terkini dan sensasi

Sabtu, 21 Julai 2018

Rezeki balik kampung

Assalamualaikum...(^ ^)

Haaa pukul 11 malam baru sampai rumah kat Salak Tinggi, kalau ikutkan memang tak nak balik tapi sebab dah janji dengan anak² nak pergi Bangi Wonderland esok jadi terpaksalah balik jugak. Memang tak puas lagi duduk kat kampung bila musim buah ni, pagi² lepas Subuh dah pergi kutip buah durian yang gugur. Kalau lambat memang berebut dengan binatang lain terutama babi hutan, pandai tau dia makan durian. 

Ni durian paling sedap, isi kuning dan ulasnya rapat²

Lega sebenarnya ada jugak rezeki dapat balik kampung ni, sebab kalau ikutkan husband payah nak cuti. Tapi nasiblah dia dapat jugak mohon cuti, apa lagi lompat bintanglah bininya ni sebab dapat balik makan durian. Alhamdulillah buah durian tahun ni menjadi elok, semua pokok buahnya sedap sangat. Memang puashati dapat makan, gugur je dari pokok terus kupas. Fuhhh lemak manis isinya, sedap sangat hingga menjilat jari. Hahahaa!

Kalau Mas tak balik memang tak merasa makan sebab makcik jiran tu ada cerita ramai orang masuk sesuka hati kat dusun dan ambik buah. Bukanlah kami nak berkira, kalau ambik sekali je memang kami halalkan dan anggap sedekah je. Tapi kalau dah setiap hari pagi petang siang malam, siapa tak geram kan? Bukan diaorang tak tahu kami ni adik beradik ramai, semuanya nak balik dan merasa makan buah. Camtulah kalau orang tak fikir ambik hak orang tu tak baik!



Jadi kami pakat²lah adik beradik supaya setiap minggu ada orang balik, sekurang²nya semua merasa makan buah. Mas ni kalau ada rezeki minggu pertama bulan 8 tu nak balik lagi, sebab durian memang dah banyak gugur ni. Takut balik Raya Haji nanti tak sempat dah makan, tak puas lagi ni makan durian. Hehehee, moga ada lagi rezeki Mas untuk balik kampung makan buah durian. Anak² pun dah tanya bila lagi nak balik.

1 ulasan:

  1. waaa. tk pernah jumpa durian yg mcm tu rupa. padat giler isi. kuning nmpk manis je

    BalasPadam

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com