Allah tak tahu nak gambarkan camne perasaan bila stok susu anak kau tinggal sebotol je, macam² perasaan bercampur baur. Automatik aura² negatif meresap, mula dok fikir takde dah ke rezeki anak aku nak menyusu susu aku lagi.

Haaa itulah yang Mas alami selepas cuti raya ni dan bila mula hantar Aiyra ke taska, risau susu tak cukup. Salah Mas jugak sebab masa raya tu hanya pam sekali sehari je, sibuk beraya. Lagi pun bila bercuti ni Aiyra tak kerap sangat menyusu, sebab dia lebih banyak makan. Jadi sehari kadang 1-2 botol je susu, stok memang jimatlah. Bila camtu terus rasa tak kisah hanya mengepam sekali sehari je!


Sekali bila dah mula kerja dan nak hantar Aiyra ke taska, tengok² stok susu ada 8 botol je. Terus panik kau, cukup untuk 2 hari punya bekal je tu. Apa lagi terus menyesal tak sudah sebab masa raya tak konsisten mengepam. Tapi menyesal pun tak guna kan, terus istiqomah dan ikut semula rutin mengepam 3 sesi setiap hari tu. Kena disiplin, kalau tak camne Aiyra nak menyusu!

Mula² nak kembali ke rutin asal tu memang agak mencabar, susu macam berkurangan je. Satu sesi pam tu susah betul nak dapat 3oz lebih, kadang kena sampai sejam mengepam satu sesi. Nak putus asa dah, sampai nangis² tengok susu keluar sikit je. Sampai husband dah nak beli susu tepung dah, dia kesian tengok Mas stress. Pastu milk booster bukan tak ambik, cuma mungkin ia tak berkesan bila kita pun stress kot. Hormon jadi tak menentu!

Tapi Mas kembali bersemangat bila dok tengok gambar Aiyra setiap kali mengepam, terus positif yang Mas masih mampu susukan dia dengan air susu Mas. Alhamdulillah bila Mas positif, terus susu kembali meriah dan Mas mampu sediakan stok yang cukup untuk bekal ke taska walaupun setiap hari stok dalam peti tinggal satu botol je. Ya Allah syukur sangat, ada lagi rezeki Aiyra! 

Lepas ni memang tak boleh skip waktu pam walau sesibuk mana pun, kena disiplin!

1 ulasan:

  1. saya pun kalau stress & tak cukup tidur, susu boleh kurang jugak..

    BalasPadam

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com